Produkten

Western Digital My Book Essential Edition kommer i ett svart plastchassi med en stansad WD-logotyp på sidan. Chassit har rundade former och det krävs inte mycket fantasi för att se varför Western Digital valde att namnge produkten My Book. Trots plastchassi är byggkvaliteten helt okej. Visst, trycker man mitt i chassit så knakar det lite men det beror främst på att plasten är tunnare vid logotypen. I övrigt ger chassit ett mycket stabilt intryck för att vara tillverkat i plast.

För att lösa kylningen är sidan av chassit full av lufthål. Då chassit är nära sex centimeter brett och en vanlig hårddisk brukar vara 25 millimeter hög finns det gott om luft runt hårddisken. Kylningen hjälps även av att hårddisken står upprätt så den stigande värmen inte kan fastna i några hörn. Det här får anses vara en bättre lösning än andra passivt kylda externa hårddiskchassin där hårddisken är helt instängd i en trång, liggande låda utan några lufthål.

På undersidan av Western Digital My Book Essential Edition finns gummifötter som ser till att produkten står stadigt på bordet.

Att använda produkten är mycket enkelt, som väntat. På baksidan ansluts strömkontakten och strömkontakten ansluts till en adapter som i sin tur ansluts till elnätet. Usb-sladd ansluts även i hårddisken och kopplas in i datorn. När hårddisken är inkopplad slår man på och av genom att trycka på knappen på framsidan (innan man slår av är det dock fördelaktigt att göra en ”säker borttagning” i operativsystemet).

Hårddisken startar upp automatiskt första gången den ansluts till en usb-port. Detta är praktiskt om man inte har hårddisken inkopplad hela tiden eftersom man då slipper det extra arbetet att trycka på knappen. Värt att poängtera är att hårddisken inte startar automatiskt tillsammans med datorn utan den förblir avstängd tills man trycker på den manuellt eller ansluter den till en usb-port.

Lampan runt på/av-knappen lyser grönt vid användning. Den blinkar även vid sökning som vanliga hårddiskindikatorer på chassin gör.

På hårddisken ligger en uppsättning installationsprogram för Windows, bland annat Adobe Reader och Google Toolbar. Detta är gratisprogram som lika gärna kan laddas ner från respektive företags hemsidor så dessa filer kan tas bort.

Mer praktiskt är Western Digitals medföljande diagnostikprogram. Det här programmet har det något långa namnet ”Western Digital Data Lifeguard Diagnostics – DLDIAG for Windows” och kan visa hårddiskens smart-status. Detta är praktiskt, för många generella diagnostikprogram klarar inte av att hämta smart-status från usb-hårddiskar. Programmet har två användbara diagnostiktester som försätter hårddisken i arbete samtidigt som smart övervakas efter konstigheter. Att köra det snabba testet, ”Quick Test”, någon gång per kvartal ett är smidigt sätt att se om hårddiskens prestanda och tillförlitlighet börjar försämras.