Testresultat

Prestandtesterna är ett urval av de tester vi vanligtvis brukar använda när vi testar komponenter och består av allmänna prestandatester, produktivitetstester samt spel. MSI Titan GT77 testat i alla sina tre prestandalägen samt med fläkthastigheten inställd på automatisk hastighet. Som jämförande exempel från föregående generation har Lenovo Legion 7 16IAX7 använts, den har testats i sitt högsta prestandaläge och i sitt balanserade prestandaläge.

MSITITANGT77-9.jpg

Båda datorerna testades på en extern skärm i upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar i uppdateringsfrekvensen 144 Hz, med G-sync och HDR inaktiverat. I speltesterna har tre olika upplösningar ställts in i spelets interna inställningar samt de högsta fördefinierade grafiklägena kombinerat med Ultra-inställningar för ray tracing.

Testerna har genomförts med strömadapter inkopplad och samtliga energisparfunktioner i Windows inaktiverade. De senaste drivrutinerna och BIOS-versionerna har använts för båda datorerna, där grafikkortsdrivrutinen har installerats manuellt från Nvidia för att undvika diskrepans i versionsnummer.

Produktivitetstester

På det stora hela är det ett rejält prestandalyft i flertalet av testerna. I enkeltrådade arbetslaster är det på förekommen anledning inga enorma lyft, men de lyft som kan skönjas går till stor del att tillskriva den något uppskruvade arbetsfrekvensen. I flertrådade laster är prestandavinsterna däremot påtagliga, kanske framförallt i Cinebench R23, där lyftet blir på ungefär 50 procent.

Noterbart är att det i flera tester inte är någon enorm skillnad mellan MSI:s prestandaläge och det balanserade läget. Om det beror på att MSI:s algoritm är effektiv på att fördela resurserna dit det behövs eller om lägre temperatur leder till en högre bibehållen klockfrekvens låter jag vara osagt.

MSITITANGT77-1.jpg

Det som jag tar med mig som starkast intryck är hur pass bra det tysta prestandaläget är, eftersom det ligger på ungefär samma nivå som föregående generations flaggskepp i sitt maxade läge. Det som gör det hela extra imponerande är att det sker med en påtagligt lägre ljudnivå, och det är inte en hyperbol. Under Cinebench R23 hör jag enbart ett dovt sus från datorn i det tysta läget, en stark kontrast till det högsta prestandaläget, där ljudet snarare påminner om Helicarrier-fartyget från Avengers.

Speltester

Siffrorna ovan talar sitt tydliga språk – lyften från föregående generation är påtagliga och imponerande. I Cyberpunk 2077, som är ett väldigt tungdrivet spel för både processorn och grafikkretsen, noteras ett lyft på hela 68 procent i 1 920 × 1 080 pixlar. Det kliver upp i 64 procent när upplösningen skruvas upp till 3 840 × 2 160 pixlar. Det är siffror som går igenom hela sviten med tester och återigen måste jag lyfta på hatten för vilket lyft kombinationen av ny processor och grafikkrets resulterar i.

MSITITANGT77-15.jpg

Även i spel är det tysta prestandaläget är det imponerande siffror som presteras och i ärlighetens namn är det just det tysta läget som jag återkommande har använt när jag använt datorn för spelande på fritiden. Med all den extra beräkningskraft som finns under huven på MSI:s nya värsting är prestandalyftet inte förvånande men likväl imponerande.