Fractal Design Torrent

fd_torrent-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

SSI-EEB, E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

242 × 530 × 544 mm

Vikt

11,1 kg

Material

Stål, härdat glas, plast

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

4 st.

Fläktplatser

4 st. 180 mm eller 7 st. 120/140 mm

Inkluderade fläktar

2 st, Dynamic X2 GP-18 PWM, 3 st. Dynamic X2 GP-14 140 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

1 st. USB 3.2 Gen2, 2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Rekommenderat pris

2 199 kronor (glaspanel)
2 099 kronor (stålpanel)

Fractal Design senaste chassi Torrent faller inte in i någon nuvarande serie från företaget utan är istället början på en ny gren i bolagets sortiment. Det rör sig om ett miditowerchassi med fokus på högt luftflöde som, till skillnad från Define- och Meshify-serierna, bygger på en helt ny grundstomme. Med yttermåtten 242 × 530 × 544 mm rör det sig om ett bastant chassi, vars lådvolym på cirka 70 liter placerar den snäppet ovanför Meshify 2 storleksmässigt.

Torrent finns tillgänglig i färgerna svart, grå och vit med varierande toningsnivå på sidopanelerna av härdat glas – från mörkt till helt transparent. Vidare finns det en RGB-berikad variant, där samtliga medföljande fläktar har bytts ut mot RGB-diton. Sist men inte minst har vi en svart version med sidopaneler av stål istället för härdat glas, vilken kostar en dryg hundralapp mindre än glasmodellen.

fd_torrent-2.jpg
fd_torrent-4.jpg
fd_torrent-3.jpg

En närmare titt på frontpanelen visar en extremt öppen design som är helt i linje med chassits målbild att erbjuda hög luftgenomströmning. Bakom panelen sitter ett löstagbart dammfilter som täcker hela insuget. Bakom detta finner vi i sin tur två riktigt stora förmonterade fläktar i 180 mm-klassen ur företagets Dynamic X2-serie. Det finns möjlighet att montera andra fläktstorlekar i fronten, men det går vi igenom lite längre ned i artikeln.

Gällandes frontpanelen finns det två nämnvärda saker att belysa. Den sitter visserligen fast med snabbfästen, men för att lossa den behöver man först plocka bort båda sidopanelerna – något som gör det till lite av ett projekt när man vill rengöra dammfiltret. Vidare är fronten, och stora delar av chassits utsida, tillverkad av plast, vilket ger ett något billigare intryck än de senaste Define-chassina.

fd_torrent-7.jpg

Då botten av chassit är fylld till brädden av fläktar återfinns inte helt oväntat ett heltäckande dammfilter i underkant. Detta är visserligen åtkomligt från framsidan av chassit, men det krävs dock fortfarande att man plockar bort frontpanelen för att lossa filtret.

fd_torrent-8.jpg

Sett till knappar och lättåtkomliga anslutningar så är dessa placerade i den främre delen av chassits topp. Här ser vi dubbla USB 3.0-portar, en USB Type C-port kapabel till USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) samt in- och utgångar för ljud. Portarna ackompanjeras av en strömknapp samt en resetknapp.

fd_torrent-5.jpg

Då chassits fläktar är konfigurerade att skapa ett övertryck på insidan är nästintill hela baksidan perforerad för att låta den varma luften tryckas ut den vägen. Här finns det möjlighet att komplettera med ytterligare en fläkt för utblås i storleksklassen 120 eller 140 mm. Vidare syns sju expansionsplatser för instickskort medan nätaggregatet för ovanlighetens skull tar plats i toppen.

fd_torrent-9.jpg
fd_torrent-10.jpg
fd_torrent-11.jpg

Chassits topp är likt frontpanelen tillverkad av plast. Denna hålls på plats med hjälp av två tumskruvar och är lätt att avlägsna. Under panelen återfinns monteringspunkten för nätaggregatet, där enheter med ett maximalt djup på 230 mm kan ta plats. Längre fram syns en trio hål som kan användas för att montera en påfyllningsport till eventuell vattenkylning.

fd_torrent-12.jpg
fd_torrent-13.jpg

Varianten av Torrent som landat i testlabbet är den gråa med sidopaneler av lätt tonat härdat glas. Vi pratar alltså om glaspaneler i plural, där även moderkortsplåtens baksida är exponerad mot omgivningen – något som kräver lite mer finlir på kabeldragningsfronten för att det inte ska se stökigt ut. För den som inte är såld på härdat glas finns som sagt även Torrent i en version med stålpaneler.

