Sammanfattning

Bara några dagar har gått sedan Nvidia lanserade Geforce RTX 3070 Founders Edition – en modell som står sig riktigt bra prestandamässigt sett till sin prislapp. Däremot är det oklart om kortet faktiskt kommer lanseras här i Sverige, något som vi alla får svar på idag när Nvidias variant säljstartas. Något som dock med säkerhet kommer att lanseras är Asus Geforce RTX 3070 TUF Gaming OC och MSI Geforce RTX 3070 Gaming X Trio, även om det rör sig om två betydligt dyrare kort.

För senaste generationernas grafikkort har prestandaskillnaden mellan referensmodellen och partnerkort varit marginell, trots att de sistnämna brukar fläska på med extra allt och tillhörande fabriksöverklockning. Det som gör större skillnad är istället kylarlösningarna som generellt är mer kompetenta än Nvidias egenstöpta varianter sett till att hålla temperaturer och ljudnivåer nere.

asus_msi_3070-5.jpg

Detta gäller för både Asus och MSI:s kort vi testat här idag, där modellerna erbjuder riktigt välsvarvade kyllösningar som håller både temperaturer och ljudnivåer nere i källaren. Både modeller är också avsevärt dyrare än Nvidias Founders Edition, även om det bör nämnas att tillgängligheten på det sistnämnda känns närmast hypotetisk och att merparten av användarna som vill köpa ett Geforce RTX 3070 kommer behöva vända sig till partnertillverkarnas modeller med tillhörande påslag i pris.

I slutändan rör det sig om två bra, men dyra, grafikkort, och i synnerhet då för de som kan tänka sig betala lite extra för att hålla ljudnivåerna nere. Ligger allt fokus på att klämma ut flest möjliga bildrutor för pengarna skulle vi dock istället kika närmare på företagens instegsmodeller Dual och Ventus i Geforce RTX 3070-serien.

Asus Geforce RTX 3070 TUF Gaming OC

asus_3070_tuf-1.jpg

Asus Geforce RTX 3070 TUF Gaming OC påminner väldigt mycket om modellen i RTX 3080-serien, vilket inte är helt oväntat då det baseras på nästintill samma kylarlösning. Det innebär också att kylaren är väldigt duktig på att hålla temperaturerna nere för den mindre GA104-kretsen, nästan till den grad att fläktarna knappt behöver göra något.

Nackdelen är prispåslaget som den förbättrade kyllösningen dras med. I dagsläget går kortet loss på 6 990 kronor, vilken är lite mer än 1 300 kronor över instegspriset för Geforce RTX 3070. Med det sagt är det ett bra kort i sig, med en utmärkt kylare och faktiskt även lite överklockningsmarginal utan att effektuttaget drar iväg allt för mycket.

Asus Geforce RTX 3070 TUF Gaming OC har potential att vara ett utmärkt kort, men i slutändan drar den höga prislappen ned omdömet ett snäpp.

Asus Geforce RTX 3070 TUF Gaming OC är ett bra grafikkort med utmärkt kylarlösning.

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Fabriksöverklockat

  • Dubbla BIOS med olika fläktkurvor

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Utmärkt kylare

  • Väldigt tyst under belastning

Nackdelar

  • Högt pris

Pris vid publicering: 6 990 kronor

MSI Geforce RTX 3070 Gaming X Trio

msi_3070_gxt-2.jpg

MSI Geforce RTX 3070 Gaming X Trio delar en liknande kylare med sin storebror i RTX 3080-serien och tillhör storleksklassen massiv. Det betyder även att den inte alls har några problem att hålla temperaturerna nere på GA104-kretsen, samtidigt som kortet är nästintill ljudlöst under belastning.

Kylaren hjälper däremot att öka priset som går in på 6 990 kronor, det vill säga en bra bit över instegspriset på 5 625 kronor. Det kan vara värt för den som verkligen vill ha en tyst dator, men utöver det ger det inga enorma prestandaförbättringar ställt mot Nvidias egna kort. För den som vill plocka ut lite mer prestanda går det att få en trevlig överklockning trots liten maximal strömbudget.

Likt Asus-kortet som också testades så är MSI Geforce RTX 3070 Gaming X Trio ett bra kort med en utmärkt kylare. Likt sin konkurrent kostar det lite för mycket pengar för att landa högt på betygstegen. Med det sagt blir det "Bra Produkt" för MSI den här gången, men vi hade gärna velat se att prislappen bantades med några hundralappar.

MSI Geforce RTX 3070 Gaming X Trio levererar hög spelprestanda med en välsvarvad kylare

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Fabriksöverklockat

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Utmärkt kylare

  • Väldigt tyst under belastning

Nackdelar

  • Högt pris

Pris vid publicering: 6 990 kronor