Louqe Raw S1

louqe_raw-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

172 × 379 × 191 mm

Vikt

3,2 kg

Material

Aluminium, stål, plast

2,5”-platser

1 st.

Fläktplatser

1 st. 140 mm, 1 st. 120 mm

Platser för expansionskort

3 st. (varav 2 st. exponerade externt)

Anslutningar

1 st. USB Type-C (USB 3.2 Gen2)

Nätaggregat

SFX (ej inkluderat)

Pris

3 299 kronor

Louqe Raw S1 är ett SFF-klassat Mini ITX-chassi som kompletterar företagets storsäljande minsting Ghost S1 i sortimentet. Modellens yttermått på 172 × 379 × 191 mm skvallrar om en betydligt större lådvolym än sitt äldre syskon, där denna landar på 12 liter ställt mot 8,2 liter. Den primära anledningen till att Raw är drygt 46 procent större än Ghost är att göra utrymme för dels större processorkylare men kanske framförallt riktigt stora grafikkort, där de sistnämnda nu kan uppta tre kortplatser.

De större yttermåtten till trots så behöver inte Raw-chassit nödvändigtvis ta upp mer utrymme på skrivbordet än Ghost S1. Tack vare modellens torndesign blir det faktiska fotavtrycket på arbetsplatsen väldigt litet, och förutsatt att man har utrymme att avvara uppåt så tar chassit inte särskilt mycket yta i anspråk. Konceptet är inte helt olikt Corsairs One-datorer samt NZXT:s H1-chassi.

louqe_raw-2.jpg
louqe_raw-10.jpg

Det första som möter en vid uppackning av chassit är det stilfulla yttre skalet av tjock aluminium. Detta är utfräst i ett stycke (unibody) och eloxerat i en gråaktig kulör. Som synes på bilden är modellens framsida helt slät med undantag för strömknappen som återfinns längst ned. Själva strömknappen är också tillverkad i aluminium, men sättet den är monterad på brytaren bakom gör dessvärre att den känns ganska svampig vid nedtryck – något som inte riktigt stämmer överens med en premiumprodukt.

louqe_raw-3.jpg
louqe_raw-4.jpg
louqe_raw-5.jpg

Både den vänstra och högra sidan av skalet är kraftigt perforerat, vilket låter processorkylaren, grafikkortet och nätaggregatet plocka in kall luft utifrån. I den övre delen av baksidan syns ytterligare perforeringar, där dessa kan användas som utblås om man väljer att montera en 120 mm-fläkt där.

louqe_raw-6.jpg
louqe_raw-7.jpg
louqe_raw-8.jpg

Louqe är knappast kända för att bestycka sina chassin med lättåtkomliga anslutningar på utsidan, men med Raw S1 bryter de det mönstret – om än med minsta möjliga marginal. Längst ner på kanten av baksidan hittar vi nämligen en USB Type-C-kontakt som kan placeras på antingen vänster eller höger sida. Det rör sig dock inte om någon intern koppling utan snarare en förlängningskabel som man kopplar till någon av moderkortets lediga USB Type-C-kontakter på IO-panelen.

louqe_raw-12.jpg
louqe_raw-13.jpg

Chassit är enligt Louqe designat att använda "skorstenseffekten" för kylningen, där ett övertryck gör att värmen trycks ut genom toppen. I enlighet med detta syns perforeringar utmed sidorna på insatsen av plast som är monterad i ovankant. Merparten av toppen täcks dock av en löstagbar aluminiumplåt som hålls på plats med fyra skruvar.

Väljer man att avlägsna täckskivan på toppen så återfinns en extremt udda monteringsplats för en 140 mm-fläkt. Skulle en fläkt monteras i denna position innebär det alltså att den sitter på chassits utsida helt naken, vilket känns helt absurt. Det skulle möjligtvis kunna tänkas att företaget kan komma att sälja någon form av tillbyggnadsmodul till toppen som täcker fläkten, men i grundutförande ser vi inte hur någon skulle vilja montera något i den positionen.

louqe_raw-9.jpg

Vidare mot chassits botten, vilken är den position där alla kablar från moderkortet och grafikkortet kommer att sticka ut. Här syns en nätbrunn med en tillhörande förlängningskabel som löper till nätaggregatet på insidan. Bredvid denna ser vi hålet för moderkortets IO-panel och ytterligare längre till vänster syns tre expansionsplatser för grafikkort varav två är exponerade utåt.

louqe_raw-14.jpg

I bottendelen sticker även ett parti av chassits stomme ut, vilken praktiskt nog har utformats att kunna användas som ett handtag – något som underlättar transport av modellen.

