Sammanfattning

Medan marknaden för ATX-nätaggregat har stagnerat en del de senaste åren kan detsamma inte sägas om de mer kompakta enheterna i SFX-formfaktorn. I takt med att intresset för SFF-segmentets chassin har ökat lavinartat väljer fler tillverkare göra dels sitt första försök att ta fram nätaggregat som passar formatet, men också i effektklasser som ingen trodde var möjliga för storleken.

cm_v850_sfx-18.jpg

I Cooler Masters fall träffar företaget in båda kategorierna genom att vara färska in på SFX-marknaden och samtidigt äntra den i en helt galen effektklass. V850 SFX Gold V2 är ett rätt häftigt nätaggregat sett till att man lyckats designa en enhet på 850 W som tar mindre än en liter volym i anspråk inuti chassit. Effektklassen är givetvis i överkant för de flesta Mini ITX-byggena, men samtidigt finns det ett värde i att ligga på ungefär hälften av enhetens kapacitet om man vill optimera för hög verkningsgrad.

Sett till elektrisk prestanda håller sig enheten på banan och erbjuder bra spänningsreglering och fullt godkända rippelvärden sett till storleksklassen. Gällandes verkningsgrad ligger nivån högt genom belastningsregistret, där förlusterna hålls låga även vid lättare laster. Anslutningsmöjligheterna är goda för effektklassen, men sett till att det rör sig om en enhet riktad primärt mot Mini ITX hade en av EPS-kablarna kunnat bytas ut mot ett PCI Express-dito med gott samvete.

Fadäsen med den irriterande fläktkurvan har rättats till i revisionen av aggregatet vi testat här idag, men samtidigt känns det inte som en perfekt lösning sett till att man helt slopat den semi-passiva driften. Fläktens varvtal vid låg last är något hög i förhållande till den minimala värmeutvecklingen, och här hade vi gärna sett en mer finpolerad fläktkurva i de lägre registren – något som kanske även kräver ett fläktbyte till en modell som har lägre startspänning.

Sammanfattningsvis är Cooler Master V850 SFX Gold V2 ett bra nätaggregat för den som är på jakt efter väldigt mycket effekt i ett litet format. Modellen är inte perfekt, där det främst skulle behövas lite mer arbete med att anpassa fläktkurvan, men den dras samtidigt inte med några katastrofala tillkortakommanden. Prislappen på 1 799 kronor känns inte heller orimlig sett till effekten, där företaget just nu är ensamma på marknaden i klassen tills konkurrenterna får ut sina enheter i handeln.

Cooler Master V850 SFX Gold V2 är ett bra nätaggregat med skyhög effekt i ett litet format

Fördelar

  • Extremt hög effekt för storleksklassen

  • Bra spänningsreglering

  • Väldigt hög verkningsgrad

  • Tio års garanti

  • Medföljande ATX-adapter

  • Bra anslutningsmöjligheter...

Nackdelar

  • ...men man kanske borde ha viktat mot ytterligare en PCI Express-kabel

  • Saknar semi-passiv fläktdrift

  • Onödigt hög fläkthastighet vid låg belastning

  • Högljudd vid full belastning

Rekommenderat pris: 1 799 kronor