Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för kommunikationsbussar, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge korrekta resultat.

104678.jpg

När Zen 4 och Ryzen 7000-serien introducerades visade AMD siffror där de uppmätt ett genomsnittligt lyft i IPC med 13 procent över flertalet olika scenarion. Förbättringen kan härledas till dels högre klockfrekvenser, dels förbättringar i arkitekturen ställt mot föregångaren, kombinerat med övergången till TSMC:s 5-nanometersteknik.

I enkeltrådad prestanda i Cinebench R20 visar Zen 4-processorerna ett lyft på strax över 8 procent ställt mot föregångarna. De befinner sig sig en bit efter Intels Core 12000-serie "Alder Lake", men det påvisar likväl att AMD gjort stora framsteg.

I flertrådad prestanda lyfter Ryzen 9 7950X runt 11 procent mot föregångaren Ryzen 9 5950X och 7 7700X ligger närmare 12 procent bättre till än sin föregångare. Siffrorna börjar med det närma sig de som AMD själva gör gällande.

Geekbench tillåter oss att få separata poäng för olika typer av arbetslaster. Vi kan därmed se hur effektiv arkitekturen är i beräkningar med flyttal respektive heltal. I flyttalsprestanda mäter vi ett ungefär 7-procentigt lyft för Zen 4 och de båda nykomlingarna lägger sig på exakt samma nivå som Intels "Alder Lake"-processorer.

När vi kikar på beräkningar med heltal är lyftet för Zen 4 större, med en förbättring om hela 10 procent. Trots det tilltagna prestandalyftet ligger de två nya Ryzen-processorerna i denna last fortfarande marginellt bakom Intel Core 12000-serien, vars prestandakärnor med Golden Cove-arkitekturen fortsatt tar hem vinsten.

Vid speltest i Battlefield V med upplösning om 1 280 × 720 pixlar och låst klockfrekvens kliver Ryzen 9 7950X upp på andraplats och går om Core i9-12900KS. Ryzen 9 7950X visar ett nästan 8-procentigt uppsving mot 9 5950X. Ett nästan identiskt lyft runt 8 procent kan utläsas när blicken vänds mot Ryzen 7 7700X och ställer den mot 7 5700X.

I Assassin's Creed: Valhalla ser vi ungefär samma syn som i de tidigare testerna med upplåst frekvens. Här spelar inte IPC-förbättringar någon roll, utan de båda de nya processorerna ger marginellt sämre prestanda än sina föregångare.

När upplösningen skruvas upp till 1 920 × 1 080 pixlar ser tabellerna i båda spelen mer eller mindre likadana ut, med undantag för Battlefield V. Där placerar sig nu Ryzen 7 7700X på en tredjeplats och går om Intels Core i9-12900K och Core i7-12700K. Assassin's Creed: Valhalla lämnar oss med ungefär samma intryck som testet i den lägre upplösningen, men här är staplarna nu ännu plattare och vi är väldigt begränsade av grafikkortet.