Patriot Viper VP4300 – 2TB

Viper4300_alla.jpg

Egenskap

Värde

Gränssnitt

PCI-Express 4.0 x4, NVMe 1.4

Formfaktor

M.2 2280

Garanti

5 år eller 2 000 TBW

NAND

Micron 96L TLC

Cache

DDR4 (verkar vara 2x1 GB)

Sekventiell läsprestanda

Upp till 7 400 MB/s

Sekventiell skrivprestanda

Upp till 6 800 MB/s

IOPS – Läs

Upp till 800K

IOPS – Skriv

Upp till 800K

Strömförbrukning

Snitt 7,8 watt

Kapacitet

1 TB

Kontroller

InnoGrit IG5236

Viper VP4300 tillhör Patriots andra generation PCI Express 4.0-baserade M.2-enheter. Trots att tillverkarens första modell, VP4100, var en riktigt intressant enhet har de höjt ribban ytterligare ett steg. Men vi saknar fortfarande tillhörande mjukvara för att hantera och uppgradera disken på ett enkelt och enhetligt sätt. Nu behöver vi själva söka efter, ladda ned och uppdatera enhetens firmware, och för att kontrollera enhetens hälsa behöver vi använda tredjeparts-lösningar.

VP4300_flÑns.jpg

Ser vi till enheten i sig kommer denna med en smart kyllösning som ger användaren hög flexibilitet. I grunden får vi en ren, dubbelsidig, PCB som på baksidan har en vanlig klisteretikett med modellnamn och kapacitet. Till detta får vi en tunn, grafenskiva som vi kan använda om disken ska placeras i en bärbar dator, eller för att hjälpa till om det moderkort som används har en egen kyllösning

Men vi får även med en lite kraftigare aluminiumbaserad kylfläns som med fördel används på moderkort som inte har egen kylning. Vi kan även kombinera de båda kyllösningarna genom att antingen först fästa grafenkylaren och sedan placera flänsen över denna, alternativt så placerar vi grafenlösningen på undersidan och flänsen på ovansidan.

Vi hade gärna sett att Patriot skickat med två grafenplattor, en till varje sida, och vi hade även föredragit en lösning där kylflänsen även täckt och avlett värmen från undersidan, vilket inte är fallet nu då flänsen klistras fast på ovansidan.

Oavsett vilket kräver enheten kylning för att fungera optimalt. Detta då den i passivt läge, utan kylning ligger runt 60 °C, men detta sticker snabbt i väg upp mot 94 °C under maximal drift. Den senare temperaturen sjunker ner till 71 °C med dubblerad kylning vilket är mer hanterbart.

20210601_084342.jpg

Granskar vi enheten lite närmare ser vi att den har sin grund i Innogrits flerkärniga IG5236 NVMe 1.4-kontroller. Denna kompletteras med Microns 96-lagers TLC NAND flash och dubbla SK hynix DDR4 DRAM-kretsar, en på varje sida. Vi låter kapaciteten på dessa vara osagd, men det ser ut som att varje krets är på en gigabyte.

Viper VP4300 använder en fabrikskonfigurerad överklockning på cirka sju procent, vilket kompletteras med intern ECC-hantering för att kunna garantera bästa hållbarhet. Detta återspeglas även i enhetens garanti som är på fem år och höga 2000 TBW. Enheten har även stöd för 256 bitars AES-kryptering. Men som sagt, vi saknar verkligen ett tillhörande program.