Lanseringen av AMD:s Ryzen 5000-processorer skedde i slutet av år 2020 med förhållandevis få modeller i uppställningen. Företaget kände att prestandanivån hos de nya produkterna var tillräckligt stark ställt mot den tidens Intel-processorer, och därför behövde de inte längre profilera sig som ett budgetval. Med anledning av detta uteblev ett riktigt prisvärt alternativ i Ryzen 5000-serien som exempelvis kunde motsvara storsäljaren Ryzen 5 3600 från den föregående generationen.

På senare tid har dock Intel i viss mån hunnit ikapp på prestandafronten, där lanseringen av processorfamiljen "Alder Lake" skedde på bred front med modeller från den absoluta toppklassen hela vägen ner till budgetsegmentet. Som många kan förstå var inte AMD särskilt sugna på att låta det blå laget regera ostört i den mer prisvärda delen av skalan, och därför sjösatte företaget ytterligare en uppsättning processorer i Ryzen 5000-serien tidigare i april månad.

ryzen_5500_5600-3.jpg

Idag ska vi ta en närmare titt på två av de nylanserade modellerna. Det rör sig om de sexkärniga processorerna Ryzen 5 5600 och Ryzen 5 5500, där prislapparna ligger på varsin sida om 2 000 kronors-strecket. Frågan är om nykomlingarna har vad som krävs för att konkurrera i det lägre prissegmentet? Häng med på en genomgång i testlabbet!