Sammanfattning

Efter många år av tveksamheter är trådlösa möss slutligen accepterade av den stora massan när tekniken numera är på nivån som krävs för spelmöss. Det innebär att marknaden för trådlösa spelmöss har breddats ordentligt där alla som var tidiga på bollen har fått konkurrera med nykomlingar. Och just där är vi idag med recensionen av Xtrfy M4 Wireless, en högst efterlängtad modell.

Xtrfy_M4_wireless-27.jpg

Redan när första M4-lanserades börjades det fråga efter en trådlös modell och troligen började bolaget att arbeta på en ganska omgående, om de inte redan hade börjat. Mina förhoppningar var att bolaget, väldigt enkelt uttryckt, bara klippte kabeln och slängde in ett batteri och tekniken för det trådlösa.

Det är ungefär det som är gjort också, såklart med en del finlir för att behålla samma vikt trots fler komponenter, och samtidigt hålla samma höga kvalitet. Exemplaret av första M4 som redaktionen fick in hade lite missljud från konstruktionen vid något högre tryck, medan nya M4 Wireless är helt befriad från detta. Även värt att notera att Xtrfy jobbade på att förbättra första M4 redan vid lansering och att redaktionen kan ha fått ett tidigt exemplar.

3d-modell.jpg

Trots det lyckas bolaget även slänga in ännu fler funktioner, både mjukvarumässigt men även i hårdvaran som utbytbara panelerna. Det sistnämnda gör det möjligt att fler användare kan hitta ett bekvämt grepp, samtidigt som funktionen är implementerad på ett väldigt bra sätt. Dessutom går det att ladda ner 3D-modeller av panelerna för att göra egna ändringar och sedan 3D-printa dessa.

M4 Wireless är också bolagets första produkt som använder trådlös teknik, om jag inte missar något i deras produktuppställning, och löser det helt utmärkt. Självklart är anslutningen och latensen det första som testas, vilket fungerade precis som önskat. Sett till latenstesterna hamnar musen även högre upp än många trådade modeller.

Xtrfy_M4_wireless-20.jpg

Utöver det finns även batteritiden som enligt bolaget landar runt 75 timmar med belysningen igång. Självklart vore det trevligt om det vore något längre batteritid men enheten varnar även när det är 25 procent kvar av batteriet så det finns gott om tid att hinna ladda. Det görs helst med den medföljande USB Type-C-kabeln vilken är av samma typ som för deras trådade möss, och går absolut att använda om så önskas.

En sak som jag har märkt är att M4 Wireless glider lätt ur handen när det är kallt. Kanske inte drabbar så värst många men känns som en bra grej att nämna och hade gärna sett liknande koncept som Logitech kör med G Pro X Superlight med grepptejp för sidorna. UPPDATERING: Xtrfy kontaktade mig efter recensionen och meddelar att grepptejp är på väg, och personligen hoppas jag det ingår när man köper pekdonet.

Xtrfy_M4_wireless-21.jpg

Ur er väldigt personlig vinkel skulle jag vilja ha något tydligare hack från rullhjulet, så man verkligen kan känna när man har rullat ett steg upp eller ned. Xtrfy har sina rötter lite i Counter-Strike där det är väldigt vanligt att använda rullhjulet för att hoppa, där det kanske är bättre med lägre motstånd för att kunna få konsekventa resultat.

Det kan också vara rätt knepigt att minnas alla knappkommandon för att ändra inställningar på musen, och om det är något du har behov att göra ofta kanske det här inte är rätt pekdon för dig. Jag själv ställer in min upplösning och sen rör sällan inställningarna igen, vilket är lite tanken med M4 Wireless.

Xtrfy_M4_wireless-3.jpg

Sammanfattningsvis är Xtrfy M4 Wireless en fantastisk spelmus med gott om konfigurationsmöjligheter. Med ett pris runt 990 kronor tar bolaget upp kampen mot Logitech G Pro X Superlight som förvisso är lättare, men även dyrare. Xtrfy gjorde valet att inte stressa fram en trådlös modell utan ta sin tid och göra saker ordentligt, vilket verkligen syns på slutresultatet.

Xtrfy M4 Wireless är en imponerande trådlös spelmus med gott om prestanda och möjligheter.

Fördelar

  • Hög prestanda

  • Bra byggkvalitet

  • Bekväm och ergonomisk formgivning

  • Utbyt bara paneler

  • Väldigt lätt trots batteri

  • Gott om inställningsmöjligheter utan mjukvara

Nackdelar

  • Rullhjulet kunde varit tydligare

  • Svår att greppa med kalla händer

Cirkapris vid publicering: 990 kronor
Lägsta pris: