Spridningen mellan kylarna i testet är ganska stor men det går ändå att urskilja två par kylare som presterar mycket lika.

Mitt i listan är det väldigt jämt mellan 3D Rocket II och Freezer 7 Pro. Tyvärr för Gigabyte-kylaren är den mycket mer högljudd när fläkten går för fullt och låter mer även när fläkten är neddragen till 1500 RPM som jag satte som minimivärde för alla originalkylare.

Nästa par man kan urskilja är Infinity och Ultra-120. Dessa två höjer sig över mängden och fungerar riktigt bra med såväl Papst-fläken som den mer kraftfulla Adda-fläkten. Detta är testets två bäst presterande kylare och halvgraden som skiljer dem när de använder Adda-fläkten är inte tillräckligt för att kunna utnämna den ena eller andra som vinnare. På det här testsystemet är de likvärdiga.

Sämst i testet presterar CNPS8000 vilket inte är så förvånande då den är minst. Något som försämrar resultatet för CNPS8000 är att varmluften från kylaren sprids så att en del av den sugs in i kylaren igen. Luften som sögs in i CNPS8000 uppmättes t.ex. till fyra grader Celsius varmare än hos någon av torn-modellerna.

TTC-NK34TZ testades med fläkten i originalhastighet eftersom kylaren inte kunde kyla processorn till säkra temperaturer om man drog ner fläkten. Detta beror säkerligen på att TTC-NK34TZ har ett torn med mycket tätt sittande flänsar och en fläkt utan ram. När man drar ner hastigheten på fläkten orkar den helt enkelt inte trycka luften igenom flänsarna och smiter istället ut på sidorna. Resultatet för TTC-NK34TZ är ganska väntat i och med att den har färre värmeledningrör (eng: heatpipes) och är mindre än nästan alla kylare i testet.

Big Typhoon VX är en intressant bekantskap. Vill man inte köpa en separat fläkt är det här kylaren som ger den bästa kylningen. Vid maxvarv låter fläkten riktigt mycket men när man justerar ner den kan den bli nästintill ljudlös och fortfarande prestera helt ok. En jämförelse med samma fläkt på Big Typhoon och Infinity samt Ultra-120 visar dock att kylaren har en bit kvar till toppen. Med Papst FGLL, som flyttar ca 44 CFM, kyler de två i toppkylarna processsorn till 38 grader Celsius medan Big Typhoon VX behöver ha sin fläkt på max (ca 86 CFM) för att nå 37,5 grader Celsius. Ljudskillnaden mellan Papst FGLL och Big Typhoon VX på max är riktigt stor.

Något som den observante lägger märke till är att Infinitys fläkt som enligt specifikationerna ska flytta 46,5 CFM ger ett sämre resultat än Papst-fläkten som flyttar 44 CFM. Detta är inget konstigt eftersom fläktar ofta inte snurrar exakt så fort som tillverkaren uppger. Felmarginalen är ofta 10 procent eller mer. Samma fenomen kan man se på Big Typhoon VX där Adda-fläkten inte borde ge bättre resultat än originalfläkten om man kollar på specifikationerna. Kanske är de dedikerade fläkttillverkarna mer konservativa med specifikationer än kylartillverkarna.

Om man slutligen relaterar det här årets resultat med referenskylningen Scythe Ninja som är en av de bästa kylarna från förra årets test ser man att Thermalright och Scythe verkligen har lyckats ta ett steg framåt. Ultra-120 och Infinity är klart bättre än Ninja både vid relativt lågt luftflöde och lite högre luftflöde. Skillnaden ser kanske inte så stor ut i absoluta tal men om man betänker att en Ultra-120/Intinity med Papst FGLL-fläkt kyler bättre än en Ninja med en mycket mer högljudd Adda-fläkt förstår man bättre hur stor skillnaden verkligen är.

Trots att jag inte haft möjlighet att testa förra årets vinnare Tuniq Tower 120 direkt mot årets vinnare på samma testsystem tror jag att man med hjälp av Ninjan som ”överbryggande resultat” mellan testen kan säga att Ultra-120 och Infinity faktiskt är bättre än Tuniq Tower 120. Kolla själv om du vill.

Ljudnivå (subjektiv)

Fläkt

Knappt hörbar

CNPS8000 (på min)

 

Big Typhoon VX (på min)

 

Freezer 7 Pro (på min)

 

Papst-fläkten

 

Infinity-fläkten

Lågljudd

3D Rocket II (på min)

Medelhög

Titan TTC-NK34TZ

Ganska högljudd

CNPS8000

 

Big Typhoon VX

 

Freezer 7 Pro

Högljudd

Adda-fläkten

Riktigt högljudd

3D Rocket II