Sammanfattning

Varje partnertillverkare har en egen serie grafikkort som bestyckas med extra allt när det gäller kylarlösning och även fabriksöverklockning – något som i MSI:s fall handlar om Gaming X-serien. Precis som hos föregående generation Turing har serien fått ytterligare suffix i form av Trio, vilket då syftar på antalet fläktar på grafikkortet.

MSI_RTX_3080_GamingXTrio-2.jpg

För att vara ett grafikkort i högsta segmentet så imponerar inte MSI Geforce RTX 3080 Gaming X Trio något nämnvärt när det kommer till uppskruvade klockfrekvenser, där modellen likt merparten av de andra fabriksöverklockade korten landar endast marginellt bättre till än Nvidias Founders Edition.

Istället är det kylaren som i mångt och mycket särskiljer de olika partnerkorten, vilken i MSI-kortets fall gör ett utomordentligt jobb med att hålla ljudnivån nere, om än med något högre temperaturer än konkurrenterna. Vid normaliserade mätningar står sig Tri Frozr 2-kylaren markant bättre i jämförelse med Nvidias Founders Edition samt ett fåtal grader sämre än Asus TUF Gaming OC-lösning.

Bolaget fortsätter med trenden med tre stycken 8-pins strömkontakter, ett fenomen som dök upp redan med Turing-korten, vilken ihop med RTX 3080 Gaming X Trio är helt poänglöst. Då kortets strömbudget bara går att vrida upp till 350 W vid överklockning, vilket är lågt ställt mot konkurrenterna, finns det inget som helst behov av den mängden 8-pins strömkontakter.

MSI_RTX_3080_GamingXTrio-5.jpg

Ur kartong har MSI RTX 3080 Gaming X Trio en strömbudget på 340 W vilken är 20 W över Nvidias egna modell, men denna går enbart upp till 350 W som högst vid överklockning. Med kapaciteten som kortet har bör det finnas utrymme för betydligt högre strömbudget och därmed mer prestanda, och känns konstigt att kortet är så pass artificiellt begränsat som det är.

MSI_RTX_3080_GamingXTrio-8.jpg

I skrivande stund går MSI Geforce RTX 3080 Gaming X Trio loss för ungefär 9 290 kronor och konkurrerar med ett gäng olika kort i den prisklassen, däribland Asus välsvarvade TUF Gaming OC. Modellen må ha en begränsad strömbudget för överklockning och ett konstigt designval gällandes strömkontakter, men för den som prioriterar riktigt låg ljudnivå över nedpressade temperaturer är MSI RTX 3080 Gaming X Trio ett bra val för den som vill slippa att behöva skräddarsy fläktkurvan själv.

MSI Geforce RTX 3080 Gaming X Trio är ett högpresterande grafikkort med låg ljudnivå

Fördelar

  • Spelprestanda i toppklass

  • Fabriksöverklockat

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Bra kylare

  • Väldigt tyst under belastning

Nackdelar

  • Begränsad strömbudget för överklockning

  • Menlöst med tre 8-pinskontakter

  • Hög prislapp

  • Högt effektuttag

Pris vid publicering: 9 290 kronor
Lägsta pris: