Utsidan

Corsair har gett Nautilus ett betydligt anonymare utseende än föregångaren HydroCool. I enheten ryms tank, radiator, fläkt och pump som jag kommer granska närmare på nästa sida. Höljet är av plast och enheten är ca 10 cm hög, 21 cm bred och aningen djupare.

I ena hörnet sitter tanklocket av metall och en skåra i höljet gör att man ser tanken. Genom skåran är det tänkt att man ske kunna se vätskenivån men den vita tankplasten är så tjock att man bara ser nivån när vätskan är upplyst av en intern diod. Man ser alltså bara nivån när systemet är på.

På baksidan hittar vi de nödvändiga utgångarna. Slangkopplingarna är självförslutande vilket innebär att man kan koppla loss slangarnas munstycken medan systemet är vätskefylt utan att det börjar läcka från någon ände. Till vänster syns knappen för att styra radiatorfläken mellan "Low" (ca 1200 RPM) och "High" (ca 1800 rpm). Enheten drivs med 12 V och kopplas till nätaggregatet genom en sladd med 4-pins molexkontakt.

Det finns inte så mycket att se på undersidan förutom öppningen för radiatorn. Luften sugs upp igenom radiatorn genom hålet på undersidan och blåses ut på ovansidan. Radiatorn sitter helt oskyddad och man bör därmed vara försiktigt så att man inte råkar böja några av de tunna flänsarna. Till skillnad från CPU-blocket är radiatorn gjord utav aluminium och därför krävs det en vätsketillsats för att förhindra galvanisk korrosion. Vätskan är även bakteriedödande.

Två slangar med innerdiametar på 3/8-tum (9,5 mm) och ytterdiameter på 1/2-tum (12,7 mm) sitter redan monterade. Dessa är cirka 1,2 meter långa vilket gott och väl räcker till för att du bekvämt kan placera Nautilus 500 bredvid eller ovanpå datorn. Corsair planerar att släppa ett GPU-block som passar till Nautilus 500 senare i år.

Det svartmålade blocket i koppar är en mycket nätt konstruktion, faktiskt det minsta CPU-block jag sett. Corsairs utvecklingspartner Delphi kallar den interna konstruktionen "Micro-Channel Technology". Detta fick jag (efter lite googlande) reda på innebär att blocket internt har flera mycket tunna raka kanaler över hela ytan. Bottenplattan har alltså tätt sittande flänsar på ovansidan där vattnet strömmar emellan. Konstruktionen verkar tyvärr ganska restriktiv och känslig för att små partiklar eller andra föroreningar förstoppar de tunna kanalerna. Den verkar inte heller lämpa sig för att köras på processorer utan IHS (Integrated Heat Spreader) eftersom den är utformad att ta upp värme på hela bottenytan och inte speciellt i mitten.