Montering och resultat

Om vi ska snabbt dra igenom monteringen för Cooler Master Masterliquid ML360 Sub-Zero så skiljer det egentligen inte så värst mycket från mer traditionella slutna vattenkylare. Trots det är det lika bra att gå igenom de olika stegen så ni ser hur själva processen ser ut, och vilka svårigheter som finns.

CM_subzero-9.jpg
CM_subzero-10.jpg

I vanlig ordning börjas det med ett bakstycke för redaktionens Intel-baserade plattform. Denna tejpas fast med hjälp av de förmonterade remsorna där användaren helt enkelt bara behöver ta bort skyddsremsan och sen fästa ramen. Förutom det krävs även en dyna för de synliga komponenterna på andra sidan av sockeln, vilken troligen är för att hantera värmen något bättre.

CM_subzero-11.jpg

Med bakstycket på plats är det dags att montera dit distanserna som i sin tur ska hålla fast hela kylblocket. Trots att bakstycket sitter fastklistrat finns risk för att den ramlar av, så vi rekommenderar att hålla fast den med en hand och lätt skruva fast med den andra. Enklast är att skruva så pass mycket att den sitter och först få alla på plats innan det dras åt ordentligt.

CM_subzero-3.jpg
CM_subzero-4.jpg

Själva kylblocket består av en bastant kopparbas med förapplicerad kylpasta som ger intrycket att modellen besitter god kylkapacitet. Utöver det försluts hela sockeln med en kjol som sluter tätt runtom för att behålla kylan och inte få in värme från övriga komponenter, och på så sätt förhindra kondensation.

CM_subzero-12.jpg
CM_subzero-5.jpg
CM_subzero-18.jpg

Med alla distanser på plats är det bara att montera blocket och försiktigt börja skruva fast det på plats. Här rekommenderas det att lite lätt dra åt skruvarna diagonalt för att få jämnt tryck mot processorn och inte riskera att skada något under monteringen. Med blocket på plats ska det också in en strömkontakt i form av 8-pins PCI-express för att driva enheten, samt en USB-kabel som kopplas in direkt till moderkortet för styrning.

CM_subzero-13.jpg
CM_subzero-7.jpg

Nästa steg enligt manualen är egentligen pumpen men vi valde att få fast radiatorn först då det blev enklare för undertecknad att manövrera enheterna. Cooler Master rekommenderar att radiatorn monteras i toppen av chasit, vilket kan vara knepigt i vissa datorlådor.

CM_subzero-6.jpg
CM_subzero-14.jpg
CM_subzero-16.jpg

Vid montering av pumpen stötte undertecknad på en del problem och valde att montera pumpen på ett mindre rekommenderat sätt. Vi råder dock er att inte se detta som en rekommendation, utan rekommenderar istället montering av pumpen med hjälp av medföljande skruvar. Skruvarna är anledningen till att pumpen inte gick att montera som tänkt, då de är betydligt grövre än vanligt och fick inte plats någonstans i redaktionens chassi. Räddningen blev buntband.

CM_subzero-17.jpg

Med allt monterat är det inte direkt en vacker syn med mycket kablar överallt. Hur som helst så sitter allt på plats och är redo att dra igång.

Resultat

Med siffrorna i hand presterar Cooler Master Masterliquid ML360 Sub-Zero nio grader bättre än Noctuas tornkylare NH-U12A i fullt fräs, en siffra som kanske inte låter allt för imponerande. Värt att tillägga är att vattenkylaren körs i läget Cryo som kan översättas till standardläge för vanliga slutna vattenkylare. Därtill finns även ett läge vid namn Unregulated som släpper alla spärrar och låter kylaren sträcka på benen, med risk för skador i form av kondens.

När processorn slutar belastas så syns det enorm skillnad i temperaturer där Cooler Master Masterliquid ML360 Sub-Zero drar ned Core i9-10900K till hela sju grader. Som jämförelse landar Noctua NH-U12A på 32 grader vid vila.

Vidare till ljudnivå får Cooler Master-kylaren återigen högst värde, som den här gången är en negativ punkt. Oavsett om kylaren belastas eller inte landar ljudnivån runt 52 dBA där karaktären på ljudet liknar spoltjutet som grafikkort ofta ger ifrån sig. Det är alltså inte fläktarna i sig som låter utan snarare pumpen eller peltier-elementet, där undertecknad har för lite erfarenhet med den tekniken för att kunna uttala sig ordentligt.

Sammanfattande tankar

Peltier-element är inget nytt när det kommer till kylning av datorkomponenter, men det är verkligen ovanligt i dagsläget och därför lite extra roligt att leka med. I sitt vanliga läge hade Masterliquid ML360 Sub-Zero inga problem med att hantera vår överklockade Core i9-10900K, och eftersom redaktionen bara har ett exemplar av processorn ville vi inte riskera att ta sönder den med kylarens värsta läge.

Med det sagt finns helt klart möjlighet att få ned temperaturerna något mer och därmed uppnå ännu högre överklockning. Om det sedan är värt det är helt upp till användaren själv. Personligen skulle jag inte klara av att ha den kylaren igång under en hel dag, med det högst irriterande ljudet pumpen eller peltier-elementet ger ifrån sig.

CM_subzero-19.jpg

För att knyta ihop allt så är Cooler Master Masterliquid ML360 Sub-Zero en rolig produkt, men verkligen inget för den vanliga användaren. Kylaren inriktar sig mer mot extremöverklockaren, som redan borde ha lämplig utrustning för att hantera värmeutvecklingen. Istället hamnar produkten någonstans mellan extremöverklockaren och en vanlig användare, ett segment som spontant känns otroligt smalt. Kanske finns det någon där ute som är intresserad, men det är i vilket fall ingenting som tilltalar mig.