Geforce RTX 4070 från Asus och Gigabyte

Utmärkta utmärkelser landar bedömningen i för de billigaste Geforce RTX 4070-modellerna som finns tillgängliga. Det är knappast en revolution vad gäller kylardesign eller uppskruvade klockfrekvenser, men istället erbjuds två kompetenta grafikkort med effektiva kylare.

Lanseringen av Nvidia Geforce RTX 4070 Founders Edition sällskapades sedvanligt av en hel uppsjö av partnermodeller, där ett stort fokus inledningsvis har legat på de modeller som saluförs för riktpris. Vanligtvis brukar modellerna i det lägre prisspannet inte direkt erbjuda särskilt mycket extrafunktioner och bling, men det är inte en svaghet i det här fallet. Tvärtom hjälper det grafikkorten att saluföras för ett konkurrenskraftigt pris utan att tumma på kvaliteten.

RTX4070Partner-1.jpg

De båda partnerkorten är något större än Nvidias Founders Edition-modell.

De båda grafikkorten angriper kylardesignen på ett ganska konventionellt sätt med två respektive tre stycken axialfläktar. De båda upptar ungefär 2,5 expansionsplatser i bredd, däremot är Asus-korten både högre och längre, vilket ger en helhetsupplevelsen av att det är påtagligt mer bastant.

Direkt ur kartong och in i testriggen för att testa kylarna är det Gigabytes modell som går segrande i kampen om vilken av de båda som är tystare, det har dock sin förklaring i att den också går någon grad varmare än Asus-modellen.

RTX4070Partner-19.jpg

Båda tillverkarna har bestyckat sina kort med väl tilltagna kylare.

Givetvis kan varvtal på fläktarna justeras av användaren om det önskas lägre ljudnivå eller lägre temperatur. Det går dock att dra slutsatsen att båda dessa modeller har kompetenta kylare som är väl dimensionerade för mängden värme som behöver flyttas bort från grafikkretsen.

Med Geforce RTX 4070 frångick Nvidia kravet på att även partnertillverkare behövde bestycka sina kort med den nyare strömkontakten 12VHPWR. Både Gigabyte och Asus har därför frångått just detta och utrustat respektive kort med strömtillförsel via en enkel 8-pinskontakt. Valet att göra det ska ha sina grund i att det underlättar för köpare av grafikkortet att uppgradera sin nuvarande dator, utan att behöva använda adapter eller byta nätaggregat.

RTX4070Partner-7.jpg

Flera partnermodeller av RTX 4070 kommer bestyckade med 8-pinkontakt för strömförsörjning.

Som du säkerligen noterat har jag knappt nämnt prestandan på korten och det har egentligen enbart att göra med att de båda presterar nästintill identiskt med Geforce RTX 4070.
Det finns givetvis lite utrymme för den användare som vill att skruva på klockfrekvenserna, men för dig som vill ha högre klockfrekvenser direkt ur kartong och större utrymme för överklockning rekommenderas helt enkelt att vända blicken mot någon av de dyrare modellerna.

Frågeställningen jag bar med mig när jag påbörjade testet av dessa två grafikkort var huruvida dessa två modeller är fullgoda alternativ till Nvidias eget Founders Edition-kort. Som jag besvarade i första stycket tycker jag absolut att de båda är det – det är inte massa extra flärd och knappt någon skillnad i prestanda. Det som erbjuds är två stycken väldigt stabila och välbyggda grafikkort för samma pris som Founders Edition.

RTX4070Partner-6.jpg

Kylarna hos de båda grafikkorten låter dem gå några grader svalare än Founders Edition-kortet vid ungefär samma ljudnivå. Kombinerat med valet att använda 8-pinkontakt för strömförsörjning gör det båda modellerna till ett bra val. Med sin bredare tillgång hos återförsäljare runt om i landet är det den av dessa två som är billigast jag rekommenderar för den som är spekulant på ett Geforce RTX 4070.

Asus Geforce RTX 4070 Dual OC

RTX4070Partner-9.jpg

Asus Geforce RTX 4070 Dual erbjuder utmärkt spelprestanda och en kompetent luftkylare för riktpris.

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Effektiv kylare

  • Bättre kylning än Founders Edition till samma pris

Nackdelar

  • Erbjuder inga direkta prestandafördelar över Founders Edition

Pris vid publicering: 7 799 kronor inklusive moms.
Priset kan variera mellan återförsäljare.

Gigabyte Geforce RTX 4070 Windforce OC

RTX4070Partner-10.jpg

Gigabyte Geforce RTX 4070 Windforce erbjuder utmärkt spelprestanda och en kompetent och kompakt luftkylare.

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Effektiv och kompakt kylare

  • Bättre kylning än Founders Edition till samma pris

Nackdelar

  • Erbjuder inga direkta prestandafördelar över Founders Edition

Pris vid publicering: 7 799 kronor inklusive moms.
Priset kan variera mellan återförsäljare.

För mer information om testmetodik samt resultat tillhandahåller vi mer detaljerad information enligt sidhänvisningen nedan.