Inledning

Den 12 oktober startade försäljningen av Nvidias hett efterlängtade Geforce RTX 4000-serie med flaggskeppet Geforce RTX 4090 i spetsen, ett riktigt prestandamonster som blåste redaktionen ur stolarna med skyhög prestanda och lika skyhögt pris. Vid säljstarten och i skrivande stund är situationen för oss i Sverige som sådan att Founders Edition-modellen inte saluförs, varken av Nvidia själva eller någon återförsäljare. Istället får svenska spekulanter hålla tillgodo med det sedvanliga utbudet av partnertillverkare och deras uppsjö av olika modeller som befinner sig i ett brett spektrum med olika mer eller mindre påkostade och intressanta utformningar av kretskort och kylare.

4090_Partner-55.jpg

Vi har fått möjlighet att kika närmare på totalt fyra olika varianter. Två modeller är från Asus, en ur instegssegmentet TUF samt en en modell från det mer påkostade segmentet ROG Strix. Båda Asus-modeller har likt Gigabytes Gaming OC-variant bestyckats med riktigt bastanta luftkylare och är bland de största grafikkorten som vi hittills klämt på i testlabbet. MSI:s modell Suprim Liquid X är dock om möjligt än mer flådig, då den bestyckats med integrerad vattenkylning för att svalka den kraftfulla AD102-kretsen.

Som det går att utläsa av suffixen på de testade modellerna handlar det om en skara fabriksöverklockade kort, och redaktionen har givetvis gjort vårt bästa för att skruva upp reglagen en gnutta till. Följ med till Calles testbänk och ta en titt på vad vi har fått för resultat.