Sammanfattning

Att säga att intresset kring Geforce RTX 3000-serien är stort bland SweClockers medlemmar skulle vara en enorm underdrift. Inte sedan lanseringen av AMD:s Ryzen 3000-familj har vi sett ett sådant sug efter ny datorhårdvara, och därför har Nvidia en hel del förväntningar att leva upp till denna gång – inte minst efter de stora prestandapåståendena som gavs under företagets presentation.

Med arkitekturen Turing gick Nvidia all-in på att introducera nya funktioner som hårdvaruaccelererad ray tracing och maskininlärd uppskalning via DLSS snarare än att faktiskt göra jättekliv i traditionell rastreringsprestanda. Detta föll inte i god jord bland många entusiaster, då det dels inte fanns några spel som utnyttjade teknikerna samtidigt som prestandan i mångt och mycket gick kräftgång.

RTX_3080_stuff-1.jpg

Nu, två år senare, står vi här med arkitekturen Ampere och grafikkortet Geforce RTX 3080 – ett kort som enligt Nvidia själva ska erbjuda det största hoppet i prestanda mellan två grafikgenerationer någonsin. Nu är inte detta en fullt lika stor bedrift som det kanske låter, då föregångaren Turing gjorde ganska små framsteg på den fronten, men en titt på siffrorna ritar ändå upp ett scenario inte helt olikt det vid lanseringen av Pascal och supersuccén Geforce GTX 1080.

I ren rastreringsprestanda är Geforce RTX 3080 ett ruskigt snabbt grafikkort för spel – snabbast i världen med råge till och med. Modellen skiner som mest vid höga upplösningar, där den vid 4K UHD är i snitt 70 procent snabbare än Geforce RTX 2080 Founders Edition samt 61 procent högre presterande än förra årets upphottade variant Geforce RTX 2080 Super. Ovanpå detta besegrar nykomlingen det förra flaggskeppet Geforce RTX 2080 Ti med 36 procent bättre siffror.

RTX_3080_stuff-4.jpg

Det nya Ampere-kortet är verkligen ingen slöfock vid lägre upplösningar heller, där modellen med fördel kan användas av den som siktar på exempelvis spelande vid 1440p med hög bilduppdatering. Tänk dock på att den här typen av högpresterande grafikhårdvara ställer höga krav att processorn ska klara av att leverera bildrutor i tillräckligt hög takt, vilket innebär att man lätt kan springa på ganska hårda flaskhalsar som klipper av prestandatopparna – inte minst vid 1080p.

Högre allmän prestanda kommer också väl till pass vid scenarion där ray tracing används, där högre marginaler i bildfrekvens i många fall kan stävja dåligt flyt när den krävande tekniken aktiveras. Geforce RTX 3080 kan dock inte trolla bort prestandastraffet som ray tracing medför, och det finns fortfarande fall där man antingen får tumma på upplösningen eller skruva på detaljnivåerna.

RTX_3080_stuff-8.jpg

Med övergången till en ny tillverkningsteknik på Samsungs 8-nanometersteknik finns det givetvis förväntningar på bättre energieffektivtet hos Nvidia Ampere-kretsar. Med Geforce RTX 3080 har dock Nvidia valt att trycka effektmålet i taket för kretsen GA102 för att öka prestandan ytterligare, vilket äter upp stora delar av effektivitetsvinsterna. I slutändan är Geforce RTX 3080 mer energieffektiv än motsvarande krets i familjen Turing, men det är dock med minsta möjliga marginal.

På tal om effekt är Geforce RTX 3080 ett minst sagt strömtörstigt grafikkort, där företaget överskrider nivåerna ordentligt från toppmodellerna i Geforce RTX 2000-serien. Detta är givetvis mindre kul för den som vill bygga litet, samtidigt som orosmoln uppstår kring svårigheter att transportera bort den enorma mängden värme som alstras utan att datorn för den delen låter som en jetmotor.

RTX_3080_stuff-19.jpg

Här måste vi dock ge Nvidia en eloge för att de tagit ansvar för det ökade effektuttaget genom att bestycka kortet med sin helt nystöpta kyllösning. Detta är utan tvekan den bästa referenskylaren företaget någonsin har skapat, där denna äntligen har bestyckats med semi-passiv drift samtidigt som både kyl- och ljudprestandan gör klara framsteg ställt mot Geforce RTX 2080 Ti Founders Edition.

Det kommer givetvis att finnas mängder av imponerande kyllösningar på marknaden från Nvidias många partnertillverkare, där pjäser som tar upp tre, eller till och med fyra, kortplatser kan hålla kortet ytterligare svalare vid ännu lägre ljudnivåer – förutsatt att utrymmet finns i chassit. Som en sällsynt lösning som endast tar två kortplatser och förhållandevis lite utrymme i anspråk har vi dock inga som helst problem med att rekommendera Founders Edition-kylaren, då denna gör ett mycket bra jobb.

RTX_3080_stuff-15.jpg

Utöver hög prestanda erbjuder Geforce RTX 3080, likt Geforce RTX 2000-serien, fullt stöd för DirectX 12 Ultimate. Detta innebär utöver ray tracing stöd för tekniker som variable rate shading, sampler feedback, Directstorage och mesh shaders, vilka i framtiden kommer att bidra till högre prestanda utan nämnvärt bortfall i bildkvalitet när de implementeras bredare i spel. Därtill syns en efterlängtad implementation av HDMI 2.1, vilket ger bandbredd nog till senaste snittets högupplösta TV-appareter och bildskärmar.

Med allt detta sagt är dagens grafikkort endast i startskottet av det senaste årtiondets största hårdvaruhöst. De kommande månaderna kommer vi dels se utrullningen av Geforce RTX 3090 samt det lägre prissatta Geforce RTX 3070. Utöver det lär vi med all sannolikhet få se vad AMD kokat ihop med Radeon RX 6000-serien och arkitekturen RDNA 2 inom kort, så den som tänkt uppgradera eller bygga nytt och vill ha hela bilden uppmålad kan med fördel avvakta ett litet tag till.

RTX_3080_stuff-2.jpg

Vill man dock inte vänta och se vad som händer längs med horisonten är Geforce RTX 3080 Founders Edition ett alldeles förträffligt grafikkort, som erbjuder både klassledande prestanda, ett trevligt helhetspaket med den nya kylaren och slutligen en mer rimlig prislapp i förhållande till prestandan ställd mot förra generationens grafikkort i familjen Turing.

Geforce RTX 3080 Founders Edition är ett grafikkort i toppklass med skyhög spelprestanda och välsvarvad kyllösning

Fördelar

  • Överlägsen spelprestanda i prisklassen

  • Fullt stöd för DirectX 12 Ultimate

  • Stöd för kompetent uppskalning via DLSS

  • HDMI 2.1

  • Klassledande referenskylare

  • God energieffektivitet...

Nackdelar

  • ...men endast marginellt bättre än Turing

  • Högt effektuttag

Pris vid publicering: 7 825 kronor