När det slutligen blivit dags att försöka bedöma helheten av Geforce RTX 4090 och ge någon form av samlade tankar är det inte helt självklart var vi ska börja någonstans. Givetvis kan allt inledas med att peka på den ökade prestandan eller den goda energieffektiviteten, men enligt undertecknad är det enbart en del av helheten som inte är helt rättvis.
Vid lanseringen av RTX 3000-serien och arkitekturen Ampere återintroducerade Nvidia produktnamn med ändelsen "90". Detta rots att det dåvarande flaggskeppet Geforce RTX 3090 kanske hade mer gemensamt med tidigare generationers Titan-kort än de numrerade modellerna riktade mot användare vars primära syfte är spel.
Med RTX 4000-serien väljer alltså Nvidia att göra samma sak, och det beslutet är både begripligt och märkligt. Begripligt för att ändelsen "90" har blivit unison med det yttersta premiumsegmentet för grafikkort för spel, märkligt för att med resultaten i hand är målgruppen en ytterst liten skara folk med spel som hobby.
När vi bedömer just prestandan så är det ett enormt lyft Nvidia åstadkommit med Geforce RTX 4090. I så gott som alla spel så är ledningen i prestanda ned mot övriga anmärkningsvärd – förutsatt att upplösningen är tillräckligt hög. För ska vi vara helt ärliga är det nästan uteslutande i 4K UHD som Geforce RTX 4090 kommer till sin fulla rätt, framförallt om den höga upplösningen kan kombineras med ray tracing.
Med den informationen på hand är det tydligt att det är en snäv målgrupp som har möjlighet att till fullo dra nytta av RTX 4090. Med detta sagt är produkten inte heller riktad mot den stora massan, detta återspeglas inte minst av prissättningen Nvidia valt.
I skrivande stund är bara det svenska startpriset känt och det är svidande högt på 21 990 kronor. Detta kan potentiellt vara där någon enstaka instegsmodell från partnertillverkare lägger sig, men med stor sannolikhet blir det nog fler som lägger sig en bra bit över detta. Det finns flera aspekter som spelar in i de höga priserna där Nvidias ökade kostnad per grafikkrets är en del i det hela, den svenska kronkursen en annan. En annan tänkbar aspekt är att Nvidia kallt räknar med att de fortsatt kommer erbjuda den bästa produkten och därför inte behöver ta med eventuell konkurrens i sin prissättning.
En aspekt som Nvidia trycker väldigt hårt på är den nya iterationen av DLSS, och här har det verklige hänt mer under huven än vid första anblick. Det nya tillskottet i DLSS 3 är interpoleringen av bildrutor som är resultaten av kraftigt förbättrad maskininlärning. Vi har under testperioden enbart kort haft möjlighet att testa detta, men valde slutligen bort en egen sektion för funktionen eftersom att det helt enkelt inte fanns tillräckligt med tid.
Med ovan sagt är DLSS 3 inte en iterativ uppgradering utan det liknar mer ett markant steg i en ny riktning. SweClockers kommer följa upp recensionen på Geforce RTX 4090 med en artikel och ett utförligt test av DLSS 3 då vi anser att det är värt tiden och uppmärksamheten.
När de första läckorna anlände och indikerade att Geforce RTX 4090 kunde få ett TBP på upp till 600 W började orosmolnen att hopa sig. Vi ser givetvis gärna framsteg i prestanda men ogärna på bekostnad av effektivitet. I efterhand visade sig en del av farhågorna vara ogrundade, inte för att kortet på något vis drar lite ström men för att effektiviteten är högre än vad vi kunde ana.
Det har under testets gång visat sig vara väldigt svårt att i normala situationer pressa upp RTX 4090 i sin maximala TBP på 450 W. Det har nästan uteslutande varit möjligt i extrema scenarion, och slutsatsen vi drar är att vår överklockade processor i toppskiktet är en flaskhals. Vi lyfter hatten för förbättringarna i effektivitet och kan kröna en ny konung i den kategorin.
Kylaren på Founders Edition-varianten av Geforce RTX 4090 är även den en resa på utstakad väg för Nvidia. Uppmätt temperatur och ljudnivå är i linje med RTX 3000-serien och den är i förhållande till partnermodellerna relativt kompakt. Förbättrad ångkammare, bättre kontaktplatta och större fläktar är alla delar som hjälper till att bidra till en riktigt effektiv kylare.
Ska vi försöka summera hela paketet är det enkelt att som vi tidigare i recensionen gjort låta superlativen hagla och dela ut högsta utmärkelsen med en gång. Först måste ett par saker klargöras. Nvidias Geforce RTX 4090 är inte en produkt för den som letar efter kostnadseffektiv prestanda och det är inte ett grafikkort för den som letar efter något litet och smidigt att stoppa i ett litet chassi.
Det är inte heller ett grafikkort kort för den som ämnar använda kortet i någonting lägre än 4K UHD-upplösning eller inte ämnar spela de senaste och mest krävande titlarna. Vad det däremot erbjuder är ett generationsmässigt lyft och prestanda i entusiastsegmentet som både är absolut klassledande och överraskade redaktionen under testsessionerna. Räknar vi därtill in den goda energieffektiviteten är helheten mycket imponerande.
Uppskalningstekniken DLSS 3 har potentialen att förändra till vilken nivå grafiska effekter kan skruvas upp med bibehållen hög prestanda och funktionen finns i skrivande stund tillgänglig på en handfull titlar för testning. Det är omöjligt att idag säga hur utvecklingen kommer att te sig och vi kan inte bedöma löften om framtida stöd för funktionen.
Vi har under testandet lutat åt att dela ut vår Toppklass-utmärkelse till Geforce RTX 4090, men när vi fick beskedet att Founders Edition vid lansering inte blir tillgänglig på den svenska marknaden beslutade vi att hålla på utmärkelsen den här gången. Situationen kan komma att förändras om grafikkortet vid ett senare skede blir tillgängligt och eventuellt kan en ändrad bedömning då vara på sin plats.
Fördelar
Klassledande spelprestanda i hög upplösning
Stort lyft i ray tracing-prestanda
Stöd för det ordentligt förbättrade DLSS 3
Effektiv referenskylare
Ledande energieffektivitet
Nackdelar
Founders Edition finns inte tillgänglig Sverige vid lansering
Skyhögt pris
Väldigt stort
Pris vid publicering: 21 990 kronor inklusive moms