Sammanfattning

Efter att successivt ha skalat ned arkitekturen RDNA 2 under år 2021 med Radeon RX 6600 XT och Radeon RX 6600 har vi nu resultaten från "budgetmodellen" Radeon RX 6500 XT i hand, och kanske har AMD ändå gått lite för hårt åt med kniven när de skar bort beståndsdelar för att skapa minstingkretsen Navi 24. Känslan att det är en ompaketerad laptop-krets för den stationära marknaden är påtaglig, där väldigt mycket har fått stryka på foten för att nå en lägre prispunkt.

Med endast 16 beräkningsenheter och en extremt smal minnesbuss är modellen verkligen inget prestandamonster, där det precis i enlighet med AMD:s marknadsföringsmaterial är upplösningen 1080p som gäller för hela slanten. Här behöver man dock vara försiktig med detaljinställningarna då det är väldigt lätt att överskrida de 4 GB grafikminne som kortet är bestyckat med – något som har digra konsekvenser för prestandan ihop med plattformar som endast är kapabla till PCI Express 3.0.

Gigabyte_RX_6500XT-9.jpg

Just kombinationen med låg minnesmängd och en väldigt nedskalad kommunkationsbuss med endast fyra banor PCI Express ligger utan tvekan Radeon RX 6500 XT i fatet. Om man i något scenario slår i kortets minnesgräns och detta behöver skyffla data från systemets primärminne räcker helt enkelt inte bandbredden till om modellen sitter monterat i en dator som endast är kapabel till PCI Express 3.0.

Detta blir väldigt tydligt när vi jämför Radeon RX 6500 XT mot andra 4 GB-kort i testsviten, där dessa kan hantera en något överfylld minnesbuffer utan att falla ihop helt och hållet prestandamässigt – även om det ska nämnas att även dessa kort till slut kommer att tappa ångan vid alldeles för hög minnesanvändning. Tappet i prestanda på grund av begränsad minnesmängd och PCI Express-bandbredd blir i slutändan att kortet presterar närheten av de äldre korten Radeon RX 570 och Geforce GTX 1060 när man tittar på genomsnittet av testsvitens alla tolv spel.

Radeon RX 6500 XT mår som bäst när det kombineras med en modern plattform, där PCI Express 4.0 och funktionen Resizable BAR finns tillgängliga. Mellan tummen och pekfingret kan då förväntas en genomsnittlig prestanda som ligger runt 25 procent bättre än ett Radeon RX 570 med 4 GB grafikminne. Sen kan det dock diskutera hur pass imponerande det är att utprestera ett nästan fyra år gammalt grafikkort, som därtill kostade åtskilliga hundralappar mindre vid introduktionen.

Utöver den vanliga rastreringsprestandan är nykomlingen kapabel att köra ray tracing, vilket är mer hypotetiskt snarare än praktiskt. Radeon RX 6500 XT har helt enkelt inte muskler, eller grafikminne, nog för att driva runt moderna spel med denna typ av ögongodis aktiverat. Här känns det mer som att funktionen finns där för att bocka in en checkbox i specifikationslistan.

En funktion som många tar för givet, men som inte finns tillgänglig hos Radeon RX 6500 XT, är videokodar-block i grafikkretsen. Detta har plockats bort av kostnadsbesparingsskäl, vilket innebär att man behöver förlita sig på systemets processor för all typ av videokodning. Något annat som strukit på foten är möjligheten att avkoda den tungrodda AV1-codecen via grafikkretsen. Detta är funktioner som i redaktionens mening bör finnas på plats på ett grafikkort i den här prisklassen år 2022.

Gigabyte_RX_6500XT-1.jpg

Kikar vi på det partnerkort vi testat idag från Gigabyte lyfter det inte direkt på några ögonbryn. Modellen har en ganska överdimensionerad kylare sett till vilken grafikkrets den ska kyla, vilket borde borga för låga temperaturer och tillika låg ljudnivå. Låga temperaturer bockas definitivt av, men modellen har dock en för aggressiv fläktkurva – något som gör att den låter mer än den behöver.

Sammanfattningsvis är Radeon RX 6500 XT lite av en axelryckning och ett ganska tråkigt grafikkort på dagens marknad. Prestandan är tämligen medioker samtidigt som det känns som att många kompromisser har gjorts för att uppnå en lägre prislapp (som ändå inte går att hålla i verkligheten). Att rekommendera ett grafikkort med endast 4 GB grafikminne i prisklassen över 2 000 kronor år 2022 skulle också kännas väldigt konstigt.

Fördelar

  • Lågt effektuttag

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Effektiv kylare...

Nackdelar

  • ...men alldeles för aggressiv fläktkurva

  • PCI Express-bandbredden är en flaskhals på äldre plattformar

  • Saknar funktioner för avkodning av AV1 samt videokodning som helhet

  • 4 GB VRAM är verkligen på gränsen år 2022

  • Alldeles för högt pris

Lägsta pris vid publicering: 4 290 kronor (vid skrivande stund är det endast en återförsäljare som listar Gigabytes Gaming OC-kort)

AMD Radeon RX 6500 XT har enligt AMD ett rekommenderat startpris på 2 295 kronor, vilket dock inte verkar reflekteras på den faktiska marknaden. Hos svenska återförsäljaren börjar priserna närmare 3 000 kronor för vissa partnertillverkares modeller.