Färgåtergivning och bildegenskaper

Ljusstyrkan hos alla tre skärmar är hög och lyser starkt. Ljusstyrkan regleras av Brightness-reglaget och nås som snabbknapp på skärmens högra baksida. Regleringen av ljuset sker utan flimmer, förutom när du kör VRB-läget eftersom det per definition är ett läge för flimmer.

Modell

Min

Max

120 nits (hemma)

200 nits (kontor)

XV253QX

70 nits

410 nits

Brightness: 15

Brightness: 39

XV253QP

67 nits

390 nits

Brightness: 19

Brightness: 48

XV273X

95 nits

479 nits

Brightness: 6

Brightness: 26

Som synes är XV273X mer ljusstark vilket är på gott och ont. Gott därför att det ger mer kraft åt HDR samt VRB-funktionen för eftersläpsreducering. Det ”onda” är att 95 nits fortfarande är ganska ljus bild i ett mörkt rum. Alla tre har en ”IPS glow”-effekt som blir tydligare om man kör för ljusstark bild i rummet man befinner sig i. Föregående avsnitt tar upp detta.

Acer_XV253QX-240Hz-matning_default.png
Acer_XV253QP-144Hz-matning_default.png
Acer_XV273X-matning_default.png
Acer_XV273X-matning_vitbalans.png

Färgåtergivningen är annars fläckfri hos alla tre skärmar. Det är balanserat och rimligt för standardnivåer med mål om Rec.709-färgrymd, det vill säga grunden för webb och video med mera. Vi föreslår standardläget med kontrastreglaget på 49 för att slippa en mild klippning mot vitt.

acer_xv273x_kalibrerad.jpg

XV273X-modellen kommer fabrikskalibrerad vilket knappt märks. Som vi konstaterat i andra tester är dessa mätningar och fabrikskalibreringar ganska intetsägande. Mätningarna som presenteras säger egentligen inget om kalibrering. Nåväl – det finns inget att klaga på i grunden för alla tre skärmar utan det är verkligen tillräckligt bra för att räknas som problemfritt direkt ur kartong.

snabbkarta_webb.jpg

Om färgmätningar

Är du fundersam kring hur färgmätningarna fungerar och vad graferna berättar? Här bredvid är snabböversikten och här är videoartikeln som förklarar mätningarna mer i detalj.

I vanliga ordning finns det flera olika lägen för olika typer av spel, movie etc. I vanliga ordning är detta endast godtyckliga försämringar. Black Boost-reglaget för att ljusa upp skuggor i spel likt tävlingsinriktade förstapersonsspel fungerar felaktigt då det ökar ljuset genom att förskjuta nivåer så att bilden klipper mot vitt.

xv253qx_posterisering.jpg

Använd istället skärmarna gammareglage och läget 1.8 för generellt ljusare bild. Detta fungerar med alla skärmar – förutom XV253QX vilken ger en kraftig posterisering vid just 1.8-läget. Det blir ett stort hopp mellan nyanser av grått och mörkgrått.

HDR400 är en mest en axelryckning

Som nämnt förut många gånger om är HDR400-specfikationen inget som är anmärkningsvärt. HDR fungerar och signalen tas emot. Men det finns inte dynamiskt omfång eller färgomfång för att HDR ska bli en märkbar förbättring. Om ens det många gånger. Acers tre skärmar är här på en nivå av inte dålig. i fråga om HDR. XV273X lyckas något bättre tack vare den extra ljusstyrkan.

HDR-aktivering.jpg

Alla tre skärmar har tyvärr den irriterande egenskapen att de inte växlar över till HDR-bild när de får HDR-signal. Effekten blir en extremt gråblaskig bild som följd av att HDR-data matas in i SDR-omfånget. Man måste manuellt aktivera HDR i menyerna.

Efter detta hoppar HDR-bilden igång och den är överskarp. Ställ reglaget Super Sharpness på Off eftersom detta är den onödiga kantskärpan. Läget HDR400 ger lite mindre klippning mot högdagrar och fungerar bäst. När du väl växlar tillbaka till SDR kommer skärmarna stanna kvar på Brightness: 100 från HDR-bilden. Vilket då måste ändras tillbaka manuellt. Som tur är är det en snabb process att ändra tillbaka i alla fall.

XV253QX har då också som nämnt en begränsning i att den inte kan köra Displayport med väntat bandbredd. HDR i 240 Hz och 10-bitars bild kräver då 4:2:2-subsampling vilket leder till en mjukare bild och en del färgblödningar i datorgrafik.

För att se utmärkelser och betyg, gå tillbaka till första sidan.