Be Quiet Pure Base 500 – utmärkt midtower med en större brist

Be Quiet tar plats i testlabbet med sitt senaste chassi Pure Base 500, vilket utlovar låg ljudnivå och hög kvalitet till en pressad prislapp.

Be Quiet Pure Base 500

bq_purebase_500-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

231 × 463 × 450 mm

Vikt

6,95 kg

Material

Stål, plast, härdat glas

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

5 st. (varav 1 st. delar vagga med 3,5")

Fläktplatser

5 st. 120/140 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. Pure Wings 2 140 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB Type-A 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Be Quiet Pure Base 500 är ett ljuddämpat och förhållandevis nätt miditowerchassi, som med en lådvolym på 48 liter tar plats strax ovanför Phanteks Eclipse P400 storleksmässigt. Modellen är den andra i ordningen att ta plats i Pure Base-serien, vars syfte enligt chassimakaren är att erbjuda datorlådor med pressade prislappar utan att tumma nämnvärt på kvalitetskänsla och användarvänlighet.

Pure Base 500 finns i dagsläget tillgängligt i tre olika färgteman samt med eller utan en sidopanel av härdat glas (den utan glas har en stålpanel med dämpande material). Varianten som hittat in i testlabbet är den mattvita med glaspanel.

bq_purebase_500-2.jpg
bq_purebase_500-4.jpg
bq_purebase_500-3.jpg

Chassits frontpanel är tillverkad av plast, där framsidan har borstats för att ge den ett aluminiumliknande utseende. Panelen sitter fast i stommen med snabbfästen och är därmed lätt att avlägsna. På panelens baksida syns dels en ljuddämpande matta, men även tre separata dammfilter som täcker insugen från sidorna samt i underkant.

Bakom frontpanelen återfinns en förmonterad 140 mm-fläkt ur Be Quiets Pure Wings 2-serie. Denna kan kompletteras med ytterligare en 140 mm-variant eller bytas ut mot totalt tre 120 mm-fläktar.

bq_purebase_500-7.jpg

På den främre delen av chassits topp har strömknappen placerats tillsammans med lättåtkomliga anslutningar. De sistnämnda utgörs av dubbla portar av typen USB Type-A 3.0 samt in- och utgångar för ljud. Strömknappen används även som chassits ljusindikatorer för ström samt lagringsaktivitet.

bq_purebase_500-6.jpg

Hela chassits botten täcks av ett stort och löstagbart dammfilter, vars jobb bland annat är att filtrera insuget till nätaggregatet. Detta är trevligt nog åtkomligt från chassits framsida, vilket innebär att man inte behöver krypa in bakom systemet och lirka ut filtret.

bq_purebase_500-5.jpg

Väl på baksidan återfinns ytterligare en förmonterad 140 mm-fläkt, där denna kan bytas ut mot en 120 mm-variant om så önskas. Längre ner syns totalt sju expansionsplatser för instickskort samt monteringspunkten för nätaggregatet. Det sistnämnda kan monteras med fläkten pekandes nedåt eller uppåt beroende på preferens.

bq_purebase_500-8.jpg
bq_purebase_500-11.jpg
bq_purebase_500-9.jpg
bq_purebase_500-10.jpg

Chassits topp täcks till en stor del av en magnetbestyckad plastskiva med ljuddämpande material vid leverans. Företaget skickar dock även med meshgaller användaren kan byta till om behovet finns att använda de två 120/140 mm-platserna som finns i toppen.

bq_purebase_500-12.jpg

Som tidigare nämnts är exemplaret som vi kikar på idag bestyckat med en sidopanel av härdat glas, där själva panelen hålls på plats med fyra tumskruvar. Den som önskar kan även köpa Pure Base 500 med en ljuddämpad stålpanel, vilken kostar en hundralapp mindre i butik.

bq_purebase_500-13.jpg
bq_purebase_500-14.jpg

Väl på insidan följer chassits layout de senaste årens trend till punkt och pricka, vilket innebär en helt öppen huvudkammare utan 5,25"-platser samt en separat nedre kammare för lagring och nätaggregat. Huvudkammaren kan anses som rymlig och kan husera moderkort upp till formfaktorn ATX, grafikkort med längder upp till 369 mm samt processorkylare med en maximal höjd på 190 mm.

bq_purebase_500-15.jpg
bq_purebase_500-16.jpg

Höljet till den nedre kammaren är perforerat, vilket exempelvis låter användaren montera nätaggregatet med fläkten pekandes uppåt samtidigt som det finns möjlighet att använda passiva enheter utan att den varma luften blir instängd. På höljets främre del har ett parti skurits ut för att tillåta stora radiatorer att passera till den nedre kammaren om lagringsburen plockas bort.

bq_purebase_500-19.jpg
bq_purebase_500-18.jpg

Företaget har här skippat individuella genomdragningshål för kablar på moderkortsplåten och använder istället en genomgående skåra för detta syfte. Denna skåra är en del av en löstagbar monteringsplåt som huserar och exponerar upp till två lagringsenheter enligt formfaktorn 2,5".