fd_torrent-14.jpg
fd_torrent-15.jpg

En trevlig aspekt hos Torrent är att den tar ett blad ur boken från de senaste Define- och Meshify-serierna gällandes monteringssystemet för sidopanelerna. Dessa sitter nämligen med snabbfästen och är därmed väldigt lätta att lossa med endast en hand. Den som önskar att fixera sidopanelerna för exempelvis säkrare transport har möjlighet att göra det genom att skruva i en skruvar genom hål som återfinns under toppanelen.

fd_torrent-16.jpg
fd_torrent-17.jpg

Med sidopanelerna avtagna möts vi av ett mycket rymligt och öppet inre, utan några lagringsburar eller dylikt som kan stoppa upp luftflödet över komponenterna. Torrent är ett väldigt djupt chassi, vilket innebär att det ryms bastanta moderkort i formfaktorer upp till SSI-EEB alternativt E-ATX. Djupet ger även generöst med utrymme till grafikkort, där modeller med längder upp till 423 mm kan ta plats. Gällandes luftbaserade processorkylare ryms varianter med en maximal höjd på 188 mm.

Runtomkring monteringsplatsen för moderkortet finns en serie rejält tilltagna genomdragningshål för kablar, varav två blockeras om man använder djupa moderkort i E-ATX-klassen. Dessa ackompanjeras av en uppsättning mindre hål i nederkant, som är lämpliga att använda för exempelvis USB- och ljud- och frontpanel-kablage.

fd_torrent-18.jpg

Längst upp hittar vi den separata kammaren för nätaggregatet, där en rejäl uppsättning perforerade hål gör det möjligt för enhetens fläkt att suga in luft från huvudkammaren. På plastramen som sitter på sidan av den övre kammaren återfinns därtill en förmonterad ljuslist för den som önskar att krydda till sitt bygge med lite estetisk flärd.

fd_torrent-23.jpg
fd_torrent-24.jpg
fd_torrent-25.jpg

Mot chassits främre del syns en serie skåror, vilka kan användas för att montera en vattenreservoar. Dessa skåror är även monteringspunkt för det medföljande grafikkortsstödet, där detta kan justeras på flera olika sätt för att passa ens eget moderkort och grafikkortsmodell.

fd_torrent-20.jpg
fd_torrent-21.jpg
fd_torrent-22.jpg

I chassits botten sitter det tre förmonterade 140 mm-fläktar på en löstagbar monteringsskena. Dessa kan bytas ut mot antingen tre 120 mm-fläktar alternativt två 180 mm-fläktar.

fd_torrent-30.jpg
fd_torrent-28.jpg
fd_torrent-29.jpg

Det finns även en hel del flexibilitet gällandes fläktmontering i chassits front. Vid leverans sitter här skenor som är anpassade för de förinstallerade 180 mm-fläktarna. Fractal Design skickar dock med ytterligare en uppsättning monteringsskenor, vilka gör det möjligt att installera antingen tre 120 mm alternativt tre 140 mm-fläktar.

torrent_fans.PNG
torrent_fans_2.PNG

Det finns med andra ord en del konfigurationsmöjligheter när det kommer till fläktar inuti Torrent. Som illustrationerna ovan visar kan chassit husera antingen upp till sju 120/140 mm-fläktar alternativt fyra 180 mm-fläktar i kombination med en 120/140 mm-variant.

torrent_rads.PNG

Tillsammans med fläktar finns det i vanlig ordning även monteringsmöjligheter för radiatorer. Torrent rymmer modeller upp till 420 mm både fronten och botten, men dock inte samtidigt. Vill man kombinera två stora radiatorer för man lägga band på sig och köra exempelvis en 420 mm i fronten samt en 360 mm i botten. Den sista monteringsplatsen finns i bakkant, där radiatorer i storleksklasserna 120 eller 140 mm kan huseras.

fd_torrent-32.jpg
fd_torrent-36.jpg

På baksidan av moderkortsplåten finns det gott om utrymme för kabeldragning, där spalten mellan plåten och sidopanelen uppgår till 32 mm. Fractal Design har även bestyckat stora delar av baksidan med förmonterade kardborrband och kabelkanaler, vilket brukar underlätta enormt när det kommer till att få till en städad kabeldragning.

fd_torrent-33.jpg
fd_torrent-35.jpg

På denna sida återfinns även samtliga lagringsplatser, där vi i framkant ser fyra separata vaggor för 2,5-tumsenheter. Längre bak hittar vi ytterligare två vaggor ämnade för 3,5-tumsenheter, i vilka eventuella hårddiskar kan monteras med vibrationsdämpande gummibussningar.

fd_torrent-37.jpg

Sist men inte minst har vi chassits integrerade PWM-hubb, vilken har rättats till sedan det uppdagades att den första revisionen kunde orsaka kortslutningar. Denna kan driva upp till 9 stycken 4-pinsfläktar och styra dessa via en PWM-signal från moderkortet.