Spelegenskaperna

Spelegenskaperna hos LG 42C2 kan sammanfattas som utmärkta med vissa förbehåll och undantag. Dessa förbehåll kan vara tillfälliga eller exemplarberoende. Till exempel uppmäter det exemplar vi hade för test en oväntat hög latens. Vilket kan bero på exemplaret och aktuell mjukvara vid testet.

42C2_spel_med_VRR_info.jpg

Spel som bygger på grafikkvalitet och särskilt i HDR är den stora poängen med att välja en OLED-TV som skärm. Kameran har här en slutartid som fångar fyra renderade rutor vid 120 FPS.

Vad som förstås är enastående, makalöst och direkt beroendeframkallande för spel är OLED-fördelen med bildkvaliteten. Detta märks i egentligen alla typer av spelande. Extra särskilt med sådana spel som vinner grafikkvalitet och allra extra, extra särskilt spel som använder HDR.

Kortfattat: spelegenskaperna hos 42C2

Styrkan hos en OLED är kontrastförhållande, dynamik och färgomfång. Därför kommer teknikens styrkor till för spel som bygger mer på upplevelse. Tekniken har fördelar även i andra spelsammanhang:

  • Enastående kvalitet för spel som bygger på upplevelse och bildkvalitet.

  • Obefintliga eftersläp tack vare OLED

  • 4K/120 med HDR via HDMI FRL 48 Gbps

  • Tar emot 1080p och 1440p vid 120 Hz och skalar problemfritt

  • VRR-Certifierad för Nvidia G-Sync och AMD Freesync Premium via HDMI och det fungerar sömlöst med flytet

  • Vid VRR kan mörka nyanser flimra till. Märks tydligast vid statisk grafik likt laddscener

  • Latensen hos testexemplaret är 2–3 gånger högre än väntat där 42C2 ger ≈30 ms vid 60 Hz och ≈20 ms vid 120 Hz, vilket kan vara exemplaret vi testat

  • Latensen borde vara ≈15 respektive ≈7 ms baserat på andra tester av LG:s OLED-TV via samma mätutrustning

  • Skarpare rörelser genom BFI endast i 60 Hz vilket mest ger flimmer och inte utnyttjar kapaciteten hos panelen. Detta är sämre än hos 2021-modeller som C1, G1 etc där BFI fungerar även med 120 Hz

  • Du behöver använda PC-läge för full färgupplösning

  • Speloptimeraren är ett bildläge och ett gränssnitt som ger direkt tillgång till viktiga spelinställningar

Det kan nog inte sägas tillräckligt ofta: ingen LCD-baserad traditionell spelskärm kan mäta sig med den här upplevelsen i fråga om bildkvalitet. Här någonstans har vi pudelns kärna med att använda en OLED-TV som en spelskärm.

Kan blinka till när VRR används

Adaptiv synk, här testat med undertecknads RTX 3080 Ti fungerar så gott som problemfritt. ”Så gott som” är att med VRR är flytet sömlöst på de spel jag hann med att testa. Däremot kan 42C2 flimra till då och då med att mörka nyanser ett kort ögonblick blir tillfälligt ljusare.

Detta flimrande eller snarare sporadiskt blinkande, störde mig väldigt sällan i spelandet utan var främst synbart i laddskärmar och vid statiska sekvenser. Likt att ändra i spelens inställningar och menyer samt sådant som att manipulera ett inventory och liknande funktioner.

1080p/120 och 1440p/120 är alternativ för äldre grafikkort

Har du ett grafikkort som inte orkar 4K-rendering i lämpliga frekvenser i dina favoritspel kan du köra 1440p och 1080p. Detta löser även problemet med att bandbredden är max 18 Gbps över äldre HDMI-anslutningar då 18 Gbps räcker för 1080p/120 och 1440p/120.

