AMD Ryzen 5 3600XT, Ryzen 7 3800XT och Ryzen 9 3900XT

AMD Ryzen 5 3600XT, Ryzen 7 3800XT och Ryzen 9 3900XT

Som en uppvärmning inför Ryzen 4000 "Vermeer" sjösätter AMD en omgång Ryzen 3000-processorer med aningen uppskruvade frekvenser.

Test: Överklockning

Överklockning med AMD:s Ryzen-familj har inte alltid levererat det bästa resultatet, där överklockningar ofta genererat ganska små höjningar i klockfrekvens. Detta var särskilt påtagligt med Ryzen 3000-serien där processorernas inbyggda funktion Precision Boost Overdrive 2 i många fall ger bättre prestanda. Oavsett vilket är det dags att se vad XT-modellerna kan ge när allt vrids upp till elva.

3900XT_OC.jpg

För toppmodellen Ryzen 9 3900XT landade resultatet i en maximal klockfrekvens på 4,3 GHz över samtliga kärnor. Mer än så ledde till att systemet blev instabilt, vilket kombinerades med att processorn blev för varm trots en sluten vattenkylare i form av Corsair H115i Pro RGB.

3800XT_OC.jpg

Något högre klockfrekvenser blev det för Ryzen 7 3800XT som lyckades klämma ut ytterligare 100 MHz och landade därmed på 4,4 GHz när alla kärnor jobbar för fullt. För den som verkligen vill klämma ut det sista finns det troligen något mer att hämta här, men då handlar det om att trimma in alla smådetaljer för att få det att sitta.

3600XT_OC.jpg

Slutligen hamnade även Ryzen 5 3600XT på en maximal klockfrekvens om 4,4 GHz som även där troligen har lite mer att ge för den som har tålamod att klämma ut det sista ur den sexkärniga kämpen.

Med resultaten i hand syns en tydligt prestandaförbättring för samtliga modeller i Cinebench R20, där mjukvaran skalar väldigt bra med både klockfrekvenser och antal kärnor och trådar. Vidare till Blender har alla skalat av ett par sekunder i överklockatläge vilket kan vara högst intressant för den som har produktivitet som huvudsyfte.

Vidare till spel är det inte stora förbättringar för någon av modellerna med klockfrekvenserna uppvridna. Varken Battlefield V eller Total War: Three Kingdoms ger någon märkbar prestandaökning att tala om.

Vidare till upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar är det betydligt mindre om ens någon prestandaförbättring med XT-modellerna i överklockat läge.

Skicka en rättelse
19

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

13

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

41

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

19

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

78

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

33

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

62

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

143

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

30

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

19

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

57

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer

9

Intel Alder Lake är hybridprocessorer med prestandafokus

Intel bekräftar officellt sina kommande prestandaprocessorer Alder Lake, vilka kombinerar högpresterande kärnor med energieffektiva sådana. Läs mer