Sammanfattning

Veckans höjdpunkt och kanske även årets höjdpunkt hittills är helt klart lansering av nya grafikkort, där Nvidia var först ut med Geforce RTX 3080. Bara en dag senare följs det nu upp med kort från partnertillverkare där Asus är först ut med den mer prismedvetna serien TUF Gaming, som inte nödvändigtvis hade det bästa ryktet från förra generationens grafikkort.

ASUS_RTX_3080_TUF-10.jpg

Den här gången verkar bolaget ha lyssnat och åtgärdat det ordentligt med en kylare som delar många komponenter med den betydligt mer påkostade Strix-serien och det märks gott och väl med ljud- och temperatursiffrorna i hand. Även med BIOS ställt till "Performance"-läget som siktar på lägre temperaturer handlar det fortfarande om ett tyst kort.

Tråkigt nog är det just kylarlösningarna varit det som har skiljt mest mellan partnermodellerna för senaste generationernas grafikkort, där prestandan har varit mer eller mindre densamma. Det gäller även för varje bolags respektive OC-modell som ofta bjuder på ganska milda frekvensökningar och ett omotiverat stort prispåslag.

ASUS_RTX_3080_TUF-6.jpg

Detta kan även sägas för Asus Geforce RTX 3080 TUF Gaming OC som hamnar ett antal hundralappar över kortet utan fabriksöverklockning, och baserat på prestandasiffrorna är det marginell vinst i bildfrekvens över Nvidias egen modell. Eftersom det endast skiljer i fabriksöverklockning på de två TUF-modellerna som finns ute rekommenderar undertecknad att kika på den utan överklockning för en billigare peng.

Just priset är också väldigt knepigt eftersom hela TUF-serien just nu, ihop med en skara andra tillverkares partnerkort, är ute på ett introduktionspris på 7 825 och 7 990 kronor fram till 16 oktober. Därefter väntas de återgå till de ordinarie priserna vid 8 790 kronor för TUF Gaming och 9 090 kronor för TUF Gaming OC. Det är en ordentlig ökning i pris och är ett betydligt sämre köp. Finns det intresse för Geforce RTX 3080 och specifikt TUF-serien så slå till innan 16 oktober innan priserna höjs.

ASUS_RTX_3080_TUF-7.jpg

Eftersom det bara handlar om ett tidsbegränsat pris måste redaktionen använda det riktiga och högre priset vid bedömningen. När priset hamnar över 9 000 kronor finns det många modeller att välja på vilken inte gör TUF-serien ett självklart val för prisklassen. Med det sagt är Asus Geforce RTX 3080 TUF Gaming OC ett bra kort i sig, men kunde vara ett utmärkt val med det lägre priset.

Asus Geforce RTX 3080 TUF Gaming OC är ett ruskigt snabbt grafikkort med en utmärkt kyllösning

Fördelar

  • Spelprestanda i toppklass

  • Gott om bildutgångar

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Dubbla BIOS med olika fläktkurvor

  • Utmärkt kylare

  • Fabriksöverklockat...

Nackdelar

  • ...men endast marginellt

  • Högt pris efter introduktionsperioden

  • Högt effektuttag

Pris vid publicering: 7 990 kronor (9 090 kronor efter 16 oktober)