Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns exempelvis temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som sällan speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i chassit Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna mäts på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel, där den sistnämnda har en fläktöppning. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

ljudrigg_2020-1.jpg
ljudrigg_2020-2.jpg

Chassit är bestyckat med tre fläktar på 140 millimeter, två i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Seasonic Prime Gold 1 000 W, lagring består av en ensam SSD-enhet och processorn är kyld med Noctua NH-U14 med en NF-A14 ULN-fläkt.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition vilket får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34 dBA och temperaturen på 25° C.

Från AMD Radeon VII och senare har bolaget lagt till ytterligare en mätpunkt som går under namnet Junction Temperature, vilken är den varmaste punkten på grafikkortet. Det har förvisso funnit med tidigare kort med efter Radeon VII har AMD valt att styra fläktkurva och klockfrekvenser efter den temperaturmätningen och är därför med i testerna.

Geforce RTX 3070 har inte riktigt lika unik kylarlösning som sina storebröder, men med en titt på temperaturerna är den fortfarande fullt kompetent. Efter 30 minuters belastning lägger sig temperaturen på 74 grader och hamnar runtom förra generationens RTX 2060 Super och RTX 2070 Super. Kortet är även försett med en semi-passiv fläktkurva, därav den höga temperaturen vid vila.

Vidare till ljudnivå ser det lovande ut även här när kortet mäter in på 41 dBA vid full belastning. Nykomlingen hamnar då exakt emellan sina storebröder Geforce RTX 3090 och RTX 3080, och eftersom samtliga av dessa har semi-passiv fläktkurva blir det ljudlöst från korten vid vila.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

När kortet har fått snurra ett tag landar klockfrekvensen vanligtvis runtom 1 850 MHz eller något uppåt, medan högre strömbudget låter klockfrekvensen stiga med drygt 50 MHz. Däremot varierar frekvenserna fortfarande en del och är inte lika spikrak som vi vanligtvis ser med högre strömbudget.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

Effektmätaren-1.jpg

SweClockers plockar värdet från ljudriggen med det inbyggda prestandaverktyget i Metro Exodus – ett spel som visat sig ge väldigt jämna och representativa effektvärden. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Med en strömbudget på 220 W slår Geforce RTX 3070 i taket omgående och ligger som klistrad på den nivån, vilken då resulterar i att hela systemet drar 310 W under belastning. Som vidare jämförelse hamnar Geforce RTX 2080 Ti på 345 W.

Energieffektivitet

Förutom effekten i sig kan det även vara intressant att väga in aspekten prestanda. För tabellen nedan plockar redaktionen prestandaindex respektive snittvärdet från effektmätningen för respektive grafikkort. Ett schablonavdrag på 80 watt görs från samtliga modeller för att väga upp övriga plattformen.

Resultatet bygger på medelvärden, antaganden samt avrundningar och blir därmed inte exakt. Presentationen ger dock möjlighet att mellan tummen och pekfingret få en uppfattning om hur energieffektiva olika grafikkort är.

Vidare till energieffektivitet syns det nu större bättringar för Geforce RTX 3070 än med tidigare Ampere-modeller, där GA104-kretsen inte är alls lika hungrig som den större GA102. Ställt mot kortet som Geforce RTX 3070 ersätter syns det även där en markant förbättring med närmare 29 procent bättre energieffektivitet.