Sammanfattning

Tangentbordsmarknaden är i stora drag uppdelad i två läger. Ena delen består användare som köper färdiga lösningar av olika slag medan den andra består av en liten skara entuaiaster som bygger allt från grunden med otroligt specifika komponenter. Mountain verkar vilja täppa igen den luckan med Everest men det räcker nog inte hela vägen.

Först och främst är Mountain Everest ett väldigt ambitiöst projekt som sätter mycket tilltro till att entusiasterna är villiga att betala väldigt mycket pengar för ett tangentbord från en okänd tillverkare. Lyckligtvis finns det ett par alternativ att välja på, speciellt för den som råkar sitta på en hög brytare och tangenter för att då satsa på den billigare Barebone-modellen.

Mountain_everest-35.jpg

Det som redaktionen fick ta del av är toppmodellen som får alla godsaker i paketet och heter Everest Max, modellen går att konfigurera vad det gäller val av förlevererade brytare. Dessvärre varierar det väldigt mycket beroende på layout och konstigt nog färg på tangentbordet. Antagligen är det en brist i deras egna webbutik men kan skrämma iväg en del köpare vid första anblick.

Många nykomlingar som tar sig in i en väletablerad bransch måste ofta göra det med unika funktioner, och ju mer komplext desto större risk är det för buggar eller att det inte alltid fungerar. Det stämmer även in på Everest där redaktionens exemplar hade en mediaenhet som inte ville starta upp med resten utav tangentbordet, varje uppstart gjorde att vi var tvungna att koppla ur och sedan i tillsatsen för att den skulle fungera korrekt.

Mountain_everest-4.jpg

Den tillhörande mjukvaran Base Camp är heller inte helt felfri, där exempelvis uppdateringarna ibland kunde strula. Många gånger visar mjukvaran helt enkelt inte vilken version som körs för tangentbordet, och vid ett tillfälle ville mjukvaran uppdatera till den versionen som redan kördes. Ett värre problem var när inmatning helt slutade att fungera trots att belysningen och mediaenheten var igång. Lösningen på det problemet var att byta USB-port.

När tangentbordet först kopplades in var RGB-belysningen iögonfallande, inte för att den är oväntat ljusstark eller bättre än några andra modeller. Däremot är hastigheten på RGB-effekterna inställd till sitt högsta läge som standard. Det är på tok för snabbt och vi fick uppleva ett ofrivilligt disco på redaktionen innan reglaget vreds ner till en betydligt lägre nivå.

Mountain_everest-28.jpg

Tangentbordets unika delar är mediaenheten och extraknapparna på nummersatsen som faktiskt tillför något extra. För den sistnämnda går det att ställa in exempelvis makroinspelningar med passande bild som symboliserar dess funktion. Det innebär att det kan ha nytta i vissa speltitlar som bland annat Counter-Strike: Global Offensive där man med en enkel knapptryckning kan sköta alla sina köp av utrustning vid rundornas start.

Trots att tangentbordet är lanserat händer det mycket bakom dörrarna, där bolaget försöker integrera Everest i diverse tjänster. Bland annat har det nyligen lagts till stöd för ljusstyrning via Razer Chroma, och enligt bolagets utsago är andra intressanta uppdateringar på gång. Med det sagt går det inte att bedöma något baserat på lovord om kommande uppdatering.

Mountain_everest-20.jpg

Sammanfattningsvis känns Mountain Everest exakt som en produkt från ett nytt bolag brukar göra. Bra byggkvalitet, packat med många funktioner, högt pris och ett gäng buggar lite här och var. Lyckligtvis är det sistnämnda inget som förstörde vårt helhetsintryck. För den som vill lägga mycket pengar på ett tangentbord är Mountain Everest Max inte ett helt dumt val, men samtidigt inte det självklara valet heller.

Fördelar

  • Bra skrivkänsla

  • Hög byggkvalitet

  • Utmärkta stabilisatorer

  • Modulärt

  • Utbytbara brytare

  • Displayknappar

  • Media-enhet

Nackdelar

  • För dyrt

  • ABS-tangenter

  • Buggig mjukvara för undertecknad

Pris vid publicering: 2 690 kronor