Upplåst strömbudget

När vi påbörjade testerna av Core i9-13900K slog vi redan tidigt i processen i den övre värmegränsen för processorn, det vill säga 95 °C. Det ledde oss till beslutet att i nedan tester byta ut vår luftkylare till en AIO-kylare, för att försöka kringgå effekten av temperaturen så mycket som möjligt. Genom moderkortets inställningar tar vi bort tidsbegränsningarna för PL1 och PL2 samt alla strömbegränsningar.

13900K-16.jpg

Vi ställer även in 100 procent hastighet på både AIO-kylarens pump samt fläktarna på radiatorn. Ovan nämnda förutsättningar bör teoretiskt ge processorn tillräckligt med utrymme att sträcka på benen och dra hur mycket ström den vill, inom parametrarna för Intels boost-algoritm. Med alla spärrar inaktiverade ska processorn teoretiskt under PL2 kunna nå sitt maxläge med en "package power" på upp till 350 W.

Först ut är tre tester i produktivitet där samtliga kärnor får komma till användning och Cinebench R20 är först av dem. Med upplåst strömbudget noteras en blygsam ökning på 3 procent, motsvarande ungefär 450 poäng. Det är möjligt att ökningen hade kunnat bli större, men vi stöter på patrull då processorn trots att den bestyckats med en kraftfullare kylare omedelbart slår i taket på 95 °C.

Inte heller lyckas vi nå hela vägen till 350 W "Package Power" i mer än någon sekund, då den höga temperaturen tvingar processorn att sänka sin arbetshastighet och effekten landar slutligen på runt 320 W.

Liknande tendenser går att skönja i Blender, där rendering slutförs 3 sekunder snabbare vilket motsvarar en förbättring på ungefär 4,6 procent. Ökningen i Handbrake är något mindre och ger ett uppsving på ungefär 3 procent.

De små förbättringarna i produktivitet är dock enorma i jämförelse med förändringarna i spelprestanda. Det vi noterar är skillnader mellan låst och upplåst strömbudget som förmodligen har att göra med varians mellan rundorna, snarare än att vår handpåläggning faktiskt skulle påverka utfallet i de testade spelen.

När vi rör oss vidare för att inspektera vilken effekt den upplåsta strömbudgeten har på systemets totala effektuttag är det inte helt förvånande höga siffror som går att utläsa. I Blender sticker effekten iväg till 510 W under första hälften av renderingen, för att sedan stabilisera sig på runt 480 W då värmegränsen nås. Det är en anmärkningsvärd ökning på 65 W och i Handbrake stabiliserar sig ökningen på ungefär 60 W, en stor skjuts uppåt i effektuttag i utbyte mot en inte allt för stor ökning i prestanda.