Inledning

Med MSI Optix MAG251RX ser vi en 24,5-tums IPS-panel med 1 920 × 1 080 pixlar vilket är en ganska ny företeelse. Vi har haft många år med IPS-paneler kapabla till 144 Hz på QHD-paneler med 2 560 × 1 440 pixlar och kan konstatera att dessa håller den nivå man väntar sig av andra skärmar med IPS-teknik. Spelegenskaperna kommer utan att allroundegenskaperna försämras.

99_MAG251RX_framsida_extra.png

Full HD och rappa IPS-paneler kapabla till 144 Hz eller högre är däremot ganska nytt. Dessa modeller kom först under 2019. Nu finns det ett 30-tal modeller på marknaden och vi börjar ana att en tidigare trend upprepas.

För med TN-paneler har vi också sett att högre frekvens som 240 Hz eller större pixelmatris likt QHD/2 560 × 1 440 pixlar också ger en produkt med bättre bildkvalitet överlag. Detta tack vare modernare LCD-paneler jämfört med vad som sitter i en typisk basgamingskärm med 144 Hz och Full HD-panel. MSI MAG251RX tyder på att motsvarande också gäller IPS-spelskärmarna.

Är det värt det med 240 Hz?

En fråga om ofta återkommer är i fall det är värt det med 240 Hz-skärmar, särskilt om man inte spelar spel som kräver så höga frekvenser?

Svaret är att det fortfarande kan vara en väldigt bra skärm på alla sätt och vis. Bara för att dina spel nöjer sig med kanske 100 FPS kan skärmen fortfarande ha mindre eftersläp och bättre bildkvalitet jämfört med andra, enklare och billigare skärmar som kör 144 Hz. Att välja bort en produkt för att den har någon funktion man anser vara överflödig är ett vanligt sätt att resonera. Men också något som riskerar att man helt i onödan väljer en sämre produkt.

MSI MAG251RX är den första skärmen i en följetång av den nya sortens IPS-spelskärmar med Full HD-paneler. Vi hoppas på att få ut så många tester som möjligt innan sommar och semester.