Nvidias Founders Edition i all ära men det är fortsatt lättast att få tag på grafikkort från någon av Nvidias partnertillverkare (när de väl finns i lager). Det finns utöver tillgång fler anledningar att någon skulle vilja välja ett annat kort än Nvidias eget.

RTX-5080-partner-3.jpg

Det kan vara att du önskar en större eller mindre kylare, fabriksöverklockning, mer påkostad strömförsörjning eller någon annan anledning. Vi har således kikat på fyra stycken olika Geforce RTX 5080-modeller från tre stycken olika partnertillverkare för att ta reda på hur de står sig både i prestanda men också hur kompetenta kylarna är.

Skillnaderna mellan modellerna

ASUS GeForce RTX 5080 ROG Astral OC

ASUS GeForce RTX 5080 Prime OC

MSI Geforce RTX 5080 Suprim SOC

Gigabyte GeForce RTX 5080 Gaming OC

Längd

357,6 mm

306 mm

359 mm

340 mm

Bredd

76 mm

50 mm

76 mm

70 mm

Höjd

149,3 mm

126 mm

150 mm

140 mm

Displayport

3 st, DP 2.1b

3 st, DP 2.1b

3 st, DP 2.1b

3 st, DP 2.1b

HDMI

2 st, HDMI 2.1b

1 st, HDMI 2.1b

1 st, HDMI 2.1b

1 st, HDMI 2.1b

Boost-klockfrekvens

2 790 MHz

2 685 MHz

2 745 MHz

2 730 MHz

Pris

18 990 kronor

14 129 kronor

18 990 kronor

17 299 kronor

Storleksmässigt är det två modeller som sticker ut. Asus Astral-modell och MSI:s Suprim är båda två modeller som befinner sig i premium-segmentet hos respektive tillverkare och är bestyckade med redigt tilltagna kylflänsar.

ASUS GeForce RTX 5080 ROG Astral OC

RTX-5080-partner-26.jpg

Astral bjuder på en massiv och estetiskt vacker kylare,

Modellen som på förhand särskiljer sig mest är Asus ROG Astral-modell. Produktserien är ny för företaget och estetiskt ligger den relativt nära Matrix Platinum-varianten av Geforce RTX 4090 som Asus släppte förra året. Kretskortet är omgivet av en solid metallram som är väldigt rigid och ger hela konstruktionen ett tungt och massivt intryck. Belysningen är smakfull med en ljus-strip som sträcker sig längs höljet. Av alla partner-kort vi har haft möjlighet att titta på är detta även det enda som har bestyckats med dubbla HDMI 2.1b-kontakter.

RTX-5080-partner-24.jpg

Nämen! En fläkt till!

De tre fläktarna på framsidan omges av distinkta ramar som bidrar till att kåpan känns som ett enda stycke. På baksidan av kortet finner vi inte helt oväntat bakstyckte i metall, lite mer oväntat är dock en fjärde axialfläkt som är symmetrisk med fläkten på motsatt sida så att de arbetar i en Push-Pull-konfiguration.

RTX-5080-partner-25.jpg

En extra HDMI 2.1-port är alltid välkommet

Tittar vi under själva kåpan och de fyra fläktarna finner vi en store kylfläns, en massiv ångkammare och åtta stycken värmeledningsrör som sammanbinder det hela. Som värmeledningsmaterial har Asus valt att skippa traditionell kylpasta eller flytande metall för att istället bruka en kudde av phase change material eller fasförändringsmaterial som uppges ha längre livstid än traditionell kylpasta. Kortet har en brytare för att växla mellan två olika BIOS-versioner där den ena är fokuserad på maximal prestanda och en mer aggressiv fläktkurva. I detta läge är kortets strömbudget satt till 400 W direkt ur kartong är det vi huvudsakligen kommer att fokusera på under testet. Det andra läget som har ett fokus på tyst drift fungerar enligt Asus inte som tänkt under vårat test. En uppdatering av VBIOS lanserades 11/2 men vi har tyvärr inte haft möjlighet att testa om kortets tysta läge med den nya VBIOS-versionen.

MSI Geforce RTX 5080 Suprim SOC

RTX-5080-partner-15.jpg

Känns premium, kostar premium, är premium.

Vänder vi till det andra jättekortet vi har haft möjlighet att titta på är det MSI:s Suprim-variant. Här är det en någorlunda konventionell modell trots att den fortfarande är enorm. Själva kåpan upplevs inte som fullt lika robust som Astral-modellen från konkurrenten Asus men den lämnar trots det inte mycket att önska. Det är en gedigen metallkonstruktion med tre stycken stora fläktar och ett solitt bakstycke som leder bort värme från baksidan av grafikkortet.

RTX-5080-partner-14.jpg

Även baksidan är snygg och väldesginad.

Likt andra premium-modeller är det en stor ångkammare som leder bort värmen från grafikkretsen men i MSI:s fall är det en mer konventionell kylpasta som gäller för värmeavledning. Det som länkar samman ångkammaren med den stora kylflänsen är inte mindre än elva stycken värmeledningsrör vilket bidrar till den mycket höga vikten på grafikkortet. Precis som övriga kort vi tittat på har även denna modell dubbla BIOS som du kan växla mellan med ett skjutreglage.

Gigabyte GeForce RTX 5080 Gaming OC

RTX-5080-partner-9.jpg

Är det Starscream? Nej! det är ett Gigabyte-grafikkort.

Vidare mot det tredje grafikkortet som inte är en "MSRP-modell" och där är det Gigabytes Gaming OC-variant vi har till förfogande. Det är inte företagets toppserie av grafikkort då dessa är i Aorus-serien, men den är något mer påkostad än instegsmodellen Windforce X3.

RTX-5080-partner-11.jpg

Det står "GAMING" på baksidan så att du inte glömmer vad du ska göra när du startar datorn.

Trots att kortet är stort som attan är det fortfarande varken lika stort eller tungt som MSI:s eller Asus flaggskepps-modeller. Det är en relativt konventionell kylarlösning med tre stycken frontmonterade fläktar och en kåpa i metall.

RTX-5080-partner-12.jpg

Bakstycket är snyggt vinklat mot mitten av kortet.

Bakstycket är vinklat fram i överkant och ger grafikkortet ett något mer rundat intryck. Under kåpan är det inte helt oväntat en ångkammare som leder bort värmen från grafikkretsen och det hela är sammalänkat med kylflänsen medelst nio stycken värmeledningsrör. Det finns kott om RGB-belysning på fläktar och kåpa för den som önskar samt en liten justerbar plastlucka som jag inte riktigt har förstått syftet med.

Precis likt de tidigare två korten vi kikar på idag går det att skifta mellan två olika BIOS för grafikkortet för den som vill växla mellan tystare eller svalare drift.

ASUS GeForce RTX 5080 Prime OC

RTX-5080-partner-19.jpg

Sist och minst, Asus Prime OC.

Slutligen ska vi vända blicken mot en på pappret enklaste modellen vi har kikat på. Asus Prime är ett par hack ned från TUF-, ROG Strix- samt ROG-produkterna i företagets uppställning men är till skillnad från de ovan nämnda en relativt kompakt modell. Blott 2,5 expansionsplatser tar modellen i anspråk vilket gör den till den enda "SFF-ready"-modellen vi tittat på hitills.

RTX-5080-partner-20.jpg

Enkel men effektivt bakstycke.

Framsidan på kortet är bestyckad med tre stycken fläktar och en ganska anspråkslös och sober design med undantaget för det väldigt stora modellnamnet "PRIME" som står skrivet i fall du skulle glömma bort vilken modell du köpt. För värmeavledning har Asus valt att bestycka även denna lite enklare modell med ångkammare samt värmeöverföring via fasförändringsmaterial. För att få plats med hela paketet på relativt liten yta är dock kylaren endast bestyckad med vad som ser ur att vara sex stycken värmeledningsrör. Det finns dock fortfarande utrymme för ett BIOS-reglage som kan växla mellan ett tystare och ett "prestanda"-BIOS.

Visa mer

Dyrast är snabbast - Prestandatester och överklockning

För att undersöka hur de olika modellerna presterar ställer vi dem mot varandra, men också mot Founders Edition-modellen av Geforce RTX 5080. Därtill har vi testat att överklocka korten och även jämföra dem med föregående generations flaggskepp Geforce RTX 4090. Samtliga tester är genomförda med kortens respektive variant av prestanda-BIOS.

Testerna som används för att mäta prestandan är dels de syntetiska testerna 3DMark Speed Way och Steel Nomad samt spelen Black Myth Wukong och Cyberpunk 2077. Båda spelen testas i 4K UHD-upplösning med de ray tracing-inställningar vi använder i vår ordinarie testsvit för grafikkort.

Samtliga grafikkort har i mätningarna nedan märkta med "OC" fått sin strömbudget uppskruvad till sitt maxvärde. Därtill har grafikminnet fått en skjuts till +2000 MHz och klockfrekvensen har ökats med 425 MHz på samtliga modeller utom Asus Prime-varianten som enbart klarade en bump till +300 MHz stbilt och Founders Edition gick att öka till +350 MHz utan krascher. Samtliga justeringar har gjorts genom MSI Afterburner 4.6.6 Beta 5.

Syntetiska tester

Screenshot 1 Steel Nomad.jpg

I Speed Way-benchmarken lyckas Asus ROG Astral-modell med överklockningen faktiskt kliva förbi Geforce RTX 4090 med fabriksinställningar. Med en ganska enkel handpåläggning har vi alltså skruvat upp prestandan med lite drygt 10 procent vilket får ses som ett bra resultat. Gigabytes och MSI:s modeller hamnar strax där bakom med Asus Prime modell på en fjärdeplats då den inte gick att överklocka till samma frekvens.

Jämför vi korten utan manuell överklockning är Astral-modellen från Asus snabbast även där, vilket inte bör vara allt för förvånande med tanke på att det har en strömbudget på 400 W direkt ur kartong. Fabriksöverklockningen och den ökade strömbudgeten ger ett övertag över Founders Edition med lite drygt sex procent. Återigen är Gigabyte-kortet hack i häl och MSI-modellen strax där bakom.

I Steel Nomad ser vi ett liknande resultat som i Speed Way med ungefär samma förhållande grafikkorten emellan. Här ser vi ett lite drygt åtta procentigt lyft för Asus Astral-modell, som även här passerar Geforce RTX 4090 Founders edition. Skillnaden mellan att lämna Astral-kortet i standardinställningar och vår manuella överklockning leder här till ett lyft på ungefär åtta procent.

Speltester

Wukong.png

Vidare mot riktiga speltester med det tungdrivna Black Myth Wukong först ut. Här ser vi att Nvidias forna flaggskepp Geforce RTX 4090 fortsatt ligger i topp, med Asus Astral-modell hack i häl. Direkt ur kartong presterar alla partner-modeller ungefär likvärdigt och fabriköverklockningen ger knappt någon skilland. De skillnader vi kan se kan mycket väl bero på varians mellan körningar då det varierar med en enskild FPS.

Likaså när vi överklockar korten. Trots att skillnaden är låg är det dock ett konsekvent högre resultat för samtliga kort när de överklockas.

Mycket är sig likt från Black Myth Wukong-testerna när vi vänder blicken till Cyberpunk 2077. Det är över hela brädet ett lyft när vi kikar på grafikkorten i överklockat läge vilket indikerar att det finns lite extra spelprestanda att hämta här. Direkt ur kartong är dock alla korten ungefär likvärdiga med Founders Edition modellen.

Klockfrekvens över tid

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektförbrukning, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna. Samtliga tester i denna del är utförda med kortens Prestanda-BIOS inställt.

Vad vi kan notera är att Asus Astral-modell har klart högst klockfrekvenser direkt ur kartong och under vår mätning landar det någonstans runt 2 900 MHz. MSI:s värsting kommer strax därefter med klockfrekvenser en bit över 2 850 MHz.

Asus Prime-modell ligger bra till här med dess rätt anspråkslösa kylare i åtanke och längst ned i tabellen finner vi Gigabytes Gaming OC.

I nästa del tittar vi på Asus Astral-modell och MSI:s Suprim med en överklockning applicerad.

Asus Astral-variant är det av grafikkorten vi når högst klockfrevens med och bibehåller stabilitet. En bit över 3 300 MHz lyckas kortet bibehålla under belastning vilket får anses vara bra. MSI-kortet är dock strax där bakom och lyckas bibehålla en frekvens på 3 270 MHz maximalt innan det börjar krascha.

Temperatur och ljudnivå

För att mäta temperatur och ljudnivå använder vi samma metodik som vi vanligtvis använder i grafikkortststerna. Det vill säga ett belasningstest med benchmarkslingan Superposition där vi efter 30 minuter loggar ljudnivå och temperatur. Testerna genomförs i ett separat rum i ett testsystem byggt inuti ett chassi. Ljudnivå för testystemet med avstängda grafikkortsfläktar är 34,5 dBA.

Korten är i nedan mätningar märkta med (P) för prestanda-BIOS, (Q) för tyst BIOS samt OC för de kort som vi mätte med manuell öveklockning.

Börjar vi med snabb titt på toppen av tabellen är det uppenbart att MSI:s val med väldigt många värmeledningsrör är en lösning som betalar sig. Det är konsekvent det svalaste kortet i alla testade scenarion.

Det bör dock nämnas att ASUS-kortet även i sina standardlägen behöver flytta mer värme då kortet ur kartong har en uppsskruvad strömbudget till 400 W. Att Astral-kortet lyckas hålla grafikkretsen på ungefär 63 °C även vid sitt prestandaläge är därför ganska imponderande. Som vi ska komma till i nästa mätning har dock låg temperatur ett pris.

Att Prime-modellen från Asus placerar sig sist i denna mätning är inte allt för förvånande då det är den utan tvekan minsta kylaren. Den väldigt kompakta formfaktorn gör helt enkelt att temperaturen blir lidande.

Vänder vi blicken mot ljudnivå är dock Asus Prime-modell med sitt tysta BIOS det tystaste kortet, men också det varmaste. MSI-kortet sticker dock verkligen ut som både det svalaste och ett av de tystaste. Den massiva kylaren gör helt enkelt sitt jobb väldigt väl och kan vara ett bra alternativ för den som vill ha en tyst maskin utan att tumma på kylningen.

Astral-kortet sticker dock ut i den andra änden av spektrat och är utan tvekan det mest högljudda. Kanske är det den fjärde fläkten som ställer till det, kanske är det fläktkurvan och kanske en kombination av båda. Oaktat anledning är kortet inte särskilt tyst med samtidigt är ljudprofilen inte otrevlig. Det är ett fläktsus som gärna hade fått vara lägre dock.

Fyra väldigt olika grafikkort

Sammanfattningsvis kan vi säga att samtliga kort vi kikat på har sin plats i uppställningarna från de olika tillverkarna. De kort jag skulle rekommendera till de allra flesta av de vi har testat är Asus Prime OC, inte så mycket för att kortet utmärker sig i varken prestanda eller kylning, utan för att det kostar lika mycket som Founders Edition och är en kompakt modell.

Det kommer passa i de flesta chassin och gör jobbet som förväntas alldeles galant. Det sticker inte ut och kostar därefter. Ett bra Geforce RTX 5080 helt enkelt för den som värdesätter en nättare storlek.

Gigabyte-kortet kommer därefter och är lite svårare att rekommendera. Inte för att det på något vis är ett dåligt grafikkort, tvärtom. Det är svalt och presterar bra, men för kostnaden som begärs hade undertecknad personligen slängt på lite mer pengar och fått en mer påkostad kylare och läckrare design.

Kampen mellan bjässarna landar i att jag för de flesta skulle rekommendera MSI:s Suprim-kort då det är både väldigt tyst och väldigt svalt, samtidigt som det går att skruva upp klockfrekvensen ganska högt utan att kortet blir särskilt varmt eller högljutt. Har du utrymme i chassit och i budgeten är Suprim ett kort som inte lär göra dig missnöjd.

RTX-5080-partner-28.jpg

Snygga detaljer.

Trots bristerna i form av hög ljudnivå är det dock svårt att inte bli fascinerad av Asus ROG Astral-modell. Den är så genuint välbyggt och påkostad att jag som entusiast blir fascinerad och inte kan låta bli att pilla på den. Allt från den solida ramen och den otorliga detaljrikedomen i designen till andas kvalitet.

RTX-5080-partner-29.jpg

Extrafläkten kanske låter lite mycket men den är väldigt fin att titta på.

Det är överdesignat in absurdum och det gör mig glad. Huruvida den är värd pengarna är såklart en fråga du får ställa dig själv och jag önskar ljudnivån hade matchat MSI:s kombattant. Bortsett från detta är det dock ett ytterst kompetent grafikkort med hög prestanda i ett riktigt premium-paket helt i linje med vad vi har sett från Asus ROG de senaste åren.

ASUS GeForce RTX 5080 ROG Astral OC – högt pris, hög prestanda

RTX-5080-partner-23.jpg

Fördelar

  • Utmärkt överklockningspotential

  • Bra kylning

  • Byggkvalitet och design i toppklass

Nackdelar

  • Massiv kylare

  • Inte särskilt tyst

  • Priset

Pris vid publicering: 18 990 kronor inklusive moms.

ASUS GeForce RTX 5080 Prime OC – ett kompakt och kompetent kort för riktpris

RTX-5080-partner-19.jpg

Fördelar

  • Stilrent (typ)

  • Säljs för riktpris

  • Mycket kompakt

Nackdelar

  • Inte särskilt svalt

Pris vid publicering: 14 129 kronor inklusive moms.

MSI Geforce RTX 5080 Suprim SOC – för dig med gott om plats i chassit

RTX-5080-partner-15.jpg

Fördelar

  • Mycket bra överklockningspotential

  • Kylning i toppklass

  • Utmärkt byggkvalitet och design

  • Tyst

Nackdelar

  • Massiv kylare

  • Priset

Pris vid publicering: 18 999 kronor inklusive moms.

Gigabyte GeForce RTX 5080 Gaming OC – ett bra grafikkort utan krusiduller

RTX-5080-partner-9.jpg

Fördelar

  • Bra överklockningspotential

  • Utmärkt kylning

  • Tyst

Nackdelar

  • Bättre byggkvalitet och design hade varit önskvärt

  • Priset

Pris vid publicering: 17 299 kronor inklusive moms.