Inledning och slutsats

acer_xv_produkt_01.png

Acer Nitro XV273X, XV253QX och XV253QP är tre på pappret snarlika IPS-spelskärmar med Full HD-upplösning och i de två förstnämnda fallen 240 Hz uppdateringsfrekvens. Till funktionerna hör G-Sync Compatible-certifiering, eftersläpsreducering och Display HDR400-funktion. Alla tre skärmar har robusta och funktionella stativ och snabbnavigerade menysystem. XV253QP skiljer sig genom att köra 144 Hz och hålla ett lägre pris, men är i annat mycket snarlik.

Fakta och detaljer i detta avsnitt
Funktioner och handhavande i detta avsnitt

Alla tre skärmar har överlag goda standardiserade och IPS-typiska färgegenskaper vilket ger dem en allroundkaraktär för användning. Så länge du anser att Full HD fortfarande räcker för allroundbruk det vill säga. HDR400-kapacitet är oavsett skärm inget man ringer hem till mamma och berättar om. Funktionen finns i alla fall där och resultatet kan klassas som ”inte dålig”.

Läs mer om Färger och HDR i detta avsnitt

Varierande nivåer av eftersläp

När det kommer till spelande med eftersläp och beteenden runt eftersläp finns här större skillnader. På pappret och klisterlappar sitter absurda siffror för responstid. I praktiken är alla tre ganska typiska IPS-paneler i fråga om eftersläp.

acer_xv_produkt_stor.png

Den 25 tum stora 240 Hz-modellen XV253QX släpar synbart mer än de andra när du använder adaptiv synk och frekvenserna kliver under 100 FPS/Hz. XV253QP-modellen med sin 144 Hz har mindre synliga problem med detta. Först ned mot 60 FPS/Hz vid adaptiv synk uppstår synbara fenomen med eftersläp.

Båda 25-tummarna XV253QX och XV253QP flyter som väntat med adaptiv synk via Nvidias grafikort och VESA Adaptive. Med AMD-kort uppstår hackande och milt flimmer vid lägre frekvenser runt 60 FPS/Hz.

acer_xv_produkt_stor.png

Skärmarna erbjuder också eftersläpsreducering med Visual Response Boost-funktionen (VRB). Det fungerar dock inget vidare på XV253QX och XV253QP då bilden blir mörk och grötig av dubbelbilder.

27 tum stora XV273X är istället problemfri i fråga om eftersläp och adaptiv synk med både AMD- och Nvidia-kort. Eftersläpsreduceringen fungerar dessutom i 240 Hz och behåller hälften av ljusstyrkan, från cirka 470 till 230 nits vilket räcker för ljusa rum. Dubbelbildproblematiken är också mindre framträdande.

Läs mer om spelegenskaper i detta avsnitt

Acer Nitro XV273X är den bättre skärmen

Av dessa tre Acer Nitro-skärmar är den 27 tum stora Acer XV273X den tydligt bättre av tre och visar upp ett överlag problemfritt beteende. Detta är en utmärkt skärm för den som söker en IPS-spelskärm med 240 Hz-kapacitet och just minimalt med krångel.

Acer XV273X är ett utmärkt, funktionellt val för 240 Hz IPS-spelande

Fördelar Acer XV273X

 • Överlag en funktionell 240 Hz-spelskärm

 • Problemfri adaptiv synk

 • Goda allroundegenskaper

Nackdelar Acer XV273X

 • Hade gärna sett bättre HDR-funktionalitet

Cirkapris vid publicering: 4 800 kronor
Lägsta pris:

Acer Nitro XV253QX är en haltande upplevelse

XV253QX lyckas trots sina 240 Hz inte göra ett bättre jobb än den enklare och billigare XV253QP-modellen. Det finns flera missar och mindre lyckade detaljer hos skärmen, vilket beskrivs i videon. I grunden är det fortfarande en gaming-IPS med allroundegenskaper, men den är punkt för punkt sämre på det mesta jämfört med de andra skärmarna. Dyrare och sämre är aldrig en vinnande kombination.

Fördelar Acer XV253QX

 • Goda allroundegenskaper i fråga om färg- och bildkvalitet

acer_xv_produkt_05.png

Nackdelar Acer XV253QX

 • Tydligare eftersläp vid adaptiv synk

 • VRB-eftersläpsreduceringen ej särskilt användbar

 • Otillräcklig HDR-funktion vid 240 Hz

 • Flera missar och skavanker

Cirkapris vid publicering: 4 500 kronor
Lägsta pris:

Acer Nitro XV253QP fyller 144 Hz-rollen

QP-modellen har inte samma grundproblematik som den på pappret bättre QX-modellen. Mindre problem med eftersläp är förstås en fördel, särskilt som den kostar mindre. Sånär som VRB-funktionen är XV253QP en skärm som ganska väl lever upp till vad den lovar och gör det till ett vettigt pris. Vilket är bra!

Acer XV253QP är en funktionell IPS-spelskärm i instegsklass

Fördelar Acer XV253QP

 • Överlag en funktionell 144 Hz-spelskärm

 • Goda allroundegenskaper

Nackdelar Acer XV253QP

 • VRB-eftersläpsreduceringen ej särskilt användbar

 • Hade gärna sett bättre HDR-funktionalitet

Cirkapris vid publicering: 3 000 kronor
Lägsta pris: