Sammanfattning

Med de två sista modellerna testade ur AMD:s färska Ryzen 5000-serie står det klart att företaget har en extremt stark uppställning av processorer som sträcker sig från sex kärnor hela vägen upp till sexton kärnor. Kraftigt förbättrad IPC och bättre kärnstruktur i kombination med högre klockfrekvenser gör att nykomlingarna presterar märkbart bättre än föregångarna i Ryzen 3000-serien samtidigt som konkurrenten Intel får det svårt att hänga med i svängarna.

ryzen_5800_5600-15.jpg

Av de fyra modeller som finns tillgängliga tycker vi att det är två som sticker ut lite extra. Det rör sig dels om Ryzen 9 5900X, vilken träffar en fin balans för sitt pris sett till ruskigt hög enkel- och flertrådad prestanda ihop med spelprestanda i toppklass. Den andra är Ryzen 5 5600X, vilken vi tror kommer att bli storsäljaren sett till sitt förhållandevis låga pris ihop med en mycket välslipad prestandanivå som bör räcka till för de allra flesta om man nu inte arbetar främst med kraftigt flertrådade applikationer.

Nu återstår det att se om AMD fortsätter bredda Ryzen 5000-sortimentet ytterligare, för att komma ned ytterligare i prisklasserna när det gäller de åtta- och sexkärniga modellerna. För vem vill inte se en regelrätt uppföljare till den rungande succén Ryzen 5 3600?

AMD Ryzen 7 5800X

ryzen_5800_5600-12.jpg

Åttakärniga Ryzen 7 5800X är lite av en udda fågel i AMD:s Ryzen 5000-uppställning, och då pratar vi inte om prestandan för den är faktiskt riktigt utomordentlig. Vi ser enkeltrådad prestanda som inte ligger långt ifrån Ryzen 9-värstingarna samtidigt som den flertrådade beräkningskraften hålls på en utmärkt nivå. Den kan också ses som en förträfflig processor för spel, där den gång på gång är uppe och slåss i toppen.

Där skon klämmer är istället prissättningen på modellen, vilken känns minst sagt något frånkopplad från resten av Ryzen 5000-modellerna. Processorn är med råge den dyraste sett till priset per kärna, och vi hade gärna sett prislappen skäras ned med en femhundralapp för att bättre matcha resten av uppställningen. Sammanfattningsvis är det en utmärkt processor med ett mindre utmärkt pris, vilket gör att slutomdömet tar ett kliv ned på skalan.

AMD Ryzen 7 5800X är en bra processor med riktigt hög prestanda gällandes både spel och enkeltrådade laster

Fördelar

 • Utmärkt flertrådig prestanda

 • Imponerande enkeltrådad prestanda

 • Spelprestanda i toppklass

 • Klassledande plattform

Nackdelar

 • Hög prislapp sett till kärnantalet

 • Ingen kompatibilitet med X470/B450 vid lanseringen

Pris vid publicering: 4 990 kronor inklusive moms

AMD Ryzen 5 5600X

ryzen_5800_5600-11.jpg

Den nuvarande instegsmodellen i Ryzen 5000-serien har en stor chans att bli den nya storsäljaren i AMD:s processoruppställning, och det med all rätt. Ryzen 5 5600X erbjuder riktigt trevlig prestanda för sitt pris, oavsett om det kommer till spelande eller mer allmänna applikationer som tar nytta av enkeltrådad beräkningskraft. Med "endast" sex kärnor kan den givetvis inte slåss i toppen vid kraftigt flertrådade arbetslaster, men nivån ligger dock fortfarande högre än motsvarande Intel-modell.

Med ett lågt effektuttag gör sig därtill modellen lämplig för mer kompakta byggen där ventilationsmöjligheterna är begränsade – något som ligger rätt i tiden sett till det ständigt ökade intresset för SFF-chassin. För att knyta ihop säcken är Ryzen 5 5600X en utmärkt processor vars prestandanivå och prislapp träffar en bra balans som lär tilltala en stor mängd användare som ska bygga ett nytt system i vinter.

AMD Ryzen 5 5600X erbjuder utmärkt prestanda i sin prisklass

Fördelar

 • Mycket bra flertrådad prestanda

 • Utmärkt enkeltrådad prestanda

 • Riktigt vass spelprestanda i prisklassen

 • Klassledande plattform

 • God effektivitet

 • Lågt effektuttag gör den lämplig för kompakta byggen

 • Medföljande kylare

Nackdelar

 • Ingen kompatibilitet med X470/B450 vid lanseringen

Pris vid publicering: 3 290 kronor inklusive moms