Seasonic Connect 750 W – nätaggregat med innovativ kopplingsbox

Testlabbet får besök av Seasonic Connect, en unik nätdel med en tillhörande kopplingsbox för att göra kabeldragningen enklare.

Installation i chassi

Medan ett vanligt nätaggregat är ganska rättfram att installera i ett chassi tillkommer en helt ny komponent till ekvationen ihop med Seasonic Connect – kopplingsboxen. På denna sida tänkte vi gå igenom själva installationsprocessen av hela paketet samt hur det ser ut med chassikompatibilitet.

seasonic_connect-22.jpg

Själva kopplingsboxen är en förhållandevis stor historia, vilket givetvis ställer vissa krav på chassit och specifikt att det finns gott om utrymme på baksidan av moderkortsplåten. Enligt specifikation krävs en luftspalt på minst 28 mm, där denna därtill ska finnas på en centralt placerad region på baksidan för att kablarnas längd ska räcka hela vägen fram till komponenterna.

seasonic_connect-23.jpg
seasonic_connect-24.jpg

Själva monteringen av kopplingsboxen är väldigt enkel. Seasonic skickar med sex magneter samt en uppsättning gummerade klistermärken, vilka man klistrar på magneterna för att dessa inte ska glida runt. Magneterna placeras sedan på baksidan av kopplingsboxen.

seasonic_connect-26.jpg
seasonic_connect-27.jpg

Härnäst är det dags att installera nätaggregatet och kopplingsboxen i chassit. Det förstnämnda skruvas på plats som vanligt (Connect fungerar endast ihop med chassin där nätdelen sitter monterad i botten) medan kopplingsboxen fästes på baksidan av moderkortsplåten med hjälp av magneterna.

seasonic_connect-33.jpg

Därefter är det bara att börja koppla in de modulära kablarna och dra dessa via genomdragningshålen i chassit till respektive kontakt på komponenterna. Ovan syns 24-pinskabeln samt PCI Express-kablaget, vilket matchar in perfekt på Fractal Design Define 7-chassit som används.

seasonic_connect-34.jpg

Även strömmen till lagringsburen är väldigt lättdragen, då det sitter en kontakt på kopplingsboxen i rätt position samtidigt som den medföljande kabeln är lagom kort. Nämnvärt är att det även finns ett antal modulära kontakter på andra sidan för anslutning till exempelvis 2,5"-enheter som monteras på baksidan av moderkortsplåten.

seasonic_connect-35.jpg

Även kontakten för 8-pins EPS-kabeln matchar upp fint i vår chassikonfiguration, där denna utan problem kan dras genom hålet i ovankant utan att kabeln känns för kort.

seasonic_connect-36.jpg

Som synes blir det inte några överdrivet långa kabellängder kvar i huvudkammaren när allt väl är draget och resultatet blir förhållandevis städat.

seasonic_connect-38.jpg

Med systemet igång går kopplingsboxens belysning att skåda, där logotypen lyser upp i blått. Denna är ju givetvis endast synlig om man har sidopanelen avtagen eller är begåvad med ett chassi som har härdat glas på båda sidorna.

Kompatibilitet – eller bristen av denna

Nu kan det säkert verka som att allt har varit en dans på rosor med den här installationen, men detta är ganska långt ifrån sanningen. I undertecknads fall är det rent av tur att denne bunkrat upp med chassin under åren, för det var verkligen inte lätt att hitta en modell som kopplingsboxen rymdes inuti.

Faktum är att det är väldigt få chassin på marknaden idag som har 28 mm att tillgå bakpå moderkortsplåten – åtminstone om denna spalt ska vara centralt placerad. Många moderna chassin tillämpar istället ett varierande utrymme på baksidan, där den djupaste punkten sitter i chassits främre del, en lösning som tyvärr inte är kompatibel med Connect-boxens kontaktplaceringar.

seasonic_connect-25.jpg

Define C – ett chassi där Connect-boxen verkligen inte ryms

Det enda chassit vi hade som fungerade var just förhållandevis färska Define 7, medan föregångarna Define R6 och Define R5 var för trånga eller hade den djupaste spalten på fel position. En snabb titt på branschkollegors recensioner tyder även på att de haft liknande problem, då i princip samtliga fått vända sig till Phanteks Enthoo Evolv X – ett chassi med erkänt extremt utrymme för kabeldragning.

Vi höjer därför här varningens finger och uppmanar till att mäta utrymmet på chassit ordentligt innan man ens funderar på att att köpa Seasonic Connect.

Skicka en rättelse
19

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

14

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

41

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

19

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

78

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

33

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

62

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

143

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

30

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

19

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

57

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer

9

Intel Alder Lake är hybridprocessorer med prestandafokus

Intel bekräftar officellt sina kommande prestandaprocessorer Alder Lake, vilka kombinerar högpresterande kärnor med energieffektiva sådana. Läs mer