Prestandatester och överklockning

4090_Partner-57.jpg

Nu är det äntligen dags att se om det är någon egentlig skillnad på grafikkorten i verkliga scenarion. Samtliga kort är testade i båda sina V-BIOS lägen, samt med en lätt manuell överklockning. Eftersom tillverkarna kallar sina lägen för olika namn har de i nedan diagram normaliserats enligt följande:

  • Prestandaläge (P)

  • Tyst läge (T)

  • Överklockat (OC)

Vid överklockat läge har samtliga kort fått sin strömbudget ökad till 133 procent av standardnivån och en ökad temperaturtolerans till 88 °C. Samtliga kort fick en ökad minnesfrekvens med 1 500 MHz och frekvensmålet höjdes med 200–250 MHz beroende på vilken nivå de individuella korten kunde nå stabilt. Då vi hade begränsad tid med korten har vi inte haft möjlighet att laborera fram maximala inställningar för alla kort och det är möjligt att det går att skrämma upp frekvenserna en bit till.

Första testet den här gången är Port Royal från 3DMark-sviten och resultaten är något av en föraning inför vad som komma skall. Vi ser en marginell skillnad mellan Nvidias Founders Edition (FE) och de olika partnermodellerna och det som kan noteras är att Asus Strix OC-modell lägger sig i topp med ungefär 500 poängs försprång ställt mot FE-modellen. Precis hack i häl på Strix finner vi MSI:s vattenkylda värsting på nästan samma poäng. Små lyft i prestandan när allting lämnas i standardinställningar är slutsatsen som kan dras.

Vid en titt på toppen av tabellen går det att skönja att grafikkorten i överklockat läge lyfter nästan tio procent. Ledartröjan plockas faktiskt av Nvidias egen FE-märkta skapelse, som lägger sig nästan 60 poäng framför Asus TUF-modell. Något förvånande når inte MSI:s Suprim Liquid X riktigt ifatt de andra kombattanterna, men det är strax bakom.

3dmark-time-spy-extreme-screenshot.jpg

Vi fortsätter undersökningen i Time Spy Extreme och inte helt oväntat går det att skåda resultat som är förhållandevis lika de från Port Royale. I topp finner vi det överklockade Gigabyte Gaming OC, som lyfter sin grafikpoäng med ungefär åtta procent från sitt lägsta uppmätta värde med sin prestandainriktade inställning. Både TUF och Strix-modellerna från Asus ligger strax bakom och en liten bit efter det finner vi MSI:s representant och Nvidias FE-modell. Det generella lyftet är inte riktigt lika stort i detta test som i Port Royale, men åtta procent är inget att fnysa åt.

Slutligen är det dags att kika in hur de överklockade korten beter sig i riktiga spel och det är som väntat något mindre marginaler mellan de överklockade grafikkorten och i standardutförande. I tre av spelen är lyftet ungefär sju procent när grafikkorten överklockas och endast Red Dead Redemption 2 sticker ut med ett lyft på nästan nio procent. Lägstavärdet i Red Dead redemption 2 är istället märkligt lågt för Asus TUF-modellen och MSI:s Suprim Liquid X. Testet gjordes om ett par gånger utan att siffrorna förändrades och vad det låga värdet beror på är i dagsläget lite oklart.

Kortfattat går det inte att utläsa en klar vinnare bland de olika modellerna, utan det är lite hugget som stucket vilken av dem som hamnar i topp. Skillnaden i både syntetiska tester och spel är inget världsomvälvande men det går helt klart att skåda ett lyft när modellerna överklockas.