bq_pb500_fans.PNG
bq_pb500_rad.PNG

På ventilationsfronten levereras Pure Base 500 med två förmonterade 140 mm-fläktar och totalt kan antingen fem 140 mm-fläktar alternativt sex 120 mm-varianter ta plats i chassit. Gällandes radiatorer finns det plats för modeller på upp till 360 mm i fronten, varianter på 240 mm i taket samt mindre 140 mm-diton i bakkant.

bq_purebase_500-20.jpg
bq_purebase_500-23.jpg

Baksidan av moderkortsplåten bjuder på ett utrymme för kabeldragning på 25 mm samt en generös mängd genomdragningshål till chassits huvudkammare. Ett stort plus i kanten får Be Quiet för att kardborrband för kabelhantering är förmonterade, då detta brukar underlätta enormt vid monteringsprocessen.

bq_purebase_500-22.jpg

Längre ner syns utrymmet för nätaggregatet, där enheten förs in från chassits baksida vid montering. Här finns det plats för stora enheter med längder upp till 225 mm, där dessa vilar på gummilister för att dämpa vibrationer.

bq_purebase_500-24.jpg
bq_purebase_500-25.jpg

Framför nätaggregatsplatsen hittar vi den primära lagringsburen, där denna rymmer upp till två 3,5"-enheter med vibrationsdämpande montering. Väljer man att montera endast en 3,5"-enhet finns det även möjlighet att skruva dit en 2,5"-variant i botten av buren. Vill du montera en stor radiator i framkant kan hela buren plockas bort efter att ha lossat på två tumskruvar.

bq_purebase_500-26.jpg
bq_purebase_500-27.jpg

Som tidigare nämnts sitter det två monteringspunkter för 2,5"-enheter på skenan som öppnar upp skåran för kabelgenomdragning till huvudkammaren. Denna är löstagbar för enklare installation av lagringsenheterna utanför chassit.

bq_purebase_500-21.jpg

De sista lagringsplatserna sitter på en separat, och löstagbar, monteringskiva som sitter ovanför hålet till moderkortssockelns baksida. Denna monteringsskiva rymmer upp till två 2,5"-enheter.

Skicka en rättelse
10

EVGA använder nedskalad Geforce RTX 2080-krets till billiga RTX 2060 KO

Under CES 2020 presenterade EVGA prispressat RTX 2060, men avslöjade inte knepen för att nå prispunkten. Nu levererar Techpowerup svaren. Läs mer

74

Fixa lösenordshanterare på den årliga lösenordsbytardagen

Den en gång nödvändiga lösenordsbytardagen är numera en årlig påminnelse om att byta till en mer modern lösenordshantering. Läs mer

222

Har svärtan i OLED förstört bio för dig?

Har du sedan köp av en grym TV också svårt att njuta av filmer på bioduken? Den frågan ställer @XHI i forumet där ämnet diskuteras för fullt. Läs mer

64

Regeringen tar nya tag om utbyggnad av bredband i hela Sverige

Regeringens nya förslag för bredbandsutbyggnad kommer efter det blir klart att de tidigare satta målen för 2020 inte kommer nås. Läs mer

122

EU överväger förbud mot ansiktsigenkänning på offentliga platser

Förbudet mot ansiktsigenkänning på offentliga platser föreslås gälla i fem år, vilket ska ge tid till att utvärdera riskerna. Läs mer

30

Intel NUC med Tiger Lake och Xe-grafik på bild

Senare under året släpper Intel åtminstone två nya NUC-datorer med Intel Tiger Lake, den ena med dedikerat grafikkort. Läs mer

47

AMD Ryzen 4000 "Zen 3" får stöd i Linux

Nya tillägg i Linux-kärnan lägger till stöd för kommande arkitekturen Zen 3 och bekräftar därmed att stationära Ryzen 4000-serien närmar sig. Läs mer

56

Teknikmagasinet har potentiell köpare

Konkursförklarade butikskedjan Teknikmagasinet har en spekulant, som vid lyckad affär kan driva verksamheten vidare – på ett eller annat sätt. Läs mer

20

AMD Radeon RX 5600 XT prestandatestas i trimmat utförande

Uppgifterna om att AMD höjer Radeon RX 5600 XT-prestandan inför lansering ser ut att stämma, och nu skymtas kortet i databasen för 3DMark-sviten. Läs mer

297

Veckans fråga: Vilken webbläsare använder du?

Med Microsofts byte till Chromium i Edge handlar veckans fråga om vilken webbläsare SweClockers medlemmar använder. Läs mer

73

Quiz: Hur bra koll har du på året 2010?

Med det nya årtiondet igång är det dags att testa hur väl SweClockers medlemmar minns starten på det förra. Hur mycket minns du från 2010? Läs mer

75

AMD trimmar Radeon RX 5600 XT för att möta Nvidias prissänkning

Efter en prissänkning av Geforce RTX 2060 kontrar AMD med att skruva upp prestandan på osläppta Radeon RX 5600 XT. Läs mer