Vardagligt bruk

Det första som uppenbarar sig vid bruk är navigeringen, som styrs med skärmens enda knapp. Det går snabbt att få en överblick av inställningarna, vilka omfattar till exempel ljusstyrka, svartnivå, skärpefiltrering, färghantering, blått filter, Overdrive med mera.

Ett bekymmer som lätt uppstår är att det är svårt att byta bildingång om ingen signal tas emot av skärmen på den aktuella ingången. Enligt Cooler Master ska menyn gå att få upp om knappen trycks på flera gånger i följd när skärmen startas, men jag lyckades aldrig. Det är således fördelaktigt att välja "Auto select" så att rätt ingång väljs automatiskt och endast byta ingång manuellt i menyn vid behov.

SweC front.jpg

Cooler Master GP27U använder en IPS-panel och i jämförelse med andra skärmar med samma typ av panel är betraktningsvinklarna lite mer snäva än vanligt här. För enskilda användare lär det inte störa nämnvärt. Uniformiteten är mycket god med små avvikelser över bildytan.

macOS.jpg

Då USB Type–C-ingången har stöd för DP Alt går det utmärkt att använda en dator med Thunderbolt 3. I mitt fall testade jag med en Macbook Air (2020) där 3 840 × 2 160p/60 hz fungerade helt problemfritt upp till 144 Hz. Vid 160 Hz blev dock bilden svart, men då Mac OS sällan används primärt för spel har det ingen större betydelse.

Menu 1.jpg
MEnu 2.jpg

Skärmen har en typisk RGB-pixelstruktur och bidrar i kombination med upplösningen till att text och grafik kan renderas utan artefakter. Beroende på avstånd och vad skärmen används till så kan dock den höga pixeltätheten få text och ikoner att framstå som smått. Således är det bra att beakta vilka skalningsmöjligheter som finns i ens operativsystem och hur dessa fungerar ihop med ens datorprogram.