Montering och sammanfattning

Trots en förhållandevis pressad prislapp har Be Quiet lyckats få till en minst sagt utmärkt kvalitetskänsla med Pure Base 500, där såväl stomme som utsida känns välbyggda. Likaså träffar modellen en fin nivå gällandes passform, vilket innebär att man aldrig behöver trilskas med att få komponenter och skruvar på plats.

bq_purebase_500-36.jpg
bq_purebase_500-37.jpg

Byggupplevelsen i huvudkammaren kan sammanfattas som mycket trevlig. Med en både djupare och bredare stomme än exempelvis Fractal Design Define C räcker manöverutrymmet inuti Pure Base 500 till och blir över, vilket gör det väldigt lätt att montera in komponenterna. Därtill finns det väldigt liberala storleksrestriktioner, där både luftbaserade mastodontkylare och extremt långa grafikkort kan ta plats.

bq_purebase_500-38.jpg
bq_purebase_500-39.jpg

Ett stort plus i kanten får modellen för de många genomdragningshålen som finns att tillgå för passage av kablar till baksidan av moderkortsplåten. Dessa är placerade strategiskt utmed kanterna av moderkortets monteringspunkt och gör det till en barnlek att få till en städad kabeldragning i huvudkammaren.

bq_purebase_500-30.jpg
bq_purebase_500-31.jpg

Medan chassit har oerhörd potential för smärtfri kabeldragning faller detta lite på målsnöret när allt ska surras fast på moderkortsplåtens baksida. Utrymmet som finns att tillgå här är tyvärr lite i minsta laget när stora mängder kablar ska dras från nätaggregatet. Det hela förvärras därtill något av att dämpmaterialet på sidopanelen inkräktar på en del av det värdefulla utrymmet.

Det hela hade kunnat stävjas genom att använda ett variabelt utrymme för kabeldragning, där exempelvis den främre delen av moderkortsplåten kunde ha bockats inåt mot huvudkammaren och givit en större spalt för de tjockare kablarna. Detta utrymme används nu istället för att skapa en estetisk exponeringsplats för 2,5"-enheterna i huvudkammaren, vilket känns lite felprioriterat.

bq_purebase_500-32.jpg
bq_purebase_500-33.jpg

Undantaget fadäsen med den trånga kabeldragningen bjuds det på väldigt gott om utrymme i den nedre kammaren, utan några direkt begränsande restriktioner gällandes djupet på nätaggregatet. Den som fortfarande använder sig av mekaniska 3,5"-hårddiskar kan även se fram emot en välbyggd lagringsbur med mycket goda vibrationsdämpande egenskaper.

Be Quiets Pure Base 500 är på många sätt ett väldigt trevligt chassi, till den grad att det numera är undertecknads personliga favorit i det tyska företagets chassisortiment. Modellen gör mycket rätt, med dels mycket hög byggkvalitet och ljuddämpande egenskaper samt ett generellt lättarbetat inre med goda expansionsmöjligheter och få restriktioner för storleksklassen.

Smolket i bägaren är och förblir det tajta utrymmet för kabeldragning på moderkortsplåtens baksida – något som är tråkigt att se på ett i övrigt genomtänkt chassi. Detta är inte på något sätt en katastrof, då det till viss del går att arbeta runt med lite mer planering kring dragandet, men det drar dock ner det allmänna helhetsintrycket av chassit ett snäpp.

Sammanfattningsvis är Pure Base 500 är bra chassi som vi utan problem kan rekommendera till någon på jakt efter en ljuddämpad modell med något lösare storleksrestriktioner än exempelvis Fractal Designs Define C. Förhoppningsvis kan Be Quiet fila till utrymmet för kabeldragning till nästa revision, för då skulle det utan tvekan röra sig om ett snäpp högre på betygsskalan.

Be Quiet Pure Base 500 är ett tyst och välbyggt chassi med goda expansionsmöjligheter

Fördelar

  • Hög kvalitetskänsla och passform

  • Lättarbetat

  • God flexibilitet för ventilation

  • Tyst

  • Lättåtkomliga dammfilter

Nackdelar

  • Onödigt trångt utrymme för kabeldragning

Pris vid publicering: 979 kronor (med glaspanel), 869 kronor (med stålpanel)
Lägsta pris: