Noctua NH-P1

nh_p1-1.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Noctua

Modell

NH-P1

Material

Aluminium, koppar

Fläkt(ar)

Nej, men går att komplettera med en 120 mm-variant

Kompatibilitet

  • Intel LGA 2066, 2011-v3, 2011, 1151, 1150, 1155, 1156

  • AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2 och FM1

Kylpasta

Medföljande (Noctua NT-H2)

Konstruktion

Passiv tornkylare med sex värmeledningsrör

Mått på kylfläns (utan fläkt)

158 × 154 × 152 mm

Vikt

1 180 gram

Noctuas passiva processorkylare NH-P1 har en ganska intressant historia bakom sig. Projektet började som ett beställningsjobb från en systembyggare, vilken hade väldigt specifika anspråk kring fläktlös drift för sina datorer. Detta företag hade tidigare fått sina passiva processorkylare levererade från en annan aktör på marknaden, men då den aktören la ned sin verksamhet fick istället Noctua jobbet att ta fram en ny fläktlös kylare som passade kundens ändamål.

I sedvanligt Noctua-manér är kylaren något som har utvecklats under en längre tid, då den första prototypen visades upp publikt sommaren år 2019. I takt med att utvecklingen gick framåt kom företaget fram till att det fanns ett intresse bland vanliga slutkunder för en passiv kyllösning för processorer, och därför styrdes modellen om från ett specialprojekt till en faktisk kommersiell produkt.

Nu, ett antal år senare, har vi resultatet i handen i form av NH-P1 – Noctuas första passiva processorkylare. I korthet är modellen framtagen att kunna användas i ett system som helt saknar fläktar, där kylaren då fortfarande ska klara av att flytta bort värmen från processorer i TDP-klasser på upp emot 125 W. Det hela sker dock inte utan brasklappar, då det ställer en del krav på vilka övriga delar som används i bygget. Men mer om det längst ned på denna sidan.

nh_p1-3.jpg

Med kylaren uppackad möts vi av en minst sagt bastant pjäs. Med sina yttermått på 158 × 154 × 152 mm är NH-P1 en närmast kubisk modell, där denna utan tvekan är den största kylflänsen som Noctua har producerat hittills för konsumentbruk. Observera dock att vi använder termen "kylfläns" här och inte kylare som helhet. Företagets flaggskepp NH-D15 med sina två fläktar tar nämligen mer utrymme i anspråk inuti chassit och väger därtill cirka 100 gram mer.

nh_p1-5.jpg
nh_p1-6.jpg
nh_p1-9.jpg

Designmässigt skiljer sig nykomlingen väldigt mycket från företagets tidigare skapelser. Där är vi vana vid att se en stor mängd tätt packade fenor på fläktbaserade processorkylare går NH-P1 en helt annan väg. Här syns istället en väldigt gles konstruktion, där 13 stycken tjocka fenor sitter med ungefär en centimeters avstånd från varandra. Anledningen till detta är att skapa goda förutsättningar för naturlig konvektion, då inga fläktar finns tillgängliga att hjälpa till med att flytta värmen från kylflänsen.

nh_p1-4.jpg

För att transportera och distribuera värmen från processorn till kylarens fenor används totalt sex värmeledningsrör. Dessa är fastlödda i både kylarens bas och varje individuell fena för att öka värmeledningsförmågan. På bilden syns även ytterligare utstansade hål i sidan av kylaren för att inte stänga in värmen i kylflänskonstruktionen på ett onödigt vis.

nh_p1-7.jpg
nh_p1-8.jpg

Kylarens nickelpläterade bas är som synes inte centrerad över den överliggande kylflänsen. Detta för att öka kompatibiliteten med olika moderkort och primärminneslösningar. Den snedställda basen gör exempelvis att kylaren inte krockar med eventuella instickskort som tar plats i den översta PCI Express-platsen, samtidigt som den inte inkräktar på minnesplatserna på vanliga konsumentplattformar som LGA 1200 och AM4.

nh_p1-11.jpg

Noctua NH-P1 levereras med en gedigen skara tillbehör. Först och främst har vi monteringsanordningen Secufirm2+, vilken har stöd för i princip alla moderna processorsocklar från både AMD och Intel. Undantaget här är AMD:s Threadripper, vilket känns rimligt sett till att modellens kylförmåga inte hade räckt till där. För att undvika slitna skruvhuvuden har företaget uppgraderat till att använda Torx-skruvar, och därför skickar de även med en dedikerad skruvmejsel för ändamålet.

Vidare skickar företaget med alkoholindränkta rengöringsdukar samt sin egen kylpasta NT-H2. Vi ser även en uppsättning detaljerade manualer för samtliga socklar som stöds samt monteringsclips för den som önskar att komplettera kylaren med en 120 mm-fläkt.

Kompatibilitet med processorer och chassin

För att använda det gamla trötta uttrycket "en kedja är inte starkare än sin svagaste länk" så är ett lyckat datorbygge med helt fläktlös drift beroende av omsorgsfullt valda komponenter. Den som tror att man helt sonika kan montera in en NH-P1 på en överklockad Core i9-10900K i sitt ljuddämpade Define-chassi kommer snabbt att bli besviken, då den här typen av doningar har begränsad kylkapacitet och kräver betydligt bättre naturlig konvektion än vad den typen av datorlådor mäktar med.

nh_p1_comp.PNG

Att veta vilka komponenter som lämpar sig för passiv kylning med NH-P1 är inte helt lätt, och därför har Noctua skapat en imponerande skara kompatibilitetslistor för kylaren. Dessa listor täcker chassin, moderkort och processorer, där man som användare lätt kan söka mellan olika tillverkare och modeller för att se hur väl dessa fungerar för passiv drift. Här kan exempelvis vissa processorer lämpa sig för helt passiv drift medan andra kommer att tappa klockfrekvens till följd av värmethrottling.

Vi rekommenderar starkt att använda dessa kompatibilitetslistor om man är spekulant på Noctua NH-P1, då fel kombination av processor och chassi kommer att sluta med överhettning och kraftigt reducerad prestanda. Företaget har också skapat en tillhörande video som går igenom grunderna kring hur man ska tänka när en fläktlös dator ska byggas – en video som vi varmt rekommenderar att man tittar på om passiv kylning står på agendan.