Periferienheter och ytterligare funktioner

Moderkorten från olika men även från en och samma tillverkare är oftast mycket snarlika. Det som är möjligt att göra för att sticka ut lite extra och tilltala vissa köpare är vilka periferienheter som väljs att montera på moderkortet.

Nätverksanslutning

Då moderkortet placerar sig högt upp i MSIs uppsättning AM4-produkter är även kringutrustningen lika påkostad. Först ut är valet att inkludera Intel Wifi 6 AX200 på ett eget litet M.2-kort vid anslutningarna på bakpanelen.

MSI_MEG_X570_Ace_B_22.jpg
MSI_MEG_X570_Ace_B_23.jpg

För den som är i behov av ännu snabbare anslutningar är moderkortet utrustad med två trådade anslutningar. En Intel i211AT Gigabit-variant, flankerad av en Realtek RTL8125-krets för hastighet upp till 2,5 Gbps.

Ljudkretsen

Svunna är tiderna då diskreta ljudkort krävdes för att starta spel, eller ännu värre starta datorn.

MSI_MEG_X570_Ace_B_28.jpg
MSI_MEG_X570_Ace_B_27.jpg
MSI_MEG_X570_Ace_B_36.jpg

Realtek ALC1220 står för ljudet och är sannolikt idag den vanligaste premiumkretsen för moderkort. Prestandan är även där efter, och ger godkänt ljud ut i lurarna. Ljudkretsen är även placerad isolerat på moderkortet, och en färgad linje separerar ljudkretsen och tillhörande komponenter på moderkortet. Huruvida ett eget separat jordplan faktiskt används eller ej kan vi bara spekulera i, men av lödmasken att döma är så fallet.

Belysning

Först trodde undertecknad att det var en skärmpanel som var placerad över kylflänsen vid processorsockeln, men det framgick fort att det handlade om en infinity mirror. Ytan påminner om en mörkt tonad spegelyta om användaren väljer att stänga av belysningen.

product_9_20190723092258_5d3661724d540.png
MSI_MEG_X570_Ace_C_47.jpg

Som vanligt finns en uppsjö av anslutningar för RGB-lister men även en behändig knapp i BIOS för att stänga av all belysning i systemet. Belysning för både indikator-LED:s och RGB-ansluten utrustning kan väljas separat.

Fysiska reglage på moderkortet

Likt många andra premiummoderkort är moderkortet utrustat med fysiska reglage för start och reset. Utöver dessa finns även ett vridreglage för överklockning med ett par förinställningar.

MSI_MEG_X570_Ace_B_44.jpg
MSI_MEG_X570_Ace_C_52.jpg

Dessvärre klarade inte vårt exemplar av AMD Ryzen 7 3700X av de högre inställningarna utan vi fick nöja oss med variant nummer sex. Detta motsvarade en frekvens på +700 MHz över basfrekvensen 3,6 GHz. Den resulterande grundfrekvensen på 4,3 GHz låg trots detta under den maximala turbofrekvensen för processorn i fråga.

MSI_MEG_X570_Ace_C_74.jpg

Med det högsta läget i gång ville moderkortet enligt sensorerna mata 1,5 V in i processorn. Detta värdet tar vi lite med en nypa salt men varmt blev det vid drift. Det är värt att notera att denna överklockning endast rör sig om ett gäng förinställningar och inga stabilitetstester genomförs.