Överklockning och resultat

Med överklockningsäventyret från Geforce RTX 3080 färskt i minnet är förväntningarna på Geforce RTX 3090 inte särskilt höga sett till frekvensökningar. Båda modellerna är väldigt begränsade av sin strömbudget, och i Geforce RTX 3080-kortets fall gav ökat spelrum i budget inte direkt några mängder av prestanda tillbaka. För Geforce RTX 3090 börjar vi med att öka strömbudgeten från 350 till 400 W.

3090_oc.gif

Efter lite skruvande landade vi till slut i en höjning på 100 MHz för grafikkretsens nominella boostfrekvens, även om det bör nämnas att vi inte kan flexa den fullt ut då strömbudgeten slås i ganska hårt under belastning vid 400 W. Grafikminnet visade sig ha en del marginaler att ta av, där vi lyckades uppnå 21 000 MHz – upp från grundnivån på 19 500 MHz.

I 3DMark Time Spy syns ett litet men dock mätbart prestandahopp efter överklockningen, där modellen vinner cirka 6 procent på frekvensökningarna.

När vi rullar vidare mot speltesterna syns dock större en generellt större prestandauppgång, där Battlefield V ökar med 8 procent, Control med 7 procent och Metro Exodus med hela 11 procent när kortet överklockas med förhöjd strömbudget.

Att låta kortet dra upp till 400 W med hjälp av uppvriden strömbudget gör givetvis sitt för systemets totala effektuttag under belastning. Som synes ökar förbrukningen med 50 W för hela systemet när grafikkortet körs i sitt överklockade utförande.