louqe_raw-15.jpg
louqe_raw-16.jpg
louqe_raw-17.jpg
louqe_raw-18.jpg
louqe_raw-19.jpg

För att ta sig in i chassit behöver man först lossa på ett par saker som sitter fast i både den inre stommen samt det yttre skalet. Man börjar med att dra upp en spärr som håller fast USB-Type-C-kontakten, vilket låter en avlägsna hela kabeln. Därefter lyfter man spärren till den främre strömknappen och trycker in den tills knappen är fri från det yttre skalet.

louqe_raw-20.jpg

Det sista steget innan stommen kan frigöras är att avlägsna fyra torxskruvar. Dessa sitter placerade längst ned på varje hörn av chassit, där Louqe skickar med en passande torxnyckel att utföra arbetet med.

louqe_raw-21.jpg

Med skruvarna avlägsnade är det sedan bara att ta ett stadigt grepp om stommens handtag och lyfta denna rakt uppåt.

louqe_raw-22.jpg

När stommen är frigjord går det att ställa denna på högkant. Själva "ryggraden" som komponenterna monteras på är tillverkad av en kombination av aluminium och stål medan basen i botten är framställd av plast ihop med en stålinsats. Konstruktionen med den löstagbara stommen ger väldigt god åtkomst till de olika monteringsplatserna, vilket är väldigt tacksamt i små chassin.

louqe_raw-23.jpg
louqe_raw-24.jpg

Raw S1 är uppbyggd på ett liknande sätt som sitt syskon Ghost på insidan, där det finns två distinkta sidor för komponenterna. Den vänstra sidan är tillägnad nätaggregatet och moderkortet, där det är formfaktorn Mini ITX som gäller för den sistnämnda komponenten. Tack vare den större lådvolymen finns det nu plats för större processorkylare med höjder upp till 75 mm – något som kan jämföras mot 66 mm för Ghost S1. Detta innebär att populära modeller som Noctuas NH-L12S ryms i nykomlingen.

louqe_raw-25.jpg

På samma sida tar även nätaggregatet plats, där stöd finns för enheter i formfaktorerna SFX och SFX-L. I vanlig ordning rekommenderas dock främst SFX i den här typen av små chassin, där det ytterligare djupet hos SFX-L gör det onödigt trångt och därtill plockar bort möjligheten att montera in en extrafläkt. Luftspalten som uppstår mellan nätaggregatet och "ryggraden" kan med fördel användas som utrymme att skuffa undan överblivna kabellängder.

louqe_raw-26.jpg

Bakom nätaggregatet syns dels en serie utstansade hål, vilket låter exempelvis grafikkort som Founders Edition-versionen av Geforce RTX 3080 att skjuta igenom luft från grafikkortskammaren. Vidare ser vi en uppsättning monteringshål för en ensam 2,5-tumsenhet, vilken då kan skruvas fast bakom nätaggregatet. Väljer man att göra det blockeras dock de tidigare nämnda ventilationshålen samtidigt som utrymmet för kabeldragning minskar något. En M.2-enhet är därför att föredra om möjligt.

louqe_raw-28.jpg

På den högra sidan hittar vi monteringsplatsen för grafikkortet, där utrymmet som finns att tillgå har växt till rejält ställt mot Ghost S1. Det finns nu möjlighet att montera kort med tjocka kyllösningar som tar upp tre expansionsplatser (65 mm tjocklek). Längdmässigt ryms modeller på upp till 320 mm medan höjden på kortet maximalt får uppgå till 145 mm.

louqe_raw-29.jpg

Grafikkortet ansluts till moderkortet via en medföljande PCI Express 4.0-förlängare – något som är trevligt att se då merparten av konkurrenternas förlängningslösningar brukar vara begränsade till PCI Express 3.0. För att fixera grafikkortet i chassit används en tumskruv i nederkant som håller fast kortets monteringsram. Monteringsramen för extrafläkten i bakkant har även en ytterligare funktion här, där den agerar stöd för grafikkortet.

louqe_raw-31.jpg

Sist men inte minst har vi chassits enda interna monteringspunkt för fläktar, där en 120 mm-variant kan ta plats. Fläkten sitter på tvären och löper genom både den vänstra och högra kammaren. Montering bör ske innan komponenterna sätts på plats, då skruvhålen annars inte är åtkomliga. Använder man sig av vibrationsdämpade "gummistroppar", som ofta medföljer Noctuas fläktar, går det dock att montera fläkten i efterhand.