Sammanfattning

Den som har läst artikeln kan knappast undgått jämförelserna mot X570-moderkortet som Gigabyte släppte i samma format. Undertecknad förväntade sig ett lite upphottad variant av B450-moderkortet som denne själv äger men Gigabyte B550I Aorus Pro AX bör beskrivas som närmast en karbonkopia av Gigabyte X570 I Aorus Pro Wifi.

P1030114.jpg

PCI Express 4.0 må vara i sin linda än men enheter, främst lagringsenheter, har börjat leta ut sig på marknaden samt att färska grafikkort med gränssnittet väntas under hösten. Ställer vi då X570-styrkretsen mot B550-styrkretsen mot varandra i moderkort med formfaktorn Mini ITX finns det inte mycket som talar för X570.

Inte bara slipper användare en ettrig liten fläkt med ett B550-moderkort men det finns inte heller några direkta avkall då antalet användbara PCI Express-banor är begränsade av det fysiska formatet. Jämför vi istället större formfaktorer för moderkort blir kanske kalkylen annorlunda, men idag ligger fokus på just Gigabyte B550I Aorus Pro AX i formfaktorn Mini ITX.

Just Gigabyte X570 I Aorus Pro Wifi fick utmärkelsen "Utmärkt Produkt" och Gigabyte B550I Aorus Pro AX upplevs som en mer välpolerad produkt, just avsaknaden av fläkt är ett starkt plus men att få något i samma utförande som ett X570-moderkort men till lägre pris kan inte annat än uppskattas.

Gigabyte B550I Aorus Pro AX, ett välbalanserat Mini ITX-moderkort med PCI Express 4.0

Fördelar

  • Rejäl strömförsörjning

  • Processor- och primärminneslös BIOS-uppdatering

  • PCI Express 4.0 utan fläkt på styrkretsen

  • Fläktstyrning kapabel till semi-passiv fläktdrift

  • Wifi 6 och 2,5 Gbps trådat nätverk

Nackdelar

  • Rörigt BIOS-gränssnitt med suddiga element

  • Fortsatta problem med dold text i BIOS

Lägsta pris vid publicering: Cirka 2 150 kronor