SweClockers prestandaindex

Att få en snabb överblick över hur ett grafikkort presterar bland alla diagram är inte alltid helt lätt, varför vi bistår med SweClockers prestandaindex – kort och gott ett snitt för alla speltesterna. Samtliga titlar vägs in för resultatet, och Nvidias Geforce RTX 2070 Super i referensutförande står till tjänst som index 100.

Till skillnad från vissa tidigare versioner av SweClockers prestandaindex är detta nu inte längre uppdelat enligt grafikgränssnitt. Vi har valt ut det mest lämpliga gränssnittet för samtliga speltitlar är därför respektive index en blandning mellan DirectX 11, DirectX 12 och Vulkan – allt för att ge en så enkel och tydlig bild som möjligt över modellernas generella grafikprestanda.

Observera att SweClockers prestandaindex är ett "medelvärde av medelvärden", alltså en mycket förenklad bild av verkligheten. Även om tabellerna är bra för att snabba jämförelser är resultatet beroende av bland annat drivrutiner och vilka speltitlar som används. Läs hela artikeln för att få den kompletta bilden.

SweClockers prestandaindex hösten 2020

Tabellerna nedan representerar ett snitt av tolv olika spel – Battlefield V, Control, Metro Exodus, The Division 2, Ghost Recon: Breakpoint, Total War: Three Kingdoms, Resident Evil 3, F1 2020, Gears 5, Call of Duty: Modern Warfare samt Red Dead Redemption 2. För information om grafikgränssnitt och inställningar hänvisar vi till de individuella speltesterna.

Med alla prestandasiffror sammanslagna för upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar hamnar Geforce RTX 3060 från Gigabyte och MSI en bra bit under referenspunkten RTX 2070 Super, vilket kanske inte kommer som en överraskning. Båda korten är väldigt jämna, men det är Gigabyte som med en enstaka poäng går hem segrande.

Vidare till upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar är ställningen i stort sett oförändrad, men nykomlingarna tar ett minimalt kliv upp över Geforce RTX 2070. Samtidigt är avståndet till AMD:s Radeon RX 5700 XT nu helt utraderat.

Sist ut i högsta upplösningen 4K UHD står båda korten kvar på samma poäng, samtidigt som Radeon RX 5700 XT tappar något och lägger sig bakom mellanklassaren Geforce RTX 3060. Som prestandatesterna avslöjade är 4K UHD-upplösning något för tungdrivet för RTX 3060, men sett i ett prestandaindex är placeringen densamma jämfört mot andra grafikkort.