Användning och intryck

IMG_7677.jpg

Zenbook-serien har gjort ett stort avtryck på marknaden för ultraportabla premiumdatorer och var en av de första riktiga konkurrenterna till Apples Macbook Pro. Zenbook Flip S följer samma premiumsegment men tar ut svängarna lite genom bland annat dess hybriddesign och LED-panel under pekplattan. Detta tillsammans med OLED-panelen resulterar i en riktigt intressant modell och konkurrent till modeller som XPS 13 och Macbook Pro 13.

IMG_7666.jpg

Datorn har en matt finish av lätt texturerad aluminium med högblanka kanter i röd koppar, vilket subjektivt ger ett väldigt högklassigt intryck. Byggkvaliteten håller en riktigt hög standard och stabilitet överlag. Locket har (på gott och ont) det traditionella cirkelmönstret likt de flesta modellerna i Asus Zenbook-serie. Det gråaktiga locket smälter in helt okej med resterande delar av datorn men vi hade gärna sett möjligheten att välja ett mattsvart lock för ett mer enhetligt utseende.

IMG_7693.jpg

Skärmen hålls i stängt läge på plats av väl avvägda magneter som gör ett bra jobb att hålla skärmen stängd och samtidigt lätt att öppna. Tyvärr upplever vi skärmens gångjärn något undermåliga. Skärmen fladdrar en del vid hastiga rörelser. Vrider vi skärmen 360 grader till "surfplatteläge" så finns det tyvärr inga magneter som håller skärmen fast mot chassit. Det leder till att skärmen glappar och rör sig en del när man hanterar den.

IMG_7647.jpg

Pekplattan har en slät yta med en underliggande grå finish. Materialet, som är frostat glas, upplevs behagligt och kvalitativt medan precisionen vid navigering känns naturligt och exakt. Knapparna för höger- och vänsterklick ger tydlig återkoppling samt håller en bra ljudnivå.

Storleksmässigt känns pekplattan klart godkänd och vi upplever aldrig att storleken är ett problem eller störningsmoment som håller tillbaka användaren – även om den gärna hade kunnat vara ännu större då det finns gott om ledigt utrymme runt om hela pekplattan.

Den inbyggda miniräknaren eller "numpaden" är ett suveränt tillskott, framförallt för oss som ofta saknar numpad på bärbara datorer. Det underlättar rejält vid arbete som innefattar siffror där man ofta blir otroligt begränsad på en bärbar dator. Siffrorna är väldigt tydliga och fungerar riktigt bra. Ljusstyrkan går att justera i två nivåer och synligheten är god även i dagsljus.

IMG_7656.jpg

Tangentbordet upplevs riktigt välbyggt och stabiliteten är på topp utan någon oönskad flexibilitet. Tangenterna har en blygsam slaglängd på 1,4 millimeter vilket ofta kan upplevas begränsande men i detta fall där tangenterna har en väldigt mjuk botten fungerar det ändå förvånansvärt bra.

Tangenternas utformning är något konkav med mjuka former vilket resulterar i en behaglig och naturlig känsla vid användning. Tangenterna hade däremot med fördel kunnat vara ännu mer konkava för att ge en bättre känsla och lättare kunna urskilja dessa från varandra utan att slänga ett öga på tangentbordet.

IMG_7686.jpg

Vårt testexemplar är en amerikansk modell och formatet på tangentbordet är en ANSI-layout. Den svenska varianten av Zenbook Flip S kommer att ha samma layout men givetvis med nordisk print på tangenterna.

Subjektivt upplever vi att tangentbordet håller hög kvalitet och användbarhet rakt igenom. Uppgifter som ordbehandling, surfande eller skolarbete lämpar sig utmärkt även under längre perioder vilket givetvis ytterst viktigt för alla bärbara datorer.

IMG_7688.jpg

Bakgrundsbelysningen går att justera i tre steg och avger ett jämnt sken i vitt med en hint av rött och gult, vilket ger en lite guld- eller kopparaktig färg. Ljusstyrkan håller en bra balans och är varken bländande på högsta nivå eller otydlig på lägsta nivån. Med belysningen avstängd är det däremot svårt att se symbolerna nattetid.

Tangentbordet känns överlag väldigt trevligt och kvalitativt. Det har inte heller några direkta störningsmoment eller nackdelar utan får klart godkänt på alla punkter.

