Sammanfattning

Att många har svårt att bli upphetsade över ett nytt grafikkortssläpp i dagens rådande läge är knappast konstigt. Skyhöga priser som ligger långt över riktnivåerna och en tillgång som inte är nära på att möta efterfrågan gör just nu livet surt för världens uppgraderingssugna entusiaster, och det finns inget som pekar på att läget magiskt skulle ändras till det bättre för Nvidias nylanserade Geforce RTX 3080 Ti.

RTX_3080Ti-2.jpg

Men låt oss drömma oss bort en stund, till en värld där kretsbristen inte existerar och riktpriserna från tillverkarna är en verklighet snarare än en fantasi. Är denna hypotetiska drömvärld platsen där Geforce RTX 3080 Ti faktiskt är ett vettigt kort sett till sin prestandanivå och prislapp? Svaret är nej.

Tittar vi tillbaka i historien på Nvidias Ti-kort i det översta prestandasegmentet så ser vi ett tydligt mönster. Det är knappast prisvärda kort det handlar om, men de erbjuder ändå ett ganska imponerande prestandahopp i storleksordningen mellan 25 och 30 procent över grundmodellen – något som också kan motivera kortens existensberättigande för den som vill ha det där lilla extra.

RTX_3080Ti-9.jpg

Geforce RTX 3080 Ti är inte heller ett särskilt prisvärt kort, och här uteblir dessutom de markanta prestandapåslagen från föregångarna. Tittar vi på snittprestandan vid spelande i 4K UHD, det vill säga den upplösning där kortet är som starkast, ser vi hur Geforce RTX 3080 Ti endast erbjuder 9 procent högre bildfrekvens än Geforce RTX 3080 – för en prislapp som ligger 65 procent högre. Vid lägre upplösningar är därtill prestandadeltat ännu lägre mellan de båda modellerna.

Här kan man givetvis argumentera för att Geforce RTX 3080 Ti presterar nästan likvärdigt med det dyrare Geforce RTX 3090 i spel, men det känns irrelevant i sammanhanget. Geforce RTX 3090 var aldrig ett rimligt spelkort för sitt pris, utan det red helt och hållet på sin stora mängd grafikminne som kunde användas med god framgång i produktivitetslaster – något som inte är fallet hos Geforce RTX 3080 Ti som endast ökar sin minnesmängd med 2 GB över grundmodellen.

RTX_3080Ti-12.jpg

Nvidias Founders Edition-kort som vi tittade på idag släpps som bekant inte för försäljning i Sverige, vilket egentligen gör det tämligen menlöst att bedöma det i detalj. Vi måste dock ändå lyfta att modellen känns lite underdimensionerad på kylarfronten, där den relativt nätta lösningen som ärvs från Geforce RTX 3080 får kämpa en del med att hålla temperaturerna i schack, med en relativt hög ljudnivå som resultat. Här hade den fläskigare kylaren från Geforce RTX 3090 passat in betydligt bättre sett till både den högre prislappen och den utökade värmeutvecklingen hos kretsen.

Vi lämnar drömvärlden och återvänder till den bleka verkligheten, där Geforce RTX 3080 Ti sorgligt nog ändå kommer att sälja slut oavsett vad vi säger i den här recensionen. Det är trots allt ett väldigt högpresterande grafikkort, vilket också är det enda som behövs för att en sådan här produkt ska flyga från hyllorna oavsett prislapp i denna tid av kretsbrist.

Fördelar

  • Imponerande spelprestanda

  • Fullt stöd för DirectX 12 Ultimate

  • Stöd för kompetent uppskalning via DLSS

  • HDMI 2.1

  • God energieffektivitet...

Nackdelar

  • ...men sämre än övriga RTX 3000-serien

  • Högt effektuttag

  • Något underdimensionerad kylare

  • Liten prestandaökning över Geforce RTX 3080

  • Saftig prislapp

  • Founders Edition säljs inte i Sverige

Rekommenderat pris enligt Nvidia: 12 900 kronor

Säljstarten för Geforce RTX 3080 Ti går av stapeln den 3 juni klockan 15:00.