Nu när undertecknad har börjat pyssla mer med vattenkylning dyker det upp ett par frågor som för vissa kan verka självklara, men som för nybörjaren är betydligt större frågetecken. Detta kan bland annat handla om ordningen i vattenkylningen och hur eller om det påverkar prestandan någonstans i ledet. Redaktionen har därför slängt ihop ett snabbtest för att reda ut detta.

Komponent

Modell

Chassi

Fractal Design Arc

Processor

Intel Core i9-9900K @ 5,0 GHz (1,25 V)

Grafikkort

Intel UHD Graphics 630, integrerat i CPU

Moderkort

Asus Z390 Maximus XI Hero

Minne

16 GB Corsair Vengeance LPX

Lagring

Corsair Force 3

Nätaggregat

Seasonic Prime Titanium 650 W

Operativsystem

Windows 10 Creators Update

Kylblock (Processor)

EK Quantum Velocity

Pump/reservoar

Corsair XD5 RGB White

Radiator

Corsair XR5 240 White

Fläktar

EK Vardar (2 200 RPM)

Vätska

Alphacool Ultra Pure

Testsystemet som används är detsamma som när redaktionen tidigare testade två olika kylblock, där övriga komponenter kommer från Corsair. Kylblocket i sig är EK Quantum Velocity av anledningen att det gav något bättre prestanda i våra tester och kanske ger större utslag i detta scenario.

WC_snabbtest-5.jpg

Testmetoden är rätt enkel: Första vändan låter vi vattnet först gå till radiatorn som sen skickar vidare till kylblocket och sist till reservoaren igen. Andra vändan är kylblocket först, sedan radiatorn och sist reservoaren. Temperaturen tas från processorns interna sensor men för sakens skull sitter även en sensor i reservoaren som håller koll på vattnets temperatur.

Temperatur

Med resultaten i hand syns det absolut ingen skillnad i temperatur, oavsett om radiatorn eller kylblocket går först i ledet. Undertecknad hade det här lite på känn, men det är alltid trevligt att stödja sina misstankar med riktiga siffror också. Den som oroar sig över vad som ska gå först kan alltså vara lugn – det spelar inte någon större roll.

Samma tema fortsätter även med vattentemperaturen som också är helt oförändrad oavsett vilken komponent som går först i systemet. Det innebär även att om ett grafikkort ska vattenkylas i samma system är det ingen fara att ha både processor och grafikkort efter varandra, men det kanske behöver kompletteras med en till radiator beroende på behov.

Fläkthastighet

Belastning

Vila

Radiator först

1 200 RPM

550 RPM

CPU-block först

1 200 RPM

550 RPM

Sista biten att kika på är fläkthastigheten. Likt alla tidigare resultat sker det inte några direkt intressanta förändringar här heller. Oavsett vilken komponent som är först i ledet snurrar fläktarna på i liknande hastigheter vid både belastning och vila.

Sammanfattande tankar

För er som har hållit på med vattenkylning under en längre tid kanske det här känns som ett meningslöst test, och ni har delvis rätt. Poängen är snarare att reda ut ordentligt, både för mig och andra nybörjare, om ordningen i vattenkylningen spelar någon större roll. Med resultaten i hand syns det tydligt – nej, det spelar absolut ingen roll.

WC_snabbtest-3.jpg

Samma gäller även om ett grafikkort slängs in i systemet, där skillnaden blir något högre temperaturer överlag. Det går att få ned med ytterligare en radiator för att hamna på lite säkrare mark igen. Trots att testet inte ger några roliga resultat är det fortfarande resultat. Ni som har funderat över vattenkylning behöver inte oroa er över hur ni ska dra slangarna, utan kan känna er lugna med att göra exakt hur ni vill i den ordningen ni vill.

Har du någonsin oroat dig över ordningen i din vattenkylning? Skriv av dig i forumet.