IMG_7702.jpg

Högtalarna från Harman/Kardon sitter monterade under datorn i framkant. Ljudet är riktigt bra och levererar ett starkt mellanregister. Ljudbilden är bra avvägd och detaljrik. Det tappar dock lite av fylligheten när man har datorn i handen eller knät. Med högtalarna i underkant riktade nedåt behöver ljudet studsa mot bordet för bästa möjliga ljudkvalitet samt volym. På tal om volymen går den att vrida upp riktigt högt utan förvrängningar eller skorrande.

Frekvensspannet är riktigt bra i storleksklassen med en hint av djup bas, ett starkt mellanregister och klar diskant utan att det blir för "skrikigt". Överlag levererar Zenbook Flip S en väldigt trevlig ljudupplevelse till både film och spel.

IMG_8146.jpg

OLED-skärmen på Zenbook Flip S är datorns absoluta höjdpunkt. Allt annat upplevs väldigt livlöst i jämförelse med en OLED-panel som denna. Panelen levererar riktigt bra betraktningsvinklar och kontrasten, färgerna och framförallt svärtan är riktigt imponerande. Panelen ska enligt specifikationerna klara av att reproducera 120 procent av färgrymden DCI-P3 och har också VESA DisplayHDR 500 True Black klassifiering. Givetvis lämpar den sig utmärkt för exempelvis fotoredigering, videoredigering och andra användningsområden som ställer krav på korrekt färgåtergivning.

IMG_8143.jpg
IMG_8149.jpg

Bildformatet är ett traditionellt 16:9-format med 3 840 × 2 160 pixlar. Bilden är riktigt skarp och 4K HDR-material gör sig otroligt bra på skärmen. Den mest påtagliga fördelen med OLED-panelen är givetvis svärtan där svart verkligen blir svart i och med att pixlarna stängs av helt. Skärmramarna är förhållandevis tunna runt om vilket ger datorn ett kompakt förhållande mellan skärm och chassi.

Skärmens multitouch-funktion fungerar också riktigt bra utan några anmärkningar. Ska man påpeka något så är det i så fall att glaspanelen är relativt mottaglig för fingeravtryck och liknande.

Capture.PNG

Ljusstyrkan specificeras till 500 nits (cd/m²) och våra tester visar ett genomsnitt på ca 499 nits. Variationerna i ljusstyrka över skärmen uppgår till maximalt 6 procent enligt våra tester vilket är godkänt och inget som går att urskilja utan mätverktyg.

Ljusstyrkan är framförallt en viktig del med tanke på den högblanka glasytan som täcker skärmen. Med en ljusstyrka på 500 nits och hög kontrast är det sällan några problem att använda datorn exempelvis utomhus en solig dag på grund av reflektionerna. Men det beror också på hur pass känslig man är för reflektioner.

IMG_7650.jpg

Webbkameran levererar en godtagbar bildkvalitet vid goda ljusförutsättningar. Vid begränsade ljusförutsättningar blir bildkvaliteten rejält lidande med en grynig bild och märkliga "halo-effekter" runt ansikten. Dagtid är den överlag godkänd för videosamtal och liknande men det finns definitivt utrymme för förbättring.

IR-sensorn gör ett väldigt bra och snabbt jobb med ansiktsigenkänningen. Oavsett ljusförutsättningar går det alltid snabbt för sensorn att hitta och känna igen användarens ansikte.

IMG_7662.jpg
IMG_7658.jpg

Anslutningsmöjligheterna är riktigt goda för storleksklassen och segmentet. Totalt finns det tre USB anslutningar varav två är Type-C och den andra är Type-A. Båda Type-C anslutningarna går att använda för laddning av datorn och båda har även stöd för Thunderbolt 4 och överföringshastigheter på upp till 40 Gbps. Type-A porten är specificerade till USB 3.2 Gen 1 vilket innebär överföringshastigheter upp till 5 Gbps.

Slutligen har vi också en fullstor HDMI-anslutning som enligt specifikationer är begränsad till HDMI 1.4 vilket innebär att man blir begränsad till 30 Hz vid 4K-upplösning.

Asus skickar även med en USB Type-C till 3,5 millimeter-adapter för anslutning av ljud och som tillval kan man köpa en USB Type-A till RJ45 för anslutning av trådbundet nätverk.