Corsair K100 RGB

K100_-1.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Corsair

Modell

K100 RGB

Brytare

OPX (Optiska)

Anslutningar

2 st. USB 3.0

Dimensioner (BxHxD)

470 × 164 × 29 mm

Vikt

1 310 gram

Pris

2 590 kronor

Corsair är tillbaka med ett nytt tangentbord i K-serien och framför allt högsta produktsegmentet, vilken kännetecknas av den högsta siffran som nu är tresiffrig. Corsair K100 RGB tar alltså över förstaplatsen bland bolagets mekaniska tangentbord som givetvis innebär att modellen har fått alla möjliga funktioner i Corsairs utbud.

K100_-4.jpg

I stora drag ser Corsair K100 RGB rätt snarlik ut från tidigare K95-serien, som då innebär ett tangentbord i fullstorlek men även en extra rad med makro-knappar på den vänstra sidan. Även utseendet och materialvalet påminner mycket om tidigare modeller med en borstad aluminiumtopp med en svart färgton.

K100_-14.jpg
K100_-15.jpg

Med K100 RGB har Corsair bytt typsnitt på tangenterna vilka inte skriker "gaming" lika mycket som tidigare. Vad som sitter under är betydligt mer intressant då K100 RGB också introducerar Corsairs egna optiska brytare som går under namnet OPX. Brytarna är fortfarande mekaniska i grunden men använder inte en fysisk kontaktpunkt utan istället en lösning där inmatningen registreras när en ljusstråle bryts. Brytarna har en total slaglängd på 3,2 millimeter där aktiveringspunkten sker vid en millimeter.

Bolaget har finslipat tangenternas känsla och stabilisatorerna med K100 RGB, där tidigare modeller har fått kritik från redaktionen. Förbättringarna är också förbättringar i sin sanna form och känns betydligt bättre än föregående K95 Platinum XT, något som verkligen förväntas från ett tangentbord i den här prisklassen. Nämnvärt är att bottenraden numera är standardstorlek som då ger möjlighet att byta ut samtliga tangenter utan några större problem.

K100_-16.jpg

Tangentbordet kommer även med den numera traditionella uppsättningen av FPS- och MOBA-tangenter med annan textur och även vinkel för att matcha det som används i respektive speltitel. Samtliga tangenter är även belönade med Double-shot-tangenter i PBT-plast, vilket är önskvärt hos entusiasterna. Detta gäller även för den nordiska modellen som ofta får stryka på foten.

K100_-18.jpg

På vänstra sidan av K100 RGB hittas raden av makro-knapparna som är sex till antalet och är tydligt markerade med andra tangenter och även vinklade inåt mot tangentbordet. Med K95 Platinum XT introducerade Corsair stöd för Elgato Stream Deck för markoknapparna, vilken självklart finns med här också även om det inte riktigt är en funktion som lyfts fram i marknadsföringen.

K100_-10.jpg
K100_-11.jpg
K100_-12.jpg
K100_-13.jpg

En nyhet med K100 RGB är hjulet uppe på vänstra sidan vilken kan sköta lite olika funktioner som användaren själv kan välja. Direkt ur kartong finns det en del förinställda funktioner som exempelvis att ändra ljusstyrkan för tangenternas belysning, ändra låt och även spola fram eller bak i låten som lyssnas på. Via mjukvaran ICUE går det även att ställa in egna funktioner men det känns något begränsat i dagsläget.

Genom att hålla ned knappen i mitten på hjulet ställs tangentbordet om till att börja spela in makroslingor. När hjulet blinkar rött trycker användaren bara på vilken G-knapp som det ska spelas in till, följt därefter av knappkombinationen eller slingan och avslutas med att trycka på hjulet en sista gång.

K100_-9.jpg

I mitten av tangentbordet sitter en liten panel som bland annat är bestyckat med bolagets logotyp, men gömmer även indikationerna för Caps-Lock och Num-Lock. Givetvis är logotypen även belönad med RGB-belysning.

K100_-5.jpg
K100_-6.jpg
K100_-7.jpg
K100_-8.jpg
K100_-23.jpg
K100_-25.jpg

Det vore inte en Corsair-produkt om det inte finns RGB-belysning och nykomlingen har mer RGB än någon annan produkt från bolaget. Förutom att varje tangent är upplyst sitter det även RGB-lister på sidorna och i överkant på modellen som totalt räknas in på 44 olika belysningszoner. Tangentbordet levereras med ett par förinställda effekter men går även att styra själv via mjukvaran ICUE.

Med tangentbordet i Hardware-läget, det vill säga att ICUE är avstängt, finns en del förinställda ljuseffekter som går att komma åt med FN-knappen och nummerraden.

K100_-30.jpg
K100_-31.jpg
K100_-32.jpg
K100_-35.jpg

I vanlig ordning medföljer även ett handlovsstöd som nu fästs med hjälp av magneter istället för plastklämmor som med tidigare modeller. Stödet i sig ska vara av Memory foam-typ och klädd med läderliknande material. Personligen är läder inget som tilltalar undertecknad, men med K100 RGB känns det oväntat bra och blir inte lika klibbigt som läder tenderar att bli.

K100_-33.jpg

Möjligheten att vinkla tangentbordet finns givetvis också, vilket sker i två steg för att hitta vinkeln som känns mest bekväm.

K100_-34.jpg
K100_-19.jpg

Anslutningen sker över USB Type-A 3.0 där tangentbordet är utrustat med två stycken anslutningar, där ena bara är en pass-through för USB-porten som finns på tangentbordets ovansida.

K100_-2.jpg

Som tidigare nämnt medföljer en uppsättning FPS- och MOBA-tangenter i lådan samt ett verktyg att lossa tangenterna från brytarna. I övrigt finns även ytterligare två tangenter för Ä och Ö för andra nordiska språk om det behövs.