Inledning

Under förra hösten och våren har AMD och Nvidia turats om med att släppa nya grafikkort enligt deras nyaste arkitekturer RDNA 3 respektive Ada Lovelace. Nvidia har här haft en högre lanseringstakt, med sex släppta modeller från flaggskeppsklassen till nedre mellanklassen, medan AMD har lämnat ett stort prestandagap mellan sina två toppmodeller och det förhållandevis prisvärda Radeon RX 7600, där det sistnämnda lanserades i maj med en prislapp på cirka 3 600 kronor.

TL;DR – en snabb sammanfattning av AMD Radeon RX 7800 XT

Radeon7800-7700-1.jpg

AMD:s referensmodell av Radeon RX 7800 XT erbjuder utmärkt rastreringsprestanda för spelande vid 1440p, med en mycket mer attraktiv prislapp ställt mot Nvidias Geforce RTX 4070. Modellen är därtill bestyckad med en kompetent kyllösning som håller såväl temperaturer som ljudnivå i schack.

Bland nackdelarna syns svag ray tracing-prestanda och sämre energieffektivitet än Nvidias Geforce RTX 4000-serie, och om det är någon av de parametrarna som värdesätts bör man kika på vad det gröna laget erbjuder istället.

AMD Radeon RX 7800 XT är ett utmärkt grafikkort för spelande vid 1440p

Fördelar

 • Utmärkt spelprestanda i prisklassen

 • Kompetent och tyst referenskylare

 • Mer grafikminne än Geforce RTX 4070

 • God energieffektivitet...

Nackdelar

 • ...men fortfarande inte på samma nivå som Nvidia

 • Halkar efter Nvidia i ray tracing-prestanda

Pris vid publicering: 6 890 kronor inklusive moms.

Hoppa till den fullständiga sammanfattningen
Hoppa till sammanfattad prestanda i SweClockers prestandaindex

TL;DR – en snabb sammanfattning av Sapphire Radeon RX 7700 XT Pulse

Radeon7800-7700-14.jpg

Sapphire har gjort en stabil tappning av Radeon RX 7700 XT med sitt Pulse-kort. Modellen är bestyckad med en väl tilltagen kylare, där denna räcker och blir över för att hålla både temperaturer och ljudnivån nere. Det bjuds inte på någon fabriksöverklockning, men det känns ändå godkänt sett till att kortet håller sig till instegsnivån för AMD:s prissättning.

Prestandamässigt ligger kortet cirka 20 procent över Geforce RTX 4060 Ti när det spelas vid 1440p i ren rastrering, vilket känns rimligt sett till prisskillnaden mellan korten. Dessvärre faller modellen på att den ligger för nära storebror Radeon RX 7800 XT, vilket gör den svårmotiverad sett till bortfallet i såväl prestanda som grafikminne mot den modellen.

Fördelar

 • Bra spelprestanda i prisklassen

 • Kompetent och tyst kylare

 • God energieffektivitet...

Nackdelar

 • ...men fortfarande inte på samma nivå som Nvidia

 • Halkar efter Nvidia i ray tracing-prestanda

 • Ligger för nära Radeon RX 7800 XT prismässigt

Pris vid publicering: 6 190 kronor inklusive moms.

Hoppa till den fullständiga sammanfattningen
Hoppa till sammanfattad prestanda i SweClockers prestandaindex

Dagen till ära har det blivit dags för AMD att fylla igen detta prestandagap med två färska grafikkort, vilka också avrundar utrullningen av RDNA 3-familjen. På menyn står Radeon RX 7800 XT och Radeon RX 7700 XT, två modeller med fokus på spelande vid upplösningen 1440p som enligt bolaget ska slå Nvidias Geforce RTX 4070 och Geforce RTX 4060 Ti på fingrarna sett till prestanda.