Det ska dock understrykas att när du väl fått jämföra spel renderat direkt i 4K utan skalning kan lägre upplösningar komma att direkt se rätt så rejält sämre ut. Hjärnan är retsamt relativ i hur den upplever jämförelser. Detta har – trots populär missuppfattning – inte mycket med skalning att göra (42C2 skalar bra) utan om just hur man reagerar på jämförelser.

Har du modernt grafikkort som klarar 48 Gbps FRL kan du fortfarande kämpa med 4K och tillräckligt höga FPS. Där har du alternativet att skala i grafikkortet, särskilt med funktioner som FSR- och DLSS-skalning.

Inga eftersläp på OLED fast det släpar i hjärnan

I fråga om eftersläp är OLED en teknik som är fri från eftersläp i sig tack vare väldigt korta – för ögat obefintliga – responstider. Däremot gör tekniken, precis som med LCD, att bilden håller en kontinuerlig bild till dess att en ny ruta uppdateras uppifrån och ned rad för rad. Detta kallas ofta för sample and hold vilket för vår syn gör att rörelsen tycks smeta mer än vad den faktiskt gör. Trots att inga betydande eftersläp egentligen existerar.

42C2_UFO_1000_fps.jpg

Testufo renderat i 120 FPS och filmat med 1 000 FPS så att bilden motsvarar eftersläpen i en millisekund. Och det är inga eftersläp. Men du kan fortfarande uppleva smet i rörelser. Något som en BFI-funktion (Black Frame Insertion) kan hjälpa till med. Hos 42C2 är den endast funktionell i 60 Hz vilket inte passar syftet med BFI.

Lösningen på detta för såväl OLED som LCD är någon variant av BFI, black frame insertion där panelen skjuter in svart bildrutor mellan varje uppdatering vilket skapar en för ögat skarpare rörelse. OLED:n släcker sina pixlar och LCD-skärmar släcker bakgrundsbelysningen mellan varje uppdatering. Priset för skarpare rörelser är dock flimmer och minskad ljusstyrka.

Med tidigare OLED-modeller likt C1 och G1 fungerade denna finess kallad OLED Motion med 120 Hz. Du kan hos 42C2 aktivera den funktionen vid 120 Hz men det händer inget som tyder på att BFI aktiveras. Poängen med skarpare rörelser är vid just snabbare och mer koordinationskrävande spel – typiskt rappa shooters där du verkligen vill undvika att låsa dig till 60 Hz. Detta kan ses som en sämre sida hos 42C2 för dig som har den typen av spel i åtanke. Eventuellt är detta föremål för en uppdatering senare.

Exemplaret mäter högre latens än väntat

Latenstiderna för 42C2 är också högre än väntat där den mäter ≈30 ms latens vid 60 Hz-signal och ≈20 ms vid 120 Hz-signal. Detta kan jämföras med 2021-modeller där latenserna är under 15 och under 7 ms för 60 respektive 120 Hz. Utanför PC-läge och med låglatensläget avstängt är latensen närmare 80 ms. Mätvärdena baseras på mitten av panelen och är tagna med en Murideo Seven samt Leo Bodnar input lag tester. Detta mäter lika med 4K och 1080p samt med VRR avstängt eller på i speloptimeraren.

Nu kan det finnas flera möjliga förklaringar för detta resultat, likt att panelen är av en ny modell och LG ännu inte optimerad mjukvaran. Detta intryck förstärktes av att mätvärdena fluktuerade en hel del. Fast det kan också vara något med exemplaret då det är ett specifikt recensionsexemplar och inte från butik. Det kan vara en kombination av allt nämnt här.

Är detta ett problem? Kanske inte beroende på vad du spelar. Det råder en hel del övertro till enstaka siffrors betydelse runt det här ämnet. 20–30 ms är fortfarande bra siffror jämte en majoritet befintliga TV-apparater och dessutom bättre än de flesta äldre modeller. 42C2 mäter mer likt LG:s 2017- och 2018-modeller i fråga om latens. Fast det är fortfarande en försämring mot 2021-utbudet och sämre än exempelvis en renodlad spelskärm.

Och det återstår att se om testexemplaret är ett undantag eller en regel.