Panel och subpixelstruktur

Reflexfiltret är matt med en mild struktur från antireflexbehandlingen. Det är ett typisk matt filter och gör vad du förväntar dig av ett matt filter. Detta utan att lägga för mycket "hinna" över bilden. Vid starkt ljusa nyanser går det att ana strukturen i filtret som en svagt glittrig yta. Du lär vara väldigt allergisk mot matta filter för att störas av detta.

Samsung_C49RG90_reflex.jpg

VA-paneler är kända för hög kontrastförhållande och där levererar VA-panel lite mer blygsamma 2 200:1 enligt mätningar. Local Dimming-funktionen kan öka detta till 5 000:1, se nästa avsnitt. Specifikationen säger att kontrastförhållandet är 3 000:1.

Som väntat av VA-paneler får du högst kontrast när du är direkt framför panelen. Flyttar du din position åt sidan sjunker kontrastförhållandet och färgerna bleknar. Blåa nyanser drar mer mot turkos. Andra färger behåller nyansen i högre utsträckning men alla nyanser bleknar en del på den här panelen.

Bra betraktningsvinklar för VA

I teorin ska 1800R-välvning minska effekten av detta men det är inte tillräckligt välvd för att faktiska inverka på en så bred skärm på skrivbordsavstånd. Kortsidorna kommer alltid att skilja sig från mitten i hur ljus och färger återges. Viss kantblödning med ljusare nedre hörn kan märkas, särskilt när man kör hög ljusstyrka. Annars är panelen att betrakta som jämn och uniform.

Samsung_C49RG90_reflexstruktur.jpg

En mild spräcklighet eller svagt glitter kan anas i det matta reflexfiltret. Klicka för tydligare bild.

dell_u4919dw_reflex_hard_coating.jpg

Som jämförelse den grövre och tydligare reflexfilterstrukturen från Dells motsvarande 49-tumsskärm med IPS-panel som kör 60 Hz. Test här.

Samtidigt är det oväntat lite problem med vinklar för att vara dels en VA-panel och dels en så väldigt bred panel. Rätt placerad framför skärmen ser vi mindre problem här jämfört med andra och inte alls lika breda VA-paneler vi testat. Vinklarna lär därför inte utgöra ett problem i praktiken så långe vi talar om upplevelse och spelande. Nu är detta knappast någon skärm som erbjuder fotoredigeringsprecision i vilket fall.

Nästan en normal subpixelstruktur

Samsungs VA-panel i C49RG90 är nästan fri från besvärlig subpixelstruktur. Vi ser en traditionell RGB-subpixelstruktur som inte kräver ändrade Cleartype-inställningar. Strukturen bråkar heller inte med text och grafik så som vi har observerat på andra VA-paneler, till exempel Samsungs C32HG70.

Samsung_C49RG90_subpixlar_UFO_.jpg

Normal RGB-subixelstruktur undviker det problem flera VA-paneler dras med. Klicka för tydligare bild.

Samsung_C49RG90_halva_subpixlar_.jpg

Zoomar vi in ser vi att panelen reglerar ljuset genom halva subpixlar vilket skapar en synlig struktur i bilden. Detta kan fortfarande komma att upplevas störande.

Vi kan dock se att panelen på typiskt Samsung-vis använder halva subpixlar i vissa lägen. Det vill säga att den reglerar ljuset per pixel genom att släcka halva subpixeln. Inte alls så mycket framträdande strukturer som vi sett på just C32HG70 och andra besvärliga VA-paneler. Detta beteende kan dock fortfarande anas i vissa nyanser genom att det bildas en struktur inuti subpixelstrukturen.

Samma pixeltäthet som 27-tum 1440p

Samsung C49RG90 motsvarar alltså samma paneltyp som 27-tums 2 560 × 1 440-skärmar med 109 pixlar per tum som täthet. Denna täthet är ganska mycket normen idag för den som arbetar med 100 procent skalning i Windows. Därför är upplevelsen framför skärmen i väldigt hög grad alldeles som väntat.

Mer läsning om ppi och pixelstrukturer

Artikel om begrepp som ppi, pilar per tum och hur subpixelstrukturer kan skapa avvikelser i grafik och text
Teknikstund: PPI och dot pitch

Det går också att mata skärmen med 3 840 × 1 080 pixlar, men detta är inte en gynnsam skalning. Vi får både mjukare grafik och samtidigt grötig text. Även spel och film blir synligt sämre. För såväl spel som arbete vill du troligtivis hålla dig till skärmens 5 120 × 1 440 pixlar och köra 100 procent skalning.

Däremot kommer skalning via grafikkortet till panelens 5 120 × 1 440 pixlar fungera bättre än skärmens själv skalar. Text och grafik i Windows blir fortfarande mjukare men den negativa inverkan på spel och film är inte längre lika problematisk när skalningen sker via GPU.

Det är fortfarande inte idealiskt att köra 3 840 × 1 080 pixlar mot den här skärmen. Men ibland har man inga val, särskilt om du ska få spelen över 60 FPS.