Samsung C49RG90 – superbred 49-tummare

Samsung tar sig an 32:9-formatet på 49 tum med ett spelperspektiv om 120 Hz, Freesync 2 och tungkörda 5 120 × 1 440 pixlar.

Ljusstyrka och HDR

Samsung C49RG90 levereras väldigt ljusstark direkt ur kartong och kommer att blåsa på i nästan 400 nits. Du lär kunna halvera Brightness-inställningen med en gång för behagligare bild. Ljuset regleras flimmerfritt.

Samsung_C49RG90_displayhdr1000_reklam.jpg

Vi kan få ut ännu mer ljus ur panelen då den är försedd med rätt ordentliga lysdioder. Detta sker genom att vi ställer Local Dimming-funktionen till ON och då ökar ljusstyrkan i vitt med 50 procent och når alltså 600 nits, vilket är lite väl ljust även för kontoret. Detta då med SDR-bild. Vid HDR når panelen högre i ljusstyrkan där vi mäter strax över 800 nits. Med Local Dimming-reglaget på OFF får vi som följer:

Brightness

Ljusstyrka

Lämpligt miljö

100 (förval)

395 nits

Väldigt ljusa rum

71

300 nits

Väldigt ljusa rum

41

200 nits

Ljusa kontor

28

160 nits

Kontorsmiljö

20

120 nits

Blandbruk, kvällor

10

80 nits

Mysbelysning

0

32 nits

Mörkt rum med dämpad eller ingen belysning

Observera att Local Dimming då kan addera upp till 50 procent mer ljus. Hur mycket som adderas baseras på hur ljus bilden är som visas. Testbilder och vita fönster tänds mer än vad vi kan se observera som rent ljusstyrka i HDR-scener och spel.

Local Dimming som tio kolumner

Local Dimming är baserad på kolumner och det verkar vara tio kolumner som kan tändas och släckas. Exakt utformning är inte specificerat. Oftast tänds två kolumner i taget för en gradvis övergång. Har du en tillräckligt mörk bild och är i ett tillräckligt mörkt rum kommer du se att lysdioderna tänder från underdelen av panelen. Detta blir extra synligt från sidan som följd av hur VA-paneler fungerar.

Samsung_C49RG90_local_dimming.jpg

Nu är tio kolumner inte sådär skrikande imponerande vare sig i pappret eller i verkligheten. Särskilt som ett svart fönster omgiven av en ljus ram gör att local dimmingen aldrig kan användas likt en mer zonbaserad Full Array Local Dimming (FALD).

Funktionen bidrar till en ökad kontrastupplevelse, men det är nog mer från den potentiellt högre ljusstyrkan snarare än själva nedsläckningen i kolumner. När vi kan få en kolumn att släcka ned bredvid en som är tänd får vi ett mätbart kontrastförhållande om cirka 5 000:1 i genomsnitt.

VESA DisplayHDR 1000-certifierad

Samsung C49RG90 är VESA DisplayHDR 1000-certifierad, vilket betyder att den ska nå 1 000 nits vid HDR samt svara mot lite fler krav runt färgomfång och kontrast. Du kan läsa mer om certifieringen här.

Samsung_C49RG90_matning_HDR.png

Testexemplaret når dock inte fullt så högt utan landar på ca 800 nits. Vi mäter från signalgenerator ansluten via HDMI. Men vi ser inte mer ljus när vi är i Windows och kör Displayport heller. Oklart varför, men testexemplaret har turnerat runt tidigare vilket kan vara en förklaring.

Oavsett vad gör Samsung C49RG90 ett bra jobb med HDR-bilden där vi slipper de klippta och överstyrda nivåerna vi ser på många enkla skärmar. Det vill säga enkla skärmar som saknar ljusstyrkan och hanterar detta genom att klippa ljusa nyanser till samma vitt. HDR-bild tecknas därför med kvalitet och behåller de nyanser som ska finnas där. Karaktären på HDR-bilden blir mer åt det subtila och tillbakalutade. Men också just tydligt nyanserad vilket har varit en ovanlighet på datorskärmar.

Vi hade problem med AMD-grafikkort och HDR inledningsvis där det blir fel färger med Google Chrome. En förtjänst med Freesync 2/Premium Pro är att Tone Mapping för HDR ska ske i hårdvara hos grafikkretsen. Vi körde med ett AMD Radeon RX 5700 XT och tråkig historia kort rekommenderas starkt att köra Radeon-drivrutinen version 20.2.2 eller nyare. Innan det ville inte HDR-kapabla spel ge oss annat än en svart skärm. Med nya versionen fungerade HDR-funktionerna som de skulle på första försöket.

SDR i HDR blir matt och blek

När vi aktiverar HDR ändras karaktären ganska drastiskt. Med Brightness-reglaget på 100 får vi inte ut mer än 160 nits i SDR i vitt. Svartnivån lyfts också vilket gör att kontrastförhållandet minskar till cirka 700:1. Med andra ord en blek och blaskig bild, vilket dock har den positiva bieffekten att alla former av eftersläpsskuggor minskar. Panelen går aldrig ned på djupet mot svart där dessa skuggor aktiveras.

Samsung_C49RG90_matning_SDR_inuti_HDR.png

I Windows finns ett reglage, "Visning av SDR-innehåll", som kan styra över hur ljust SDR-innehåll ska vara. Normalvärdet är 50 och drar vi det till 100 får ut mer ljus och kontrastförhållande – 270 nits respektive cirka 1100:1 i kontrastförhållande. Allmänt rekommenderad åtgärd ifall du nu tänkt köra HDR hela tiden är att öka detta reglage för att inte Windows ska bli för blekt och dämpat.

Precis som vi sett i många andra fall är HDR-läge i Windows inte allt för givande. Du får det bästa av båda världar om du aktiverar HDR när det är dags för HDR-innehåll. Och kör all SDR som just SDR.

Skicka en rättelse
122

SweClockers Marknad får nya funktioner och priser – gratis till 21:00 ikväll!

Vi fortsätter att storinvestera i SweClockers Marknad, som nu får nya funktioner, priser och inte minst – en gratishelg! Läs mer

19

Test: Corsair K95 Platinum XT – halvnytt med få nyheter

Corsair K95 uppdateras med Double-shot-tangenter och får stöd för Elgato Stream Deck. Häng med till testlabbet för en genomgång. Läs mer

I samarbete med NZXT
46

Testpilot: NZXT H1 – kompakt chassi med inbyggd vattenkylning och nätaggregat

Trenden med riktigt små chassin omfamnas av NZXT, som med förmonterad kylare och nätaggregat vill konvertera ofrälsta entusiaster. Läs mer

11

Micron hoppar på HBM2-tåget

Under året ska minnesmakaren Micron göra entré med eget HBM2-minne – år efter rivalerna Samsung och SK Hynix. Läs mer

16

Zombieskjutaren World War Z gratis

Epic Games Store bjuder på fjolårets moderna tappning av tidlösa Left 4 Dead – gratis fram till den 2 april 2020. Läs mer

29

Intel Core i9-10980HK får åtta kärnor och turbofrekvens på 5,3 GHz

Med mobila Comet Lake-H-processorer ska Intel passera 5,0 GHz med marginal, om temperatur och strömbudget tillåter. Läs mer

64

Från butik till ytterdörren – vi granskar hemleveranser och villkor

Hemleveranser från butik till din dörr är här för att stanna, men hur ligger svenska hårdvarubutiker till egentligen? Läs mer

52

Quiz: Vad kan du om nästa generations spelkonsoler?

Både Sony och Microsoft har lyft på skynket för tekniska detaljer om Xbox Series X och Playstation 5. Vad kan du om de båda? Läs mer

45

SweClockers för datorer får bredare design

Som ett första steg i en mer genomgripande omdaning breddas artikelvyn. Detta följs snart av samma designförändring på fler håll. Läs mer

30

Swish kommer till Huawei App Gallery

En viktig pusselbit faller på plats när Huaweis egna applikationsbutik App Gallery får betaltjänsten Swish. Läs mer

24

Microsoft Flight Simulator-utvecklare pratar multiplayer

I Flight Simulator 2020 får flygfantaster flera möjligheter att dela luftrummet med andra spelare i multiplayer-lägen. Läs mer

30

Apples ARM-datorer får USB 4 år 2022

Apples omtalade introduktion av ARM-processorer i Macbook-datorer ska enligt rapporter även introducera USB 4. Läs mer