Sammanfattning

Efter att under många år ha varit "valet för den prismedvetna entusiasten" har AMD bestämt sig för att tvätta bort den stämpeln, vilket blev särskilt tydligt med utrullningen av Ryzen 5000-seriens processorer. Företaget är dödligt medvetna om att de har ett icke obetydande försprång på processormarknaden och kan därför sätta priserna därefter, där instegsnivån ligger på förhållandevis saftiga 3 295 kronor för den billigaste Zen 3-modellen.

Detta lämnar ett ganska stort utrymme för Intel att verka nästintill ostört i de billigare prisklasserna, där modeller som Core i5-11400F har en extrem potential att bli en riktig storsäljare. På pappret ser just denna processor ut som en otroligt trevlig uppgradering till fjolårets budgetfavorit Core i5-10400F. Vi ser högre klockfrekvenser inom samma TDP-värde som tidigare, en ny arkitektur med kraftigt förbättrad IPC och en riktigt attraktiv prislapp på 1 749 kronor.

11400f-10.jpg

Specifikationer på ett papper och verkligheten stämmer dock inte alltid överens med varandra, och lite så är fallet med just Core i5-11400F. Modellens största akilleshäl är att företaget har försökt klämma in de mer strömtörstiga Cypress Cove-kärnorna ihop med högre klockfrekvenser på en alldeles för snäv strömbudget – något som inte bara påverkar prestandan i tungt flertrådade laster utan även i spel.

Lyckligtvis finns möjligheten att lyfta modellens strömbudget utan att för den delen påverka processorns garanti, vilket kan ge upp emot 30 procent högre prestanda i vissa extremfall. De flesta moderkorten med styrkretsen B560 bör vara kapabla att justera strömbudgeten uppåt på detta vis, men då vi inte kan testa alla möjliga moderkortskombinationer på marknaden hade det varit betydligt bättre om processorn levererats med slappare begränsningar ur kartong.

Ur aspekten spelprestanda är Core i5-11400F riktigt kompetent i sin prisklass, och i synnerhet om den får tillgång till en högre strömbudget – något som ger den möjlighet att prestera likvärdigt med den dyrare modellen Core i5-10600K. Den kommer föga förvånande inte riktigt ikapp AMD:s betydligt dyrare Ryzen 5 5600X, men det är inte heller några jätteavstånd det handlar om.

Sammanfattningsvis är Core i5-11400F en trevlig instegsmodell i företagets Rocket Lake-uppställning. Vi hade gärna sett en bättre anpassad strömbudget ur kartong, men i kombination med ett vettigt B560-moderkort går det dock att komma runt de problemen. Är du på jakt efter en prisvärd plattform till sin nya spelburk kan denna modell ses som ett bra och välpresterande val.

Intel Core i5-11400F är en bra processor med vass spelprestanda i prisklassen

Fördelar

  • Bra flertrådad prestanda (med upplåst strömbudget)

  • Bra enkeltrådad prestanda

  • Riktigt vass spelprestanda i prisklassen

  • Förbättrad plattform med faktiska nyheter

Nackdelar

  • Begränsas kraftigt av sin strömbudget

  • Försämrad energieffektivitet

Pris vid publicering: 1 749 kronor inklusive moms

Avslutningsvis vill vi rikta ett stort tack till Komplett.se som lånade ut en Core i5-11400F!