Sammanfattning

AMD sparkar igång ordentligt direkt efter semestertiderna genom att släppa mellanklasskortet Radeon RX 6600 XT, vilken kommer utan ett referenskort till skillnad från tidigare kort i Big Navi-familjen. När AMD presterande grafikkortet var de övertydliga med att det är ämnat spelande i 1080p-upplösning.

Powercolor_RX6600XT_RD-6.jpg

Anledningen till det syns bland annat i specifikationerna med en 128-bitars minnesbuss och bara 32 MB Infinity Cache som sätter lite käppar i hjulen när pixlarna ökas dramatiskt. Mängden cacheminne är en tredjedel ställt mot storebror Radeon RX 6700 XT och resultatet av det syns tydligt på prestandasiffrorna, då grafikkortet i redaktionens tester konsekvent tappar i placering när upplösningen skruvas upp.

AMD:s uttalade pris för Radeon RX 6600 XT är i dagsläget 379 USD och i nuläget finns inget spikat svenskt pris. Det motsvarar i alla fall cirka 4 100 kronor inklusive moms, men av historien att döma lär det vara extremt kortlivat och begränsat till någon enstaka modell. Ett pris en bra bit över är alltså att vänta även den här lanseringen.

Powercolor_RX6600XT_RD-8.jpg

Prissättningen på grafikkort är helt galna nu för tiden och smärtgränsen för vad ett kort kan kosta kan ha skiftats hos några. Ett grafikkort med uttalat fokus på 1080p-upplösning för dryga 4 000 kronor låter för undertecknad inte som det bästa köpet.

Powercolor Radeon RX 6600 XT Red Devil

Grafikkortet redaktionen fick ta del av är ur Powercolors högpresterande Red Devil-serie, som kommer med både fabriksöverklockning, dubbla BIOS och en maffig kylare. Prestandan står sig relativt bra i 1 920 × 1 080 pixlar som AMD påstår, men får det bitvis kämpigt när vi går upp till 2 560 × 1 440 pixlar. Skillnaden mellan de två olika BIOS-lägen är några enstaka bildrutor om ens det.

Powercolor_RX6600XT_RD-4.jpg

Ett liknande mönster syns även med ljudnivån där det knappt är någon ökning när grafikkortet ställs till OC-läget, utan ökar med blott 0,5 dBA i redaktionens testmiljö. Båda BIOS-lägen lägger sig även väldigt bra till med knappt hörbara 38 dBA för Silent-läget medan OC kliver upp till 38,5 dBA. Trots det lider kortet inte av höga temperaturer utan landar med Silent-läget på väldigt behagliga 67 grader.

Powercolor_RX6600XT_RD-1.jpg

Sammanfattningsvis är prestandan godkänd för sin klass medan kylaren är väldigt bra och rentutav lite väl tilltagen sett till värmeutvecklingen. Den sista och avgörande faktorn när det är dags att sätta betyg är priset och här har redaktionen inget fastställt sådant för Powercolor Radeon RX 6600 XT Red Devil. Det lär bli känt först imorgon i samband med säljstarten klockan 15:00.

Fördelar

  • Godkänd spelprestanda för klassen

  • Semi-passiv fläktkurva

  • HDMI 2.1

  • Vettig kylare

  • Dubbla BIOS...

Nackdelar

  • ...med marginell skillnad

  • Oklart pris

  • Oklar tillgänglighet

  • Tappar mycket prestanda i högre upplösningar

Pris vid säljstart: 5 790 kronor (uppdaterat 2021-08-11 15:48)

Säljstarten för Radeon RX 6600 XT går av stapeln den 11 augusti klockan 15:00.