Funktioner och form

Reflexfiltret är matt med en mild, knappt synlig struktur eller spräcklig hinna över bilden. Denna hinna blir mycket tydligare när vi tittar från sidan men syns i praktiken inte rakt framifrån. Filtret som sådant är effektiv men inte mer än den genomsnittliga matta panelen.

Aorus_FI27Q-P_reflex.jpg

Vi kan urskilja konturerna av föremål som speglar sig, till exempel den stora högen med kartonger som står mot väggen bakom mig. Samtidigt är filtret så pass bra att vi aldrig kan spegla oss i skärmen eller se färgen på våra kläder. Skärmen kommer inställd på hög ljusstyrka från början.

Brightness

ljusstyrka Användning

100

400 nits

Utomhus, atrium och liknande

85 (förval)

350 nits

Mycket ljusa kontor, nära fönster vid solljus

71

300 nits

Ljusa kontor dagtid

43

200 nits

Upplysta och större kontor

22

120 nits

Hemmakontor och mindre kontor

12

80 nits

Mysbelysning och kvällar

0

31 nits

Kolsvart rum

Belysning är PWM-fri och flimrar inte, förutom när eftersläpsreduceringen Aim Stabilizer används då den per funktion flimrar. Vi har ett bra omfång på reglaget. Kontrastförhållandet mäter konsekvent runt 1 050:1 till 1 100:1 i mitten av panelen.

Ojämn svärta och IPS-glow

Panelen hos FI27Q-P har däremot en del ojämnheter över ytan och vi märker av en typisk glow-effekt även i den ljusa miljön på kontoret. I alla fall när vi kör maximal ljusstyrka, till exempel vid HDR. Minskar vi ljusstyrkan blir det inte lika tydligt. Exemplaret är även något ojämn i hur den ser ut i det svarta, det vill säga en ojämnhet som är där i alla vinklar och inte baseras på vinkeln likt glow.

I fråga om nyansering och förmåga att teckna nyanser är det fritt från posterisering, det vill säga tydliga band mellan färger och i gradienter. Panelen är som väntat för bättre skärmar en 10-bitarspanel med 8 bitars precision och resterande 2 bitar via FRC, Frame Rate Control, den halvtonsteknik som i tiden alternerar mellan nyanser för att kunna adressera och visa fler nyanser än panelen själv kan alstra.

Mer läsning om FRC och hur det fungerar

Aorus-fi27q-p_produkt04.png
aorus-rgb_fusion.PNG

Stativ med integrerad RGB-belysning

Stativet är en riktig specialare med inbyggd RGB-belysning av Aorus-logotypen. Säga vad man vill om designen. För dig som älskar gamingskärmdesign är det förmodligen alldeles elegant. Stativet är annars robust och stabilt och ger ett gediget intryck. Bärhandtag är integrerat i toppen. RGB-belysningen på baksidan kan du styra med programvara som nås via Gigabytes supportsida

Mjukvara till skärmen: OSD Sidekick, RGB-reglering och firmware

Där finns också OSD Sidekick samt firmwareuppdateringar. Sidekick-mjukvaran ger tillgång till skärmens menyer och nämnda firmwareuppdateringar (vi uppdaterade till version 3) ifall du ansluter skärmen med medföljande traditionell USB-kabel. Mer om mjukvaran längre ned. Annars nås skärmens menyer via joystickknapp och det är snabbnavigerat.

aorus_fi27q-p-kontakter.jpg

Det finns endast en Displayport och den står då för huvudfinessen hos skärmen med HBR3-bandbredd. Det betyder att vi kan köra 2 560 × 1 440 pixlar, 165 Hz och 10 bitars färgdjup för HDR utan att behöva kompromissa med signalen.

Två HDMI finnes och båda klarar 144 Hz. Vill vi köra mer än 8 bitar över HDMI vill Nvidia-drivrutinen att vi kör 12 bitar och 60 Hz. Vi kan köra 10 bitar via andra källor likt vår signalgenerator för HDMI.

Utöver bildanslutningar och USB-hubb finns ljudanslutningar. Tanken är att använda mikrofon med skärmens inbyggda brusreduceringskretsar, kallade ANC 2.0, vilket kan vara ett alternativ ifall ditt befintliga headset saknar den funktionen.

OSD Sidekick – mjukvarumenyer

Mjukvaran heter OSD Sidekick. Den installerar också RGBFusion 2.0. Installationen är i vanlig ordning först en extraktion och minimalt med gränssnitt eller information. Inget i installationen meddelar att du nu har två nya program som finns under startmenyn.

Aorus-sidekick.PNG

Båda dessa kräver att du har en USB-kabel ansluten mellan dator och skärm. Annars kommer RGBFusion hänga sig med en ”please wait…”-ruta medan OSD Sidekick snällt berättar att kabeln behövs.

aorus_fi27q-p-menyer.jpg

OSD Sidekick kan också användas för att uppdatera firmware. Testexemplaret har version F02 och när vi testar finns en F03. Processen är hyfsat rörig och det man kan fastna på är att Aorus mjukvara har en egen dialogruta för att finna rätt .bin-fil. Denna kommer i en packad mapp och måste först extraheras och för att den då ska hittas av programmet måste du först avbryta och sedan försöka igen.

OSD Sidekick ger reglage som inte fungerar

Sidekick-programvaran kan i vissa fall erbjuda menyer som är utgråade i skärmens menyer med syns i mjukvaran. Till exempel är sRGB-läget ett sådant läge som låser ut alla alternativ, inklusive viktiga sådana som vitbalans och framför allt ljusstyrka. Men du kan ändra på ”Color Vibrance” och ”Super resolution” i Sidekick-programmet. Men reglagen har ingen effekt på bilden annat än att det kanske blinkar till något.

Aorus-sidekick_srgb_reglage som inte gör något.PNG

Exempel på två reglage i sRGB-läget som du kan ändra på i programmet men som inte har någon effekt på bilden annat än att det blinkar till. Vid HDR-bild får vi nästan alla reglage utgråade i skärmen. Men de finns aktiva Sidekick-mjukvaran. Fast det är endast Sharpness-reglaget som fungerar och den hjälper inte med skärmens problem vid HDR